Tiroida Hashimoto: Alimentele care împiedică medicamentele să își facă efectul cum trebuie. Boala Hashimoto este o patologie imună care afectează glanda tiroida. Afecțiunea este însoțită de hipotiroidism și are o frecvență ridicată în rândul femeilor. Acestea prezintă un risc crescut de apariție a tiroiditei Hashimoto, între vârsta de 30 și 50 de ani.
Potrivit lui Eumenios P. Karafyllidis, nutriționist, exista anumite alimente care nu permit buna functionare a medicamentelor pentru a limita problema tiroiditei Hashimoto.
CITEȘTE ȘI: Probleme cu tiroida: Care sunt simptomele și cauzele agravării bolii Hashimoto
Alimente de evitat
- Dulciuri și alte alimente ambalate : băuturi răcoritoare, băuturi energizante, prăjituri, înghețate, prăjituri, bomboane, cereale cu zahăr, zahăr de masă.
- Fast food : toate opțiunile de fast-food (pizza – souvlaki – burger etc.)
- Mâncare prăjită : cartofi prăjiți, pui prăjit etc.
- Carbohidrați rafinați : paste albe, pâine albă, tortilla cu făină albă, covrigei etc.
- Alimente și carne procesate : mâncăruri gata congelate, mâncăruri care necesită pregătire în cuptorul cu microunde, slănină, cârnați și alte mezeluri.
- Cereale și alimente care conțin gluten : grâu, orz, secară, biscuiți, pâine.
Alimentele pe care ar trebui să le consumăm
- Fructe : fructe roșii (fructe de pădure), pere, mere, piersici, citrice, ananas, banane.
- Legume fără amidon : dovlecei, anghinare, roșii, sparanghel, morcovi, ardei, broccoli, rucola, ciuperci.
- Legume cu amidon : cartofi dulci, cartofi, mazăre și dovleac
- Grăsimi bune : avocado, ulei de măsline.
- Produse lactate : iaurt plin de grăsimi (și de capră).
- Proteine animale : somon, ouă, curcan, creveți, pui.
- Produse fara gluten : orez brun, ovaz – are o cantitate foarte mica de gluten -, quinoa, taitei de orez brun.
CITEȘTE ȘI: Cinci remedii naturale care sunt de ajutor dacă ai probleme cu glanda tiroidă
- Seminte – nuci : caju, migdale, nuci, nuci de macadamia, seminte de floarea soarelui, seminte de dovleac, unt de arahide natural, tahini si alte unturi de nuci.
- Leguminoase : năut, fasole neagră, linte.
- Inlocuitori de lactate (fortificati cu calciu si/sau vitamina D): lapte de cocos, iaurt de cocos, lapte de migdale.
- Condimente, ierburi și condimente : turmeric, busuioc, rozmarin, boia de ardei, șofran, piper negru.
- Alte tipuri : miere, suc proaspăt de lămâie, oțet de mere etc.
- Băuturi : apă, ceai neîndulcit, apă carbogazoasă etc.