Serotonina este un hormon foarte important, deoarece influențează radical starea de spirit a unei persoane. Acesta controlează, de asemenea, nivelul tensiunii arteriale. Serotonina este alcătuit dintr-un aminoacid – Triptofan. Triptofanul se obține din alimente, care este apoi transportat la creier. In celulele creierului, Triptofanul este convertit în serotonină.
Lipsa Triptofan-ului din dietă datorită unui consum insuficient de proteine sau pentru că triptofanul este inhibat de consumul de alcool, cafeină sau îndulcitori artificiali precum aspartamul are rezultate dezastruoase asupra stării noastre de spirit.
Stresul cronic poate scădea de asemenea nivelele de serotonină deoarece creierul trebuie să folosească o cantitate mai mare de serotonină pentru a te echilibra și menține liniștit și centrat în momentele de stres.
Femeile produc mai puțină serotonină decât bărbații, așadar acestea pot avea nevoie de suplimente.
Producția de serotonină este stimulată de lumina solară, prin urmare lipsa soarelui de poate afecta în mod direct, simțindu-te deprimat, mai ales iarna. O deficiență de serotonină poate produce o tulburare emoțională sezonieră.
Multe dintre alimentele pe care le consumăm în prezent sunt de o slabă calitate deoarece pământul care este cultivat este sărac în minerale, spre deosebire de produsele ecologice, a căror calitate este mult mai ridicată.
Bebelușii care nu sunt hrăniți cu lapte matern pot avea carențe de serotonină deoarece laptele praf este foarte sărac în triptofan, ceea ce poate cauza probleme de somn. Laptele uman conține o proporție mai mare de triptofan decât laptele de vacă sau de soia.
O alimentație care conține puține grăsimi bune poate determina deficiență de serotonină, deoarece grăsimile bune ajută la distribuirea triptofanului în creier.
Triptofanul produce atât serotonină, cât și niacină (vitamina B3) și diverse enzime și proteine. Dacă ai o carență de vitamina B3 este posibil ca corpul tău să folosească Triptofanul ca să producă această vitamină în detrimentul serotoninei.
CITEȘTE ȘI: De ce UITĂM mereu unde am lăsat cheile? Cum rezolvăm ”problema”
Deficitul de serotonina poate fi tratat cu o dieta adecvata sau cu suplimente de serotonină. Prin urmare, includerea de alimente care au triptofanului din dieta noastră este foarte importantă.
Iată mai jos care sunt alimentele cele mai bogate serotoninergic:
1. Fructe de mare:
Pesti grasi cum ar fi pentru tonul, scoicile, stridiile, crabii, macroul, somonul, heringii, sardinele și suplimente de ulei de pește, de asemenea, sunt surse bune de serotonină.
CITEȘTE ȘI: Îți amorțesc mâinile? Iată AFECȚIUNILE de care poți suferi
2. Carne:
Carnea are de asemenea serotoninergic, fiind cunoscută de altfel drept o sursa naturală de serotonină. Carnea de vită, de porc, ficat, pui, dar mai ales curcan contin serotonina.
3. Ouă:
Albușul este o altă sursă foarte importantă de serotonină. Ouale sunt alimente de zi cu zi, disponibile cu ușurință și toată lumea le iubește. Ouale contin, de asemenea, multe alte vitamine si substante nutritive vitale necesare pentru organism. Evitati consumul de exces de gălbenuș de ou, deoarece conține o mulțime de grăsimi care pot fi dăunătoare pentru sănătatea inimii.
4. Produse lactate:
Produsele lactate, cum ar fi laptele, iaurtul, kefirul, branza reprezintă o sursa buna de alimente serotonină.
De asemenea, pentru cei care nu preferă carnea în dietă, în afară de multe vitamine și substanțe nutritive de sănătate, Tofu conține serotonina.
CITEȘTE ȘI: NU este lipsa ambiției! HORMONII care declanșează foamea îți DISTRUG dieta
5. Legume:
Legumele cu frunze verzi, cum ar fi sparanghel, broccoli, spanac, fasole verde,varza, salata verde, dar și sfecla, cartofi, ceapa si rosiile ajuta în crearea serotoninei. Toate acestea sunt ușor disponibile din orice piață, prin urmare nu ezitați să le includeți în dieta voastră zilnică!
6. Popcorn și banane:
Alimente bogate în carbohidrați, care conțin fibre, trebuie dea asemenea să fie consumate pentru a vă menține relaxat și fericit. Popcorn-ul și bananele sunt doar un exemplu de astfel de alimente care contin serotonina.
7. Nuci:
Migdale, alunele de pământ și cele de pădure, caju-ul, fisticul și nucile sunt de mare ajutor în procesul de stimulare a serotoninei. Prin conținutul bogat de fier, utilizarea lor în meniul de zi cu zi contribuie la creșterea nivelului de serotonină. Aceste nuci conțin, de asemenea, o cantitate mare de acizi grasi omega – 3 care ajuta la mentinerea sanatatii pielii, parului si unghiilor.
CITEȘTE ȘI: Tipare diferite de creștere la sugari, în funcție de tipul de proteine consumate / STUDIU
8. Boabe:
Cerealele integrale conțin serotonina în cantități mari ceea ce duce la funcționarea corespunzătoare a celulei în organism. Sunt, de asemenea, bogate în fibre. Exemple sunt numeroase: tărâțe de orez, pâine prăjită, germeni de grâu, cereale și orezul.
9. Băuturi:
Băuturi, cum ar fi ceai negru, ceai, cacao, cafea, bere și vinul, au o cantitate mică de Serotonina prezente în ele. Deși acestea pot îndeplini cerințele serotonină din organism, dar trebuie să fie luate în cantități mici, din cauza cofeina prezente în ele.
CITEȘTE ȘI: Cruciuliţele, icoanele sau CD-urile „antiradar“, sancționate DRASTIC de Codul rutier
10. Seminte:
Semințele sunt sursă foarte bogată de serotonină. Acestea conțin, de asemenea, proteine, potasiu, zinc, fier, vitamine B, vitaminele E, magneziu și calciu. Semințe de dovleac, de pepene, susan, in, floarea-soarelui conțin serotonină.
Untul de susan, de asemenea, cunoscut sub numele de Tahini este o sursă bună de serotonina în produsele alimentare.
În final, nu uitați că o dietă echilibrată este sursa sănătății organismului, dar și a dietei!
Comentarii: