Potrivit unui studiu recent, o anumită trăsătură de personalitate dezvoltată în copilărie contribuie la o sănătate mai bună la vârsta mijlocie.
Este vorba despre autocontrol, adică acea capacitate de a ne controla propriile gânduri, sentimente și comportamente și de a ne plănui anumite obiective. Aceasta este una dintre trăsăturile de personalitate care îi ajută și pe copii, și pe adulți să se descurce în diverse situații de viață. Autocontrolul este în primul rând înrădăcinat în cortexul prefrontal – centrul de planificare, rezolvare a problemelor și luarea deciziilor din creier.
Multitudinea conexiunilor nervoase din cortexul prefrontal permite oamenilor să planifice, să evalueze acțiuni alternative și, în mod ideal, să evite să facă lucruri pe care le vor regreta ulterior, mai degrabă decât să răspundă imediat la fiecare impuls pe care îl au, potrivit doc.ro.
Autocontrolul ne ajută să ne păstrăm corpul și mintea mai sănătoase
Într-un studiu amplu efectuat în Noua Zeelandă, care a urmărit 1000 de participanți de la naștere până la vârsta de 45 de ani, cercetătorii au stabilit că acele persoane care avuseseră un nivel mai ridicat de autocontrol în copilărie îmbătrâneau mai lent decât restul. Atât corpul cât și creierul acestor participanți erau mai sănătoase și păreau biologic mai tinere.
În interviurile din cadrul studiului, cei din grupul cu un autocontrol superior în copilărie au arătat, de asemenea, că ar putea fi mai bine echipați pentru a face față provocărilor vieții, atât celor financiare și sociale, cât și celor legate de sănătate. Participanții care avuseseră un grad mare de autocontrol în copilărie și-au exprimat opinii mai pozitive asupra îmbătrânirii și s-au simțit mai mulțumiți de viața lor ca persoane ajunse la vârsta mijlocie.
Autorii studiului spun că, în contextul în care populația îmbătrânește și trăiește mai mulți ani cu diverse boli legate de vârstă, este important să se identifice modalități prin care oamenii ar putea fi ajutați să facă față mai bine provocărilor și să trăiască mai mulți ani fără dizabilități. Se pare că autocontrolul, ca trăsătură de personalitate învățată încă din copilărie, poate ajuta la pregătirea pentru o îmbătrânire mai sănătoasă.
CITEȘTE ȘI: NU e doar un mit: Forma nasului dezvăluie ce tip de personalitate ai
Copiii cu o mai bună stăpânire de sine au avut tendința de a proveni din familii mai stabile din punct de vedere financiar și care aveau au un coeficient de inteligență (IQ) mai mare, au arătat rezultatele studiului. Cu toate acestea, faptul că au îmbătrânit mai lent și că arătau mai tineri la vârsta de 45 de ani, poate fi separat de statutul lor socio-economic din copilărie și de IQ-ul părinților. Analizele cercetătorilor au arătat că autocontrolul a fost factorul care a făcut diferența.
Învățarea comportamentelor sănătoase se poate face și la maturitate
Copilăria nu este neapărat creatoarea destinului unei persoane, afirmă cercetătorii. De exemplu, unii participanți la studiu și-au schimbat nivelul de autocontrol ca adulți și au avut rezultate mai bune în ceea ce privește sănătatea decât ar fi prezis evaluările din copilărie. Partea bună este că autocontrolul poate fi predat și învățat, iar cercetătorii sugerează că o investiție socială într-o astfel de instruire ar putea îmbunătăți durata de viață și calitatea vieții, nu numai în copilărie, ci și la maturitate.
Există dovezi cum că schimbarea comportamentelor nocive la vârsta mijlocie (cum ar fi renunțarea la fumat sau adoptarea unui program regulat de exerciții fizice) duce la îmbunătățirea stării de sănătate, chiar dacă persoana a avut o tinerețe în care a făcut unele excese.
Având în vedere că mulți oameni se tem de o bătrânețe care să fie dominată de boli și neajunsuri, ei încearcă să „îmblânzească” procesul de îmbătrânire, pregătindu-se din punct de vedere fizic și socio-economic. Deși poate acest aspect nu a fost luat în considerare până acum, autocontrolul poate să ajute la această pregătire pentru o bătrânețe cu mai puține probleme de sănătate.
Studiul multidisciplinar pe sănătate și dezvoltare Dunedin a urmărit aceste persoane de când s-au născut (în 1972 și 1973), și le-a trecut prin evaluări psihologice și de sănătate la intervale regulate, cele mai recente fiind la vârsta de 45 de ani. Autocontrolul din copilărie a fost evaluat de profesori, de părinți și de participanții înșiși la vârstele de 3, 5, 7, 9 și 11 ani. Copiii au fost măsurați pentru agresivitate impulsivă și alte forme de impulsivitate, supraactivitate, perseverență și neatenție.
De la vârste cuprinse între 26 și 45 de ani, participanții au fost măsurați și pentru semne fiziologice ale îmbătrânirii în mai multe sisteme de organe, inclusiv în creier. În toate măsurătorile, autocontrolul mai mare din copilărie s-a corelat cu îmbătrânirea mai lentă. S-a dovedit că oamenii cu cel mai înalt grad de autocontrol se deplasează mai repede și au chipuri care arată mai tinere la vârsta de 45 de ani.
Cum ne putem păstra tinerețea mai mult timp?
Specialiștii de la Johns Hopkins Medicine spun că nici la vârsta a doua și nici la a treia nu este prea târziu să adoptăm obiceiuri sănătoase, care să ne mențină organismul și creierul mai tinere pentru mai multă vreme. Iată recomandările lor:
Fii activ zilnic
Exercițiile fizice scad riscul de boli de inimă, diabet de tip 2, hipertensiune arterială și unele tipuri de cancer. Dacă faci mișcare, poți rămâne sănătos mai mult timp, comparativ cu o persoană care își petrece ultimii 10 sau 20 ani de viață, de exemplu, luptându-se cu bolile cronice.
CITEȘTE ȘI: Secretele ascunse în obiceiuri: Ce spun anumite gesturi despre personalitatea ta
Îmbunătățește-ți dieta
Dieta mediteraneeană, bazată pe legume, fructe, cereale integrale, pește și ulei de măsline, are dovezi care o asociază cu menținerea sănătății pe termen lung și cu un risc mai scăzut de demență.
Caută să ai un somn de calitate
Lipsa somnului afectează memoria, comportamentul, greutatea și chiar aspectul fizic. Dacă te confrunți cu insomniile, cere sfatul medicului de familie. Îți pot fi de ajutor unele exerciții antistres, unele suplimente alimentare pe bază de plante (roiniță, valeriană etc.) sau schimbarea unor obiceiuri potrivnice somnului, pe care le-ai putea avea înainte de culcare.
Evită fumatul
Chiar dacă ai fumat mulți ani, renunțarea la acest obicei va veni cu mari beneficii asupra sănătății. În primul rând, îți reduce la jumătate riscul de deces prematur, deoarece fumatul este factor de risc pentru diverse boli grave. În al doilea rând, fumatul îmbătrânește pielea, deci te poate face să arăți mai în vârstă decât ești. Dacă simți că ai nevoie de ajutor pentru a te lăsa de fumat, cere sfatul medicului de familie.
Comentarii: