Traditia spune ca, in fiecare an, de Sfantul Andrei, sa punem grau la incoltit. Graul pus la incoltit pe 30 noiembrie trebuie ingrijit cu sfiintenie, pentru a avea noroc tot anul care urmeaza.
Potrivit traditiilor populare, daca familia ta este compusa din trei membri, fiecare dintre acesta trebuie sa puna la incoltit propriul grau, intr-un vas separat, si sa il ingrijeasca pana in ajun de Anul Nou. Apoi, in ziua de Anul Nou, poate fi prevestit viitorul in functie de modul in care a crescut graul.
Un grau frumoas crescut, cu fire groase, inalte, anunta un an prosper si benefic pe toate planurile pentru cel care l-a plantat si ingrijit. De asemenea, se mai spune ca un grau frumos dezvoltat inseamna o recolta bogata pe camp si in livezi pentru anul care urmeaza.
Stii insa cum sa pui graul la incoltit si cum sa-l ingrijesti corect, astfel incat sa creasca armonios pana la finalul anului? Daca nu, avem noi cateva sfaturi care te vor ajuta sa cresti cel mai frumos grau.
Pune graul pe o farfurie si indeparteaza boabele sparte si impuritatile. Pastreaza doar boabele de grau intregi. Pune apoi graul intr-o sita si spala-l sub un jet de apa rece. Rastoarna-l intr-un castron si lasa-l sa stea timp de o ora doua, cu putina apa calduta (aproximativ 30 de grade). Acest procedeu ii va permite graului sa germineze mai repede, potrivit acasa.ro.
Urmeaza apoi plantarea graului, care se poate face in doua moduri: fie intr-un ghiveci cu pamant, fie intr-un vas in care pui un pat de vata.
Asigura-te ca ai la indemana un ghiveci nou, cu gauri de scurgere si pamant pentru flori sau pamant de gradina amestecat cu turba, in proportii egale. Umple ghiveciul cu pamant, presara un strat de grau si apoi acopera totul cu un strat subtire de pamant. La final uda foarte bine pamantul.
Trebuie sa ai grija ca solul ales sa fie unul care sa permita drenarea apei, dar care, in acelasi timp, sa retina si umezeala. Nu alege insa un sol care permite retinerea apei deoarece radacinile graului vor putrezi.
Cea mai simpla si mai comuna modalitate de a pune graul la incoltit este sa-l pui intr-un vas (poate fi un castron, o cutie sau orice alt recipient care nu este din metal) la baza caruia sa asezi un strat generos de vata. Umezeste apoi vata si presara graul deasupra.
Sfat! Indiferent de metoda aleasa, daca folosesti recipiente identice pentru doi sau mai multi membri ai familiei ar trebui sa scrii numele pe fiecare in parte, pentru a nu incurca vasele.
Graul are nevoie de lumina naturala. Asadar, asaza vasul la fereastra, astfel incat lumina soarelui sa poata ajunge la acesta. Ai grija insa sa il feresti curentii de aer si de caldura directa emanata de calorifer, deoarece acestea afecteaza cresterea graului, ducand chiar la uscarea acestuia.
Nu uita sa uzi graul regulat. Acesta are nevoie de apa pentru a se dezvolta armonios. Asadar, dupa ce incolteste, asigura-te ca pamantul este in permanenta umed. Asadar, ai grija sa nu il lasi sa se usuce intre doua udari.
Atentie! Nu adauga foarte multa apa, deoarece risti ca radacinile acestuia sa putrezeasca.