Nimic nu poate fi mai calitativ decât smalțul dentar, însă, în urma deteriorării sale sau a problemelor care pot apărea și distruge, în timp dinții, trebuie găsite cele mai bune soluții pentru restabilirea integrității dentare.
Zirconiul, un metal alb, este acceptat de corpul nostru mai mult decât orice alt material. Are o rezistență foarte bună, în momentul de față au apărut și alte tipuri din acest material care se pretează pentru zona frontală, au și luciu și transparență, putând fi ușor de modelat. De asemenea, ceramica este și ea recomandată, deoarece iimită foarte bine dintele natural, potrivit clicksanatate.ro.
CITEȘTE ȘI: Sfatul stomatologului: Opt lucruri pe care să NU le mai faci dacă vrei să ai dinţi sănătoşi
Înainte foloseam acrilatul, care era combinat cu metal și era foarte inestetic și agresiv cu gingiile, însă era singura opțiune la momentul respectiv. Acum, odată cu dezvoltarea tehnologiei, încercăm să eliminăm tot ce este gri sau metal în cavitatea bucală. Singurul metal pe care îl folosim este zirconiul, un metal alb, acceptat ușor de corpul nostru, care poate fi combinat cu succes cu ceramica.
Materialele folosite se diferențiază prin rezistența lor, calitate, felul în care sunt acceptate de corpul nostru. În cazul multor materiale metalo-ceramice, din cauza ionilor din metal care se combină cu saliva, gingia ajunge să se retragă în timp si atunci se vede dunga aceea neagră, inestetică la baza dintelui. De aceea, zirconiul câștigă clar teren, din punct de vedere al aspectului, funcționalității și calității.
Prețul este dictat foarte mult și de cât de noi sunt pe piață produsele folosite. De exemplu, în urmă cu ani buni, coroanele metalo-ceramice erau scumpe, cele din aur și cele din zirconiu la fel. În zilele noastre, zirconiul este cel mai scump și cele din metal mai ieftine, în timp ce acum 10 ani situația era inversată. Așadar, diferențele de preț depind foarte mult de tehnologia din acel moment – cu cât este mai avansată și mai nouă, cu atât prețul este mai ridicat.
Calitatea materialelor contează foarte, foarte mult. De exemplu, materialele care sunt din compozit, din ceramică pură, din metalo-acrilice mențin sănătatea paradontală. Desigur, și alte criterii fac diferența, cum ar fi șlefuirea. Dacă materialul respectiv este acceptat de corpul nostru și tehnica de preparare a acestuia a fost corectă, atunci rezistența este foarte mare.
La fiecare tip de coroană există o tehnică de șlefuire – la unele se șlefuiește mai mult, la altele mai puțin. Cu cât tehnologia este mai avansată, cu atât tehnica de șlefuire este mai puțină (la metalo-ceramică trebuie șlefuit până în 2 mm, la total ceramică se șlefuiește până în 0,5 mm), deci diferența este foarte mare. Așadar, sfatul meu este, ca pe cât posibil, să nu se facă rabat de la calitate. O lucrare din materiale de cea mai bună calitate este o investiție pe termen lung, de aceea este recomandată.
CITEȘTE ȘI: De ce NU trebuie aruncaţi dinţii de lapte. Sănătatea copiilor poate depinde de ei
Pentru cele mai bune rezultate, medicul îi va recomanda pacientului și va alege împreună cu acesta ce i se potrivește cel mai bine. Un medic bun va studia cazul cap-coadă, depistând care sunt punctele forte și punctele slabe ale danturii pacientului. Materialele se aleg în funcție de fiecare caz în parte, niciodată alegerea nu se face în funcție de prețuri, ci după necesități. De aceea, se face un plan de tratament separat, personalizat pentru fiecare pacient în parte.