Trei vitamine pe care să NU le iei seara: Pot anula efectul anumitor medicamente. Suplimentele sunt concepute pentru a înlocui sau a furniza niveluri adecvate de nutrienți, vitamine sau minerale. Se știe că acestea trebuie luate la un anumit moment, înainte sau după mese, pentru a obține efectul maxim. Înainte de a începe să le luați, verificați dacă toate vitaminele sunt sigure pentru consumul de seară sub această formă, scrie „E-clinic”.
Există mai multe motive pentru care medicii sau farmaciștii recomandă ca anumite suplimente să nu fie luate seara. Și anume, unele vitamine pot interfera cu acțiunea medicamentelor (terapia prescrisă pentru o anumită afecțiune). Dacă aveți terapie seara, este mai bine să luați suplimentul dimineața.
Un alt motiv este legat de insomnie. Unele vitamine pot afecta negativ somnul și pot perturba ritmul circadian natural. În plus, unele sunt absorbite mai bine pe stomacul „gol”.
CITEȘTE ȘI: Vitaminele care duc la coagularea sângelui dacă sunt luate împreună
Vitamina D se găsește în mod natural în peștele gras, carnea roșie, ficatul și gălbenușurile de ou și este adăugată în alimente precum cerealele pentru micul dejun și produsele tartinabile. O bucată de somon la cuptor de 140 g conține 10,2 micrograme, un castron de fulgi de tărâțe fortificați conține 1,5 micrograme, iar un ou conține 1,9 micrograme. Majoritatea dintre noi nu obținem suficientă vitamina D doar din alimentație, astfel încât se recomandă un supliment dacă nu beneficiem de multă lumină solară.
Nivelurile scăzute de vitamina D pot fi legate de boli cronice precum cancerul, scleroza multiplă și bolile inimii și ale vaselor de sânge.
Vitamina D stimulează imunitatea, ajută la crearea colagenului și la absorbția calciului. Cu toate acestea, cercetările arată că administrarea acestei vitamine înainte de culcare poate cauza probleme. Vitamina D are un ritm opus melatoninei, hormonul care reglează somnul. Luarea vitaminei D pe timp de noapte poate reduce producția de melatonină, făcând mai dificilă adormirea. Luați-o în schimb dimineața.
Complexul de vitamine B este un supliment care conține opt vitamine B care îndeplinesc roluri importante și conexe în funcția celulară a organismului dumneavoastră.
Vitaminele care alcătuiesc complexul B sunt tiamina (vitamina B1), riboflavina (vitamina B2), niacina (vitamina B3), acidul pantotenic (vitamina B5), piridoxina (vitamina B6), biotina (B7), folatul (B9) și cobalamina (vitamina B12).
Majoritatea vitaminelor B se găsesc într-o mare varietate de alimente, deoarece sunt atât de importante pentru funcționarea celulară. Unele, cum ar fi vitamina B12, se găsesc în principal în carne și în alte surse alimentare animale. Este posibil să aveți nevoie de un supliment de complex B dacă nu reușiți să obțineți cantitatea zilnică recomandată de vitamine din dieta dumneavoastră.
Vitaminele B au multe roluri.
Tiamina, riboflavina, niacina, acidul pantotenic și biotina ajută la transformarea alimentelor în energie și la creșterea, dezvoltarea și funcționarea celulelor. Acestea au, de asemenea, propriile roluri unice:
Tiamina vă ajută să vă mențineți sistemul nervos sănătos.
Riboflavina este un antioxidant. Antioxidanții împiedică moleculele numite radicali liberi să vă deterioreze celulele și să provoace boli.Niacina vă ajută sistemul digestiv, pielea și nervii să funcționeze corect.
Acidul pantotenic ajută organismul dumneavoastră să producă și să descompună grăsimile din alimentele pe care le consumați. De asemenea, joacă un rol în producerea globulelor roșii, precum și a hormonilor legați de sex și stres.
Piridoxina joacă un rol important în dezvoltarea și funcționarea creierului. De asemenea, ajută la producerea neurotransmițătorilor (celule „mesager”) și a hormonilor serotonină și norepinefrină. În cele din urmă, piridoxina ajută la producerea celulelor albe din sânge și a celulelor T, care sunt importante pentru un sistem imunitar sănătos și puternic.
Biotina ajută la producerea acizilor grași și a glucozei, care asigură combustibil pentru organism.
Acidul folic este forma sintetică a folatului care provine din alimente. Această vitamină B ajută la crearea materialului genetic, informația din corpul tău care este transmisă de la părinții tăi. De asemenea, ajută organismul dumneavoastră să producă globule roșii.
Cobalamina ajută, de asemenea, la producerea materialului genetic și a globulelor roșii și este importantă pentru menținerea sănătății celulelor nervoase.
Vitaminele B ne oferă multe beneficii, de la îmbunătățirea sănătății pielii, părului și unghiilor la menținerea funcțiilor cheie ale organismului. Cu toate acestea, cercetările arată că consumul acestor vitamine noaptea poate avea un impact negativ asupra calității somnului. Multe vitamine B stimulează energia, ceea ce este util în timpul zilei, dar poate fi problematic înainte de culcare. De asemenea, deoarece acestea sunt în mare parte solubile în apă, este mai bine să le luați pe stomacul „gol” dimineața pentru o mai bună absorbție.
CITEȘTE ȘI: Miere neagră: O bombă de vitamine pentru imunitate – Cum să o prepari
Multivitaminele, care conțin o varietate de nutrienți esențiali, oferă, de asemenea, o varietate de beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, dovezile disponibile sugerează că dimineața este un moment mai bun pentru a le lua.
Multe vitamine din formulele multivitaminice sunt liposolubile, ceea ce înseamnă că trebuie luate împreună cu o masă care conține grăsimi pentru o mai bună absorbție. În plus, dimineața este adesea un moment mai bun pentru a stabili un obicei de a lua în mod regulat aceste suplimente.