X

Tot ce trebuie să știi despre apendicită: Simptomele după care o recunoști

Tot ce trebuie să știi despre apendicită. Greața și vărsăturile, febra moderată și umflarea abdomenului sunt doar câteva dintre simptomele apendicitei. Iată la ce e bine să mai fii atent și cum trebuie să procedezi!

Apendicita este una dintre urgențele medicale care necesită aproape întotdeauna o intervenție chirurgicală, prin care se îndepărtează apendicele. Netratată, această afecțiune poate să provoace complicații, prin spargerea apendicelui și împrăștierea conținutului infectat în cavitatea abdominală.

Această situație duce la peritonită, inflamație care poate fi fatală dacă nu este tratată de urgență cu antibiotice. Alteori, un abces cu puroi se poate forma pe partea exterioară a apendicelui inflamat, provocând spargerea și cauzând peritonita, potrivit clicksanatate.ro.

Simptomele apendicitei care să te trimită la medic

Simptomele clasice ale apendicitei sunt:

– Durere surdă în apropierea buricului sau în abdomenul superior, durere care devine ascuțită când migrează spre partea dreaptă a abdomenului inferior

– Greață și/sau vărsături la scurt timp după apariția durerilor

– Umflarea abdomenului

– Pieredea poftei de mâncare

– Febră moderată (între 37.5 și 38.5 °C)

– Imposibilitatea eliminării gazelor abdominale.

CITEȘTE ȘI: Descoperire îngrijorătoare a oamenilor de ştiinţă: Efect neştiut al anesteziei

În aproximativ jumătate dintre cazuri, printre simptomele apendicitei se numără și:

– Durere surdă sau ascuțită în orice zonă a abdomenului și a spatelui

– Urinare dureroasă și dificilă

– Vărsături înainte de apariția durerii

– Constipație sau diaree însoțită de flatulență.

Tot ce trebuie să știi despre apendicită: Când mergi la doctor

Diagnosticul și tratamentul sunt foarte importante, așa că, la apariția durerilor abdominale severe, mergi imediat la urgență. Nu mânca și nu bea nimic, nu lua analgezice sau laxative și nu folosi perne electrice, pentru că dacă e vorba de un apendice inflamat e posibil să se rupă.

Diagnosticarea nu este mereu simplă, deoarece simptomele apendicitei seamănă cu ale altor probleme de sănătate precum infecția urinară, boala Crohn sau probleme ale ovarelor ori vezicii urinare.

În general, dacă se suspectează apendicita, medicii preferă să înlăture rapid apendicele prin operație, pentru a preveni spargerea lui. Apendicetomia nu este o intervenție chirurgicală complicată și se realizează fie prin operație clasică, fie laparoscopică, sub anestezie rahidiană sau generală.

CITEȘTE ȘI: Gabriela Firea, dezvăluiri în premieră: „Au lansat mai întâi zvonul că am plecat de acasă pentru că mă bătea Florin, apoi că am cancer!”

După intervenție, pacientul va consuma în primele ore doar ceai și apă plată. Externarea se face în 24 de ore, iar firele de sutură se vor scoate după 7 zile, dacă nu sunt absorbabile. În cazul în care se observă apariția unei inflamații sau a unui lichid pe locul operației, se va contacta medicul.

Deși este o problemă de sănătate cu care se poate confrunta oricine, apendicita apare rar la vârste mai mici de 2 ani și este mai frecventă între 10 și 30 de ani.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro