Calvitia afecteaza femeile si barbatii de orice varsta, din diverse motive. Alimentatia are un rol important in mentinerea parului frumos si sanatos asa ca trebuie sa ii acorzi o atentie deosebita pentru a preveni, dar si pentru a trata problema caderii parului.
Parul este alcatuit dintr-o proteina denumita keratina. Aceasta este produsa in foliculii firelor de par.
Ce cauzeaza caderea parului
In medie, un adult are intre 100.000 si 150.000 de fire de par, dintre care e normal sa piarda in jur de 100 zilnic. Daca insa pierderea e mai mare decat atat, atunci este vorba despre o problema, remarca doc.ro.
Exista mai multi factori care declanseaza caderea parului, printre care:
Anumite tratamente medicamentoase (chimioterapia)
Stresul fizic si emotional
Bolile glandei tiroide
Lipsa de fier din organism
Predispozitia genetica
Secretarea testostosteronului in cantitati anormale
CITEȘTE ȘI: Căderea părului poate ascunde boli GRAVE: Ce ne recomandă medicii
Cum tratam caderea parului
Mai mult ca sigur ai auzit deja ca frumusetea vine din interior, asa ca trebuie sa tratezi problema de la interior, iar abia la final sa acorzi importanta si exteriorului. Asadar, alimentatia joaca un rol important in mentinerea sanatatii parului si scalpului, deci trebuie sa ai o dieta adecvata.
Pentru a preveni, dar si pentru a combate caderea parului, introdu in alimentatia ta urmatoarele alimente:
Seminte de dovleac
Acestea contin o serie de steroizi care poarta numele de stearina, care creeaza un strat protector pe firul si pe radacina de par, impiedicand caderea acestuia.
Rosii, pepene, morcov si mango
Aceste fructe si legume contin licopen, care are de asemenea proprietatea de a impiedica aparitia calvitiei.
Migdale, nuci, alune
Acestea sunt bogate in L-lystina, aminoacid care favorizeaza cresterea si regenerarea tesuturilor, deci si a parului.
Spanac, varza Kale, caju, ciuperci gatite
Bogate in zinc, aceste alimente inhiba testosteronul in exces, care poate cauza caderea parului.
CITEȘTE ȘI: Trucuri împotriva deteriorării părului: Ingredientele eficiente pe care le ai deja în casă
Ceai verde
Si ceaiul verde este bogat in substante active care impiedica aparitia calvitiei.
Cimbrisor
Cimbrisorul inhiba caderea firului de par asa ca ar trebui consumat, de preferat sub forma de ceai pentru ca stimuleaza si circulatia sanguina la nivelul scalpului.
Fructe de padure, banana, oua gatite, somon si ton
Aceste alimente sunt bogate in biotina, vitamina necesara pentru un par sanatos.
Macrou, hering, somon, sardine si ansoa
cu un continut bogat de acizi grasi omega-3, aceste tipuri de peste sunt, de asemenea, benefice pentru o podoaba capilara sanatoasa.
Alimentele pot fi folosite pentru prevenirea si tratarea calvitiei si sub alta forma, nu numai introduse in alimentatie.
Mastile de par DIY din produse naturale, precum si masarea scalpului cu diverse alimente cu proprietati miraculoase pentru par, sunt si ele eficiente.
Masca de par cu suc de ceapa
Sucul de ceapa este eficient in tratarea caderii parului datorita continutului bogat in compusi sulfurosi, despre care se stie ca imbunatatesc circulatia sanguina la nivelul scalpului si stimuleaza foliculii firelor de par. Si proprietatile antibacteriene ale acestui suc sunt eficiente intrucat elimina germenii si bacteriile de la nivelul scalpului, tratand astfel afectiunile scalpului care pot fi de vina pentru caderea parului.
CITEȘTE ȘI: Leguma minune în lupta împotriva CĂDERII PĂRULUI
Pentru a prepara suc de ceapa foloseste 2 cepe, pe care fa-le piure in blender. Strecoara piureul obtinut si foloseste apoi sucul pentru a masa scalpul folosind miscari circulare. Lasa sucul sa actioneze pret de 30 de minute, apoi spala bine parul si repeta operatiunea o data la 2-3 zile.
Masaj cu ulei de ricin sau de masline
Masarea scalpului cu un ulei hranitor va stimula circulatia sanguina si va fortifica radacina firului de par, impiedicand caderea acestuia. Foloseste un ulei pentru a masa scalpul cel putin o data pe saptamana, iar rezultatele nu vor intarzia sa apara. Cele mai eficiente uleiuri pentru tratarea calvitiei sunt uleiul de ricin, cel de masline sau chiar uleiul de cocos.
Comentarii: