X

Trebuie să ştii dacă vrei să slăbeşti: Ce este metabolismul bazal şi cum poate fi influenţat

Metabolismul este alcatuit din toate elementele din organism responsabile pentru mentinerea si construirea tesuturilor, producerea energiei si mentinerea sanatatii organismului.

Metabolismul bazal face referire strict la cantitatea de energie necesara organismului pentru supravietuire atunci cand acesta se afla in repaus total. De pilda, poate fi vorba despre numarul de calorii de care corpul are nevoie atunci cand tu dormi. Energia consumata de organism in stare de repaus este directionata catre respiratie, circulatia sanguina si mentinerea temperaturii organismului.

Factori care influenteaza metabolismul bazal

Factorii genetici

Unii oameni au o rata crescuta a metabolismului bazal, comparativ cu altii, gratie mostenirii genetice, remarca doc.ro.

Masa musculara

Muschii ard de trei ori mai multe calorii decat grasimea, chiar si atunci cand dormim. Asta inseamna ca proportia muschi-grasime poate modifica metabolismul bazal. Concret, persoanele cu o masa musculara dezvoltata ard mai multe calorii atunci cand sunt in repaus, spre deosebire de cei care au mai multa grasime.

CITEȘTE ȘI: Nu reuşeşti să slăbeşti? Fii atent la aceşti factori care încetinesc metabolismul

Varsta

Varsta face o diferenta majora atunci cand vine vorba despre rata metabolismului bazal. Asta pentru ca, pe masura ce inaintam in varsta, pierdem din masa musculoara, iar aceasta pierdere incetineste metabolismul.

Febra

Temperatura ridicata a corpului creste rata metabolismului bazal cu 0,7%/ fiecare grad in plus.

Afectiuni tiroide

Atunci cand glanda tiroida nu produce suficienti hormoni, rata metabolica poate sa scada cu pana la 30-40%. Asadar, persoanele care sufera de hipotiroidism pot avea o rata metabolica redusa.

Dietele foarte drastice

Infometarea incetineste metabolismul bazal intrucat determina organismul sa isi conserve cat mai bine energia. De aceea dietele foarte drastice nu sunt recomandate pentru scaderea in greutate. Femeile trebuie sa consume minimum 1200 de calorii, iar barbatii minimum 1800 de calorii, pentru ca metabolismul bazal sa nu fie incetinit.

Modificarea ratei metabolismului bazal

Daca metabolismul bazal este accelerat, scaderea in greutate este favorizata.

Metabolismul bazal poate fi accelerat prin marirea masei musculare si prin adoptarea unei diete echilibrate, care furnizeaza organismului numarul de calorii necesare. Masa musculara poate fi crescuta prin antrenametele cu greutati, urcarea scarilor sau alte activitati care solicita musculatura.

CITEȘTE ȘI: Cum să-ți îmbunătățești metabolismul: încearcă aceste șapte idei

Poti folosi rata metabolismului bazal pentru a scapa de kilogramele in plus.

Pentru ca acest lucru sa fie posibil, e necesar sa creezi un deficit caloric. Un deficit de 500 pana la 1000 de calorii pe zi vor duce la scaderea in greutate cu pana la 1 kilogram pe saptamana. Concret, trebuie sa consumam mai putine calorii decat ardem pentru ca organismul sa poata sa elimine kilogramele in plus.

Calculandu-ti rata metabolica vei afla de cate calorii ai nevoie pentru a creste masa musculara, pentru a elimina grasimile, dar si pentru a-ti mentine greutatea.

Din cauza ca rata metabolismului bazal scade pe masura ce inaintam in varsta, putem observa ca acumulam mai rapid kilograme in plus si scapam de ele mai greu, de la an la an. De aceea, este foarte important ca masa musculara sa fie sporita odata cu inaintarea in varsta, astfel incat procesul de incetinire a metabolismului bazal sa fie contracarat. Dupa trecerea pragului de 30 de ani, metabolismul organismului incetineste.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro