SANATATE

Tot ce trebuie să știi despre mâncărimile în zona intimă. Explicațiile medicului specialist

Foto: Pinterest.com

Disconfort cauzat adesea de substanţele din produsele de igienă intimă, mâncărimile vaginale pot fi puse şi pe seama unor boli cu transmitere sexuală. De aceea, un cosult medical este necesar.

Vaginita bacteriană

Se numără printre cele mai frecvente cauze ale apariţiei mâncărimilor în zona intimă. Aceasta este determinată de scăderea numărului de bacterii bune şi a înmulţirii celor rele şi de schimbarea pH-ului vaginal. Vaginita sau vaginoza bacteriană se manifestă prin secreţie de culoare alb-cenuşiu, urât mirositoare şi prurit, potrivit clicksanatate.ro. Boala este periculoasă pentru gravide, pentru că poate duce la pierderea sarcinii. Se tratează cu antibiotice.

CITEȘTE ȘI: Sfaturi pentru o viață sexuală normală: Care sunt cauzele vaginului uscat

Substanţe iritante

Diferite produse de igienă pot cauza mâncărimi vaginale sau erupţii cutanate pe mai multe zone ale corpului, inclusiv vagin. Printre cele mai comune produse care conţin substanţe iritante se numără săpunurile, spumantele de baie, anumite unguente, detergenţii şi emolienţii. Dacă suferi de incontinenţă urinară (incapacitatea de a controla vezica urinară) sau de diabet, urina poate cauza, de asemenea, iritaţii vaginale şi mâncărime.

Candidoza vaginală

Acest tip de infecţie apare adesea după ce ai urmat un tratament cu antibiotice. Şi asta pentru că aceste medicamente distrug bacteriile bune din vagin. Candidoza este o infecţie destul de comună în rândul femeilor şi se caracterizează printr-o secreţie albă, însoţită de senzaţia de arsură şi mâncărime. Dar infecţia poate apărea şi din alte cauze. Diabetul, sarcina, igiena locală deficitară pot duce la dezvoltarea ei.

Menopauza

Nivelul de hormoni din organism se modifică sau fluctuează în timpul menstruaţiei, în sarcină şi la menopauză. Din acest motiv, este posibil să apară mâncărimi vaginale. Femeile care sunt la menopauză sunt mai expuse riscului de a se confrunta cu acest disconfort. Şi asta pentru că în această perioadă nivelul de estrogen se diminuează, favorizând uscăciunea vaginală. Dacă nu este tratată, aceasta poate provoca mâncărimi şi iritaţii.

Dematita de contact

Este cauzată de alergii la anumite produse, cum sunt prezervativele, lubrifianţii, săpunurile, spumantele de baie, gelurile de duş. Pe lângă mâncărime, alergia poate fi însoţită de roşeaţă, umflături şi îngroşarea pielii. Medicii dermatologi recomandă utilizarea produselor de igienă hipoalergenice. Până şi hârtia igienică ce are arome sau culori poate duce la apariţia mâncărimilor vaginale.

Boli cu transmitere sexuală

Sexul neprotejat cu parteneri multipli favorizează transmiterea bolilor venerice: chlamydia, herpes, tricomoniaza şi gonoreea. Simptomul principal al acestor boli este senzaţia de furnicături în zona intimă.

Psoriazisul

Este o afecţiune a pielii care poate da senzaţia de mâncărime. Pielea devine, de obicei, de culoare roşu aprins, solzoasă pe anumite părţi ale corpului. În zona vulvară tinde însă să fie netedă. Totuşi, există posibilitatea să ai psoriazis pe vulvă, fără ca această boală să se manifestă pe altă zonă a corpului.

Lichenul scleros

Este o altă boală a pielii care afectează vulva şi se caracterizează prin mâncărimi foarte intense şi piele deschisă la culoare în această zonă. De regulă, lichenul scleros afectează femeile aflate la menopauză şi fetele chiar înainte de pubertate, dar poate apărea la orice vârstă. Dacă nu este tratată, din cauza afecţiunii buzele vulvei se micşorează, deschiderea vaginală se îngustează şi contactul sexual devine dureros.

Cum pot fi prevenite

Pentru a evita apariţia mâncărimilor genitale, ar fi bine să ţii cont de câteva recomandări. Se recomandă „evitarea partenerilor sexuali multipli, folosirea prezervativului ca metodă contraceptivă, renunţarea la spălaturile vaginale (modifică şi înlătură flora genitală normală) şi menţinerea unui regim de viaţă sănătos- sport, renunţarea la consumul în exces de dulciuri, scăderea ponderală (pentru persoanele obeze). În cazul în care infecţiile genitale nu pot fi prevenite, ele trebuie tratate cât mai urgent posibil“, precizează Lucia Elena Costoiu, medic specialist ginecologie-obstetrică.

CITEȘTE ȘI: Specialiştii ştiu de ce are nevoie vaginul pentru a fi sănătos: NU purtaţi lenjerie intimă!

Sfatul specialistului
Dr. Lucia Elena Costoiu
medic specialist ginecologie-obstetrică, Columna Medical Center, Bucureşti

Pruritul (mâncărimea) vulvar este un simptom frecvent întâlnit în practica ginecologică şi poate fi primul semn al unei patologii. Cauzele care duc la apariţia disconfortului pot fi multiple: infecţioase, alergice, dermatologice şi, extrem de rar, patologia malignă (boala Paget).

Dintre cauzele infecţioase menţionez în primul rând micozele, infecţia cu Candida albicans, fiind cea mai frecventă infecţie genitală pentru care femeile se prezintă la medicul ginecolog.

Alte infecţii care pot produce prurit sunt: Trichomonas vaginalis, Herpes, Gardnerella vaginalis, diagnosticul diferenţial făcându-se pe baza simptomatologiei asociate pruritului prin teste de laborator.

Dintre afecţiunile dermatologice însoţite de prurit genital fac parte lichenul plan şi mai frecvent psoriazisul, iar manifestările alergice pot fi sub formă de eczeme.

Comentarii: