SANATATE

‘Trei fraţi pătaţi’ – Planta medicinală care combate alergiile şi are proprietăţi calmante

tribuna.ro

Trei frați pătați sau (Viola tricolor) este o plantă medicinală care are o mulțime de proprietăți. Este utilizată cu succes în cazul alergiilor, are proprietăți calmante, menține sănătatea aparatului respirator. La nivel global, este considerată una dintre cele mai puternice plante cu rol detoxifiant din flora medicinală.

Erupțiile cutanate, eczemele dar și bronșitele, tusea iritativă sau astmul sunt principalele afecțiuni care pot fi ameliorate de această plantă. În plus, este un excelent depurativ, diuretic, antialergic, antiinflamator și emolient. Trei frați pătrați este o plantă bogată în vitaminele C, A și conține uleiuri volatile, flavonozide, antocianozide, compuşi salicilici, mucilagii, betacaroten şi taninuri.

Planta înflorește din mai până la sfârșitul lunii august

De la ea se întrebuințează părțile aeriene recoltate când au înflorit și apoi se pun la uscat, potrivit doctorulzilei.ro. Planta poate fi consumată sub formă de infuzie, tinctură sau pulbere. Pentru a prepara o infuzie cu trei frați pătați, adăugă 1-2 lingurițe de plantă la o cană de apă clocotită și lăsați să se pătrundă timp de 10-15 minute. Infuzia poate fi consumată de trei ori pe zi.

CITEȘTE ȘI: Fără soluții chimice în casă: Plantele care țin tantarii la distanță

Iată în ce afecțiuni poate aduce beneficii:

Specialiștii în fitoterapie spun că preparatele care conțin trei fraţi pătraţi sunt de ajutor atunci când există: afecţiuni alergice, dermatologice, respiratorii, urinare. Dar și în boli de rinichi, reumatice sau hepatice.

Ateroscleroză

Trei frați pătați contribuie la combaterea aterosclerozei prin îmbunătățirea fluxului de sânge. Planta are și un ușor efect calmant și sedativ motiv pentru care mai este utilizat și pentru stări anxioase sau insomnie.

CITEȘTE ȘI: Bila leneşă dă peste cap tot organismul. Cinci plante te scapă de probleme

Loțiune, tinctură, cataplasme

De asemenea, planta poate fi folosită și pentru uzul extern. Utilizat local sub formă de loțiune, tinctură sau cataplasme tratează cu succes rănile, scabia, pruritul, erupții cutanate, umflaturi și eczemele. Astfel, se poate face spălături, inhalații, gargară. Este bună și pentru calmarea simptomele întâlnite în caz de afte, stomatită, rinoree. Grăbește și procesul de vindecare a rănilor. Infuzia este utilă și ajută dacă o persoană are o intoxicație alimentară. Specialiștii spun că ar putea să diminueze și aspectul tenului cu acnee. Dar trebuie să bei ceai, o lună, zilnic, pe stomacul gol.

Comentarii: