Aproape că nu există persoană care să nu fi „văzut” pete negre în fața ochilor sau „muște” atunci când s-a ridicat brusc în picioare sau la un moment dat în viața sa. Uneori sunt complet inofensive și sunt asociate cu mișcări bruște și schimbări bruște ale tensiunii arteriale sau cu schimbări legate de vârstă, care sunt normale, dar în alte cazuri indică o problemă de sănătate care necesită diagnostic și tratament de către un specialist și pot indica și o urgență.
Cum să judeci dacă petele negre din fața ochilor sunt un simptom al unei probleme de sănătate, află din articol.
Petele negre în fața ochilor – când să mergem la medic?
Dacă experiența neplăcută vă chinuiește prea des, dacă vedeți în mod continuu linii negre, pete, „muște” și problema continuă sistematic și pentru prea mult timp, asigurați-vă că vă consultați medicul. Chiar dacă în timpul examinării nu se constată nimic îngrijorător, este mai bine să excludem din timp o posibilă boală decât să ne îngrijorăm de ceea ce se întâmplă cu dumneavoastră și cu vederea dumneavoastră.
Stresul este unul dintre cei mai mari dușmani ai sănătății. Cine are un risc mai mare de a avea cearcăne sub ochi? Pe măsură ce îmbătrâniți, probabilitatea de a suferi de această problemă crește cu fiecare an care trece.
CITEȘTE ȘI: Cum te ajută ochii să îți dai seama dacă ai glicemia ridicată
Mai expuși riscului sunt:
- diabeticii, din cauza afectării vederii lor, care este o consecință a bolii cronice,
- cei care suferă de miopie severă,
- pacienții care au suferit o operație de cataractă.
Când sunt petele negre din fața ochilor un simptom al unei boli?
Dacă sunteți în vârstă, cel mai probabil petele negre din fața ochilor sunt legate de schimbările legate de vârstă, care sunt neplăcute, dar normale și așteptate. Pe măsură ce îmbătrânești, firele mici ale vitrosului tău se lipesc între ele și proiectează umbre pe retină, ceea ce este exact ceea ce duce la acel fenomen interesant și neplăcut numit pete negre în fața ochilor.
Cu toate acestea, dacă nu suspectați o boală oculară și nu sunteți în vârstă, atunci cauzele pot fi mai grave și necesită o intervenție medicală rapidă pentru a păstra vederea.
Printre acestea se numără:
- infecții oculare,
- inflamații ale ochiului,
- leziuni oculare,
- dezlipire de vitros,
- dezlipire sau rupere de retină.
Dacă motivul dvs. se numără printre acestea, atunci ajutorul medical este imperios necesar. Cu cât consultați mai repede un medic, cu atât mai puține sunt șansele de a suferi leziuni permanente și ireversibile ale ochilor și ale vederii.
Când trebuie să solicităm asistență medicală de urgență?
În cazul unui dezlipire de retină, apariția acestor pete negre în fața ochilor va fi bruscă și permanentă. Orice întârziere din partea dumneavoastră în a solicita ajutor medical poate duce nu numai la afectarea ireversibilă a vederii, ci și la orbire.
Veți recunoaște o urgență printr-o mulțime de noi pete negre care apar brusc, uneori în flash-uri, și printr-o nouă umbră brusc întunecată (ca o perdea) sau o zonă neclară în vederea periferică sau centrală.
La simptome similare, Institutul Național de Boli Oculare și Oftalmologie vă sfătuiește să apelați la serviciile de urgență.
CITEȘTE ȘI: Pericolul de a te freca la ochi: Când îți pui vederea în pericol
Este posibil să preveniți și să împiedicați apariția petelor negre în fața ochilor?
Examinările preventive regulate la un medic oftalmolog vă vor avertiza din timp asupra condițiilor periculoase legate de vedere . Medicul poate determina dacă vedeți pete negre, dacă există motive de îngrijorare în legătură cu acest fapt, dacă este necesar un tratament și care ar trebui să fie acesta.
Nu aveți nevoie de tratament dacă cauza este îmbătrânirea. Dacă acesta nu este cazul dumneavoastră, atunci tratamentul depinde de cauză.
În cazul în care este vorba de o boală oculară, cel mai probabil veți avea nevoie de tratament pentru această afecțiune.
Intervenția chirurgicală este, de asemenea, posibilă pentru a elimina vederea petelor negre din fața ochilor dacă acestea interferează cu vederea normală și cu activitățile dumneavoastră zilnice și profesionale normale.
Comentarii: