Iodul este o minerala esentiala pentru sanatate. Acesta este solubil in apa, se regaseste in anumite alimente, precum si in sarea de bucatarie iodata, dar poate fi gasit si sub forma de supliment alimentar.
Iodul este extrem de important pentru buna functionare a glandei tiroide, care il foloseste pentru producerea hormonilor tiroidieni. Acesti hormoni contribuie la:
– Crestere
– Dezvoltarea creierului
– Vindecare
– Metabolism
Ce se intampla cand organismul sufera un deficit de iod
Hipotiroidismul se petrece atunci cand o persoana nu reuseste sa produca suficienti hormoni tiroidieni. Potrivit doc.ro, deficitul de iod contribuie la limitarea abilitatii glandei tiroide de a produce hormoni.
Cauze deficit de iod
Deficitul de iod poate sa apara atunci cand o persoana nu consuma suficient iod prin alimentatie. In general, acest lucru se petrece la femeile insarcinate, care au nevoie de o cantitate mai mare de iod.
CITEȘTE ȘI: Efectele miraculoase ale consumului de legume: Nu le ocoli niciodată
Pentru un adult, necesarul zilnic de iod este de 150 micrograme.
Simptome ale deficitului de iod
Crestere inexplicabila in greutate – primul semn al deficitului de iod consta in cresterea inexplicabila in greutate. Atunci cand un pacient are un metabolism sanatos, caloriile consumate sunt arse si transformate in energie. Lipsa iodului, precum si hipotiroidismul, incetineste metabolismul, iar caloriile sunt mai degraba depozitate sub forma de grasime.
Senzatia de slabiciune – in lipsa iodului, individul se poate simti foarte slabit. Acestuia ii va fi greu sa faca efort fizic si se va simti vesnic obosit. Asta pentru ca metabolismul nu functioneaza bine si nu furnizeaza suficienta energie organismului.
Caderea parului – deficitul de iod poate cauza si caderea parului. Hormonii tiroidieni sustin regenerarea parului, insa atunci cand apare un deficit al acestor hormoni, parul nu se mai regenereaza si incepe chiar sa cada.
Uscaciunea pielii – pielea uscata, deshidratata, poate aparea tot din cauza deficitului de iod, asta pentru ca hormonii tiroidieni sunt raspunzatori si pentru regenerarea celulara la nivelul tenului.
CITEȘTE ȘI: Sfatul celebrului bucătar Gordon Ramsay: Ce să NU comanzi niciodată într-un restaurant
Senzatia de frig – deficitul de iod determina un deficit de hormoni tiroidieni. Cu cat ai mai putini hormoni tiroidieni, cu atat mai mult incetineste metabolismul. Asta inseamna ca individul are tot mai putina energie. Se stie ca energia este cea care incalzeste corpul, de aceea lipsa acesteia poate cauza sensibilitate la frig.
Tulburari de memorie – hormonii tiroidieni sunt importanti pentru creier. Un deficit de iod care cauzeaza, la randul sau, un deficit de hormoni tiroidieni, poate cauza probleme de memorie.
Ciclu menstrual neregulat – hormonii tiroidieni sunt cei raspunzatori si pentru frecventa cu care vine menstruatia. Un ciclu menstrual neregulat, precum si modificarea duratei ciclului pot fi semne ale deficitului de iod din organism.
Complicatii deficit de iod
Deficitul de iod poate cauza complicatii in special in randul femeilor insarcinate si ale fatului acestora. In cel mai rau caz, un deficit acut de iod poate impiedica dezvoltarea completa a creierului fatului.
CITEȘTE ȘI: Unde ai televizorul pus în cameră? Niciodată să nu îl aşezi în acest loc! Îţi distruge sănătatea!
Tratament deficit de iod
Deficitul de iod este depistat prin realizarea unei analize a urinei. Medicul va stabili daca este sau nu cazul pentru suplimente alimentare pe baza de iod.
Alimente bogate in iod sunt:
Pestele cod
Iaurtul
Crevetii
Sarea iodata
Ouale
Tonul
Prunele uscate