În bucătăria românească, tradiţionala mămăligă cunoaşte numeroase moduri de pregătire, reţetele variind de la o regiune a ţării la alta.
O mămăligă poate fi transformată cu succes într-un aperitiv gustos, cu puţină imaginaţie şi suplimentând ingredientele de bază. Vă propunem, astăzi, trei reţete inedite de mămăligă oferite de maestrul gastronom Nicolae Curelea, potrivit adevarul.ro.
Mămăliga de Botiza
Ingrediente:
• 1 kg mălai;
• 2 l lapte dulce;
• 1 linguriţă sare;
• 1 cană smântână;
• 0,5 kg brânză de oaie fărmată;
• slăninuţă afumată + cârnaţi afumaţi, pregătiţi la tigaie;
• 0,5 kg ciuperci călite în unt, cu sare şi piper.
Separat:
• brânză de vacă cu sau fără smântână;
• ouă (fierte sau ochiuri româneşti);
• ceapă crudă spartă cu pumnul;
• carne afumată, tăiată bucăţele, pregătită la tigaie;
CITEȘTE ȘI: Totul despre dieta cu mămăligă: Cum scapi de 15 kilograme într-o lună
Mod de preparare:
Mălaiul se fierbe în lapte cu sarea necesară. Se amestecă des în sensul acelor de ceasornic. Se adaugă o cană de smântână. Pe masă stau dinainte pregătite brânza de oaie fărmată, slăninuţa şi cârnaţii afumaţi, tăiaţi în felii subţiri şi prăjiţi, ciupercile călite în unt. O mână învârte uşor făcăleţul, alta presară, rând pe rând, bunătăţile din castroanele de pe masă. Când s-a învârtoşat cât trebuie, se răstoarnă pe un fund de lemn şi i se pun alături celelalte bunătăţi pregătite separat, menţionate mai sus.
Mămăligă ciobănească
Ingrediente:
• 1 kg mălai;
• 2 l lapte dulce;
• 12 ouă;
• 400 g smântână;
• 400 g unt;
• 600 g telemea de oi;
• 250 g slănină afumată, tocată mărunt şi rumenită în grăsime;
• 300 g cârnaţi tăiaţi felii subţiri, rumeniţi în grăsime;
• piper măcinat – după gust.
Mod de preparare:
Se face o mămăligă mai moale din mălai, lapte şi smântână. Se unge o tavă mare sau cratiţă cu 100 g unt. Se aşterne un strat cu jumătate din mămăligă, peste care se presară 2/3 din brânza de oi (400 g), 200 g unt, slănina şi cârnaţii, plus praful de piper. Se întinde un alt strat de mămăligă, în care se formează cu dosul polonicului 12 lăcaşuri. Se sparge câte un ou în fiecare lăcaş, se rade deasupra restul de brânză şi se pune câte o bucăţică de unt pe fiecare ou, pentru faţă. Se dă la cuptor până capătă culoare cu unde arămii.
CITEȘTE ȘI: Mămăliga, miracol pentru sănătate! Iată DE CE străbunicii noștri trăiau 100 de ani
Mămăligă ţărănească la cuptor
Ingrediente:
• o mămăligă tradiţională
• 1 căţel de usturoi;
• 3 linguri de unt;
• 300 g caşcaval ras;
• 12 fâşii de bacon afumat;
• 500 ml smântână.
Porţii = 6 Timp de pregătire = 15 minute
Timp de coacere = 20 minute
Preparare:
Acest preparat gustos poate fi făcut fie cu resturi de mămăligă rece fie pregătind mai întâi o mămăligă tradiţională şi lăsând-o să se răcească. Tăiaţi mămăliga rece în felii subţiri. Frecaţi fundul unei tăvi cu usturoi şi apoi ungeţi tava bine cu unt. Preîncălziţi cuptorul la 180° C. Acoperiţi fundul tăvii cu felii de mămăligă. Puneţi rotocoale mici de unt pe ele, apoi presăraţi jumătate din brânza rasă peste ele. Aşezaţi un alt strat de felii de mămăligă, apoi feliile de bacon şi acoperiţi cu un al treilea strat de mămăligă. Din nou aşezaţi unt şi presăraţi cu restul de brânză. Coaceţi la cuptor timp de 20 minute. Serviţi fierbinte cu smântână deasupra, ca gustare sau fel principal, cu salată de roşii.
Comentarii: