SANATATE

TOP 8 reguli de bază: Ce să faci și ce să NU faci pentru a-ți îmbunătăţi sistemul imunitar

sanatatedefier.ro

Pandemia de coronavirus i-a determinat pe mulţi să acorde o atenţie sporită sistemului imunitar, pentru a putea face faţă acestui virus. Există numeroşi factori care pot influenţa în bine sau în rău funcţionarea sistemului imunitar, aşa că iată de ce ar trebui să te fereşti şi ce ar trebui să faci mai des, mai ales în următoarea perioadă.

1. Râsul este benefic pentru sistemul imunitar

Scade nivelul cortizolului, reduce stresul, scade tensiunea arterială, sporeşte aportul de oxigen, reduce riscul de afecţiuni ale inimii şi nu în ultimul rând, întăreşte sistemul imunitar, potrivit feminis.ro.

CITEȘTE ȘI: Descoperiri importante: Cum luptă sistemul imunitar cu noul coronavirus/ STUDIU

2. Optimismul nu te ajută numai la nivel psihic

Dincolo de beneficiile aduse la nivel mental de o perspectivă pozitivă asupra vieţii, cercetările au arătat că indivizii optimişti au şi un sistem imunitar mai sănătos.

3. Consumul de alimente la conservă pune sare pe… imunitate!

Nivelul ridicat de sare din aceste produse poate avea un efect negativ asupra imunităţii, declanşând un răspuns imunitar excesiv. În plus, sarea în exces alterează funcţiile sistemului imunitar prin stânjenirea activităţii limfocitelor T, celule cu rol de reglare a răspunsului antiinflamator al organismului.

4. Prea multă mişcare îţi slăbeşte sistemul imunitar

E drept că un stil de viaţă sedentar nu este benefic pentru imunitate, însă dacă exagerezi cu exerciţiile, află că te afli în aceeaşi oală cu sedentarii. Motivul ar fi, potrivit specialiştilor, producţia sporită de interleukina-6, proteină care are impact negativ asupra sistemului imunitar atunci când se găseşte într-o concentraţie sporită în organism.

5. Pierderile şi rănile sufleteşti tratate superficial au consecinţe la nivelul imunităţii

Rănile emoţionale şi durerea resimţită în urma pierderii unei persoane dragi pot avea urmări neplăcute la nivelul sistemului imunitar pe termen lung. Potrivit unui studiu realizat pe această temă, la 6 luni de la un eveniment nefericit, persoanele care încă prezintă disforie, o stare generală de tristeţe şi nemulţumire, au şi un răspuns scăzut al sistemului imunitar.

6. Singurătatea produce schimbări la nivel imunitar

Din păcate, distanţarea socială nu face decât să agraveze un factor care oricum avea efecte negative ale sistemului imunitar – singurătatea. Potrivit unui studiu pe această temă, indivizii care se simt singuri prezintă un nivel sporit de norepinefrină, hormon care blochează funcţii ale sistemului imunitar, precum apărarea împotriva virusurilor, în situaţii în care viaţa individului este pusă în pericol.

CITEȘTE ȘI: Cum să îţi activezi sistemul imunitar în doar 15 secunde – Metoda recomandată de un medic rus

7. Stresul îţi oboseşte constant sistemul imunitar

Prezenţa constantă a stresului în viaţa de zi cu zi determină apariţia inflamaţiei cronice la nivelul organelor, care la rândul ei epuizează sistemul imunitar.

8. Emoţiile suprimate apasă asupra imunităţii

Potrivit unui studiu pe tema legăturii dintre comportament şi imunitate, o dispoziţie negativă afectează răspunsul sistemului imunitar şi creşte riscul de inflamaţie exacerbată în organism. Indivizii care îşi suprimă emoţiile negative prezintă o producţie sporită de citokine, celule ce transmit informaţii cu privire la prezenţa unui factor periculos în organism şi semnalează că sistemul imunitar ar trebui să acţioneze. Un nivel sporit de citokine este semn că sistemul imunitar nu funcţionează cum ar trebui.

Comentarii: