SANATATE

Toate femeile trebuie să ştie: Activitatea cea mai eficientă împotriva cancerului la sân

Foto: Pinterest.com

Cancerul de san are o rata de vindecare foarte mare, comparativ cu alte forme de cancer insa, in unele situatii, cancerul la san recidiveaza.

In cele mai multe cazuri, cancerul la san este diagnosticat in faza incipienta si rata de supriavietuire pe o perioada de 10 ani depaseste 83%. Chiar si asa, cancerul de san poate recidiva fie in aceeasi forma, fie sub o forma mai agresiva. Studiile facute pana acum sugereaza ca 30% dintre femeile care au primit diagnosticul de cancer mamar in faza incipienta, au fost ulterior diagnosticate cu cancer cu metastaze, potrivit doc.ro.

Exista o serie de factori ce tin de stilul de viata care pot influenta rata de recidiva a cancerului la san.

Un studiu realizat recent de catre o echipa de cercetatori canadieni, care isi desfasoara activitatea in cadrul Institutului de Sanatate Sunnybrook, a scos la iveala faptul ca exista cateva schimbari la nivelul stilului de viata care pot preveni recidiva cancerului la san.

Cei care au realizat studiul sustin ca aceste schimbari ale stilului de viata pot fi considerate recomandari, nu garantia faptului ca afectiunea nu va recidiva. Unele forme de cancer de san sunt mai agresive si pot recidiva in ciuda stilului de viata sanatos.

CITEȘTE ȘI: Afinele, în topul celor mai sănătoase fructe. Cum previn cancerul și elimină grăsimea de pe abdomen

Dintre toti factorii ce tin de stilul de viata, activitatea fizica are cel mai puternic efect asupra prevenirii cancerului la san. Cresterea in greutate cu mai mult de 10% dupa stabilirea diagnosticului de cancer la san creste riscul de deces. Femeile supraponderale sau chiar obeze au cele mai mici sanse de supravietuire. Pe de alta parte, insa, femeile care practica sport in mod regulat, cel putin 30 de minute pe zi, 5 zile pe saptamana, au risc redus de recidiva a cancerului, precum si de deces din cauza acestei afectiuni.

Foto: Pinterest.com

Oamenii de stiinta sustin ca schimbarile la nivelul stilului de viata pot avea efecte benefice si la nivel psihic asupra pacientilor care au fost diagnosticati cu cancer, chiar daca boala a fost tratata. Starea psihica a pacientului este extrem de importanta in prevenirea unei recidive, iar sportul nu face altceva decat sa ofere o stare de bine individului, sporindu-i totodata increderea in propriile forte.

Alimentatia, pe de alta parte, nu are un impact asupra recidivei cancerului mamar. Nicio dieta nu a dovedit ca are abilitatea de a reduce acest risc, insa e bine sa se adopte o dieta sanatoasa, cat mai saraca in grasimi, pentru mentinerea greutatii sub control.

In ceea ce priveste suplimentele alimentare precum cele pe baza de vitamina C, despre care se spune ca ar fi eficiente in combaterea si prevenirea cancerului, studiile nu au gasit dovezi care sa confirme eficienta acestora in prevenirea recideivei cancerului la san.

Totusi, suplimentele pe baza de vitamina D ajuta la mentinerea densitatii osoase, mai ales dupa tratamentele pe baza de chimioterapie sau hormoni, despre care se stie ca reduc densitatea osoasa.

Aceeasi cercetatori recomanda si renuntatul la fumat, chiar daca acest studiu nu a reusit sa depisteze o legatura concreta intre renuntatul la fumat si scaderea ratei de recidiva a cancerului la san.

CITEȘTE ȘI: E considerată o metodă sănătoasă de a găti, însă crește riscul de cancer. Cum ne OTRĂVIM singuri mâncarea

Numeroase studii confirma acelasi lucru

Oamenii de stiinta si-au pus intrebarea daca exercitiile fizice pot reduce riscul de recurenta a cancerului. Miscarea si exercitiile fizice, chiar si la un nivel moderat, reprezinta un lucru pe care supravietuitorii cancerului il pot face pentru a-si reduce riscul de recidiva al bolii.

O analiza ampla, despre care presa straina a scris in februarie 2018, despre efectele factorilor ce tin de stilul de viata in privinta mortalitatii din cauza cancerului la san a aratat ca activitatea fizica este in mod constant asociata cu un risc mai mic de recidiva a cancerului mamar.

Un studiu mare, tot pe aceeasi tema, a aratat ca femeile care au facut exercitii fizice de intensitate moderata (echivalentul mersului pe jos 3-5 ore pe saptamana, intr-un ritm normal), dupa un diagnostic de cancer mamar, au avut cu 40-50% mai putine riscuri de recurenta a cancerului de san si de deces de pe urma cancerului mamar sau de pe urma oricarei alte cauze, in comparatie cu femeile care au facut mai putina miscare.

CITEȘTE ȘI: Avertisment fără precedent al medicilor: Semnele cancerului la sân despre care nu vorbeşte nimeni

Deoarece este un lucru frecvent intalnit ca pacientele sa isi reduca nivelul de activitate fizica dupa un diagnostic de cancer de san, este important, subliniaza cercetatorii, ca medicii si profesionistii din acest domeniu sa incurajeze exercitiile fizice in randul acestui grup de paciente. Oamenii de stiinta mai spun, in incheiere, ca simplul sfat primit de paciente de la medicul oncolog, de a face mai mult sport si miscare, s-a dovedit ca sporeste nivelul de activitate fizica al pacientelor, scrie medicalnewstoday.com.

Comentarii: