NUTRITIE

Trei greșeli mari pe care le faci când depozitezi pâinea

transilvaniareporter.ro

Trei greșeli mari pe care le faci când depozitezi pâinea. Având în vedere că pâinea este un element de bază în multe dintre bucătăriile noastre, fie că este vorba de o baghetă crocantă, o pâine moale pentru sandvișuri sau o pâine plată, aceasta necesită o anumită „îngrijire”.

În ciuda popularității sale, pâinea este surprinzător de pretențioasă atunci când vine vorba de depozitare și mulți dintre noi o sabotează fără să știe cu tehnici necorespunzătoare. Așadar, astăzi vă vom dezvălui cele mai frecvente greșeli pe care le facem cu toții atunci când vine vorba de depozitarea pâinii.

Dacă vrei să înveți cum să păstrezi gustul și textura pâinii tale preferate și să te asiguri că aceasta rămâne proaspătă cât mai mult timp, acest ghid este pentru tine.

CITEȘTE ȘI: Cum să mănânci pâinea pentru ca aceasta să nu îți crească glicemia

Depozitați pâinea în frigider

O concepție greșită comună este că frigiderul este cel mai bun loc pentru a păstra pâinea proaspătă. La urma urmei, nu cumva un mediu rece încetinește stricăciunea? Deși acest lucru poate fi adevărat pentru multe alimente, pâinea este o excepție.

De fapt, depozitarea pâinii în frigider poate face mai mult rău decât bine. În principal pentru că aerul rece și uscat din frigider accelerează procesul de stagnare. În acest mediu, moleculele de amidon din pâine se cristalizează rapid, în timp ce umiditatea este aspirată, rezultând o textură uscată și fibroasă și un gust insipid și neapetisant.

Spre deosebire de alte produse perisabile, cum ar fi laptele sau carnea, pâinea se păstrează cel mai bine la temperatura camerei, într-un loc răcoros și uscat, departe de lumina directă a soarelui și de sursele de căldură.

Ambalată corespunzător, pâinea congelată poate rămâne proaspătă timp de luni de zile.

Un alt dezavantaj al refrigerării pâinii este riscul ca aceasta să absoarbă mirosurile de la alte alimente din frigider. Pâinea este ca un burete care absoarbe cu ușurință toate aromele din apropiere. Depozitarea acesteia împreună cu produse condimentate, cum ar fi ceapa sau brânza, poate duce la un gust neplăcut.

Depozitați pâinea într-o bucătărie caldă

Am stabilit că frigiderul este de nerefuzat, dar ce se întâmplă dacă locuiți într-un oraș cu o climă mai caldă? În timp ce o temperatură prea scăzută vă poate usca pâinea, un mediu cald și umed îi poate afecta, de asemenea, prospețimea.

Căldura și umiditatea în exces oferă condițiile perfecte pentru ca germenii să se dezvolte, așa că într-o bucătărie caldă s-ar putea ca pâinea ta să se mucegăiască după doar o perioadă scurtă de timp.

Pentru a preveni acest lucru, este important să găsiți un echilibru între căldura și răcoarea din bucătăria dvs. Înțelegem că, probabil, nu este atât de simplu pe cât pare, dar un bun punct de plecare este să găsiți locul cel mai uscat.

Dacă bucătăria dvs. este încă prea caldă pentru a lăsa pâinea afară, luați în considerare investiția într-un recipient ventilat pentru pâine, conceput pentru a regla nivelul de umiditate și pentru a păstra pâinea proaspătă.

CITEȘTE ȘI: Ce să pui în punga cu pâine pentru ca aceasta să nu mucegăiască: Poate rezista o săptămână

Să păstrezi pâinea într-o pungă de plastic

Punga de plastic în care a fost ambalată inițial pâinea ta poate părea cea mai convenabilă opțiune când vine vorba de depozitare, dar realitatea este că nu îi face niciun favor pâinii tale.

Deși poate proteja împotriva expunerii imediate la aer și umiditate, plasticul poate crea un mediu înfundat pentru pâine, ceea ce duce la deteriorare și la pierderea prospețimii. Acest lucru se datorează faptului că plasticul poate reține umezeala în pungă, creând un mediu umed care favorizează dezvoltarea mucegaiului și accelerează râncezirea, mai ales dacă bucătăria dvs. este caldă.

Pe măsură ce umiditatea se evaporă din pâine, aceasta se condensează în interiorul pungii, creând mediul perfect pentru sporii de mucegai.

Pentru a evita pâinea înmuiată și mucegăită, alegeți opțiuni de depozitare respirabile care permit aerului să circule în jurul pâinii, recomandă actualno.com.

Comentarii: