SANATATE

Trigliceridele mărite indică un risc de atac de cord: Ce anume duce la creșterea acestora

Foto: Pinterest.com

Trigliceridele mărite indică un risc de atac de cord: Ce anume duce la creșterea acestora. Trigliceridele ridicate pot duce la afecțiuni grave, cum ar fi accidentul vascular cerebral sau infarctul. Factori precum o dietă nesănătoasă, lipsa de exerciții fizice și anumite afecțiuni medicale cresc trigliceridele.

Organismul dumneavoastră stochează grăsimile din sânge numite trigliceride pentru a furniza energie pe tot parcursul zilei. Caloriile suplimentare, zahărul și alcoolul pe care le consumați sunt transformate în trigliceride.

Atunci când aveți nevoie de un impuls de energie între mese, hormonii dumneavoastră eliberează trigliceride.

Ficatul dumneavoastră poate transforma trigliceridele în glucoză, iar trigliceridele sunt, de asemenea, stocate în celulele dumneavoastră adipoase, numite țesut adipos. Un nivel ridicat de trigliceride în sânge poate provoca acumularea de grăsime în artere, crescând riscul de afecțiuni grave, cum ar fi accidentul vascular cerebral sau infarctul.

De asemenea, acestea pot provoca pancreatită, adică inflamația pancreasului. Există modalități de a vă reduce trigliceridele și de a diminua aceste riscuri.

Care sunt cauzele trigliceridelor ridicate

Mulți factori pot cauza trigliceridele ridicate, numite și dislipidemie.

CITEȘTE ȘI: Condimentul recomandat de monahul de la Mânăstirea Rohia: Scade colesterolul și trigliceridele cu 30% și subțiază sângele

Ce și cât de mult mâncați și beți

Trigliceridele sunt create în principal din uleiurile, untul și grăsimile pe care le consumați. Caloriile suplimentare pe care le consumați produc, de asemenea, trigliceride. O dietă bogată în zahăr și carbohidrați simpli, cum ar fi alimentele care conțin grăsimi trans, uleiuri hidrogenate sau făină albă, poate crește nivelul trigliceridelor.

Lipsa de exerciții fizice

Atunci când faceți exerciții fizice, ardeți excesul de calorii, împiedicându-le să se transforme în trigliceride. De asemenea, exercițiile fizice cresc producția de lipază lipoproteică, o enzimă care elimină trigliceridele din fluxul sanguin. Un mic studiu efectuat pe 38 de persoane cu boli coronariene a constatat că cei care au făcut exerciții aerobice de intensitate moderată timp de 8 săptămâni și-au redus semnificativ nivelul trigliceridelor în comparație cu cei care nu au făcut exerciții fizice.

Anumite afecțiuni medicale

Următoarele sunt câteva dintre afecțiunile medicale care pot cauza trigliceride ridicate: Boala cronică de rinichi: Rinichii deteriorați pot crește producția de trigliceride și lasă organismul dumneavoastră mai puțin capabil să le elimine din sânge.

Diabetul de tip 2

Această boală metabolică vă crește de obicei trigliceridele din cauza rezistenței la insulină, care poate provoca o acumulare în sânge.

Boala de ficat

Ciroza, boala ficatului gras non-alcoolic și hepatita pot cauza probleme metabolice care afectează capacitatea ficatului de a elimina trigliceridele și de a crește producția acestora.

Obezitatea

Excesul de grăsime corporală asociat cu obezitatea, în special în jurul stomacului, eliberează acizi grași liberi în fluxul sanguin, care sunt transformați în trigliceride.

Boala tiroidiană

Hipotiroidismul, sau o glandă tiroidă hipoactivă, încetinește producția de hormoni și rata la care ardeți calorii, ceea ce poate crește nivelul trigliceridelor.

Hipertrigliceridemie familială

Această tulburare genetică este asociată cu un istoric familial de niveluri ridicate de trigliceride. Fumatul țigărilor Fumul de tutun conține compuși toxici care pot duce la probleme de sănătate, inclusiv la niveluri ridicate de trigliceride .

Unele medicamente

Medicamentele, inclusiv următoarele, pot crește nivelul trigliceridelor:

  • diureticele și beta-blocantele mai vechi care tratează tensiunea arterială ridicată
  • estrogenul din pilulele contraceptive și terapia de substituție hormonală
  • retinoizii care tratează acneea corticosteroizii, care reduc inflamația
  • medicamente antiretrovirale pentru tratarea HIV medicamente antipsihotice care tratează tulburarea bipolară și schizofrenia

Factori de risc pentru trigliceridele ridicate

Este posibil să aveți un risc mai mare de trigliceride ridicate din cauza următoarelor:

  • antecedente familiale de niveluri ridicate de trigliceride sau de colesterol
  • menopauză
  • sarcină
  • tulburări de metabolism lipidic
  • să fiți de origine mexicană sau sud-asiatică

Simptomele trigliceridelor ridicate

De obicei, nu veți avea niciun simptom dacă aveți trigliceridele ridicate.

CITEȘTE ȘI: Ai grijă la trigliceride: Ce îți apare pe piele când valoarea lor este prea mare

Care sunt complicațiile trigliceridelor ridicate

Trigliceridele ridicate pot provoca următoarele afecțiuni:

  • boală coronariană sufocare
  • Pancreatită
  • lipemia retinală, o afecțiune care modifică aspectul vaselor de sânge din ochi
  • sindromul de chilomicronemie multifactorială, cu simptome care includ umflarea ficatului, dureri abdominale și pierderea memoriei pe termen scurt.

Trigliceridele ridicate au mai multe cauze, cum ar fi dieta, lipsa de exerciții fizice, condițiile medicale și genetica. Este posibil să vă puteți reduce nivelul cu modificări ale stilului de viață sau cu medicamente.

Deoarece, de obicei, nu există simptome asociate cu această afecțiune, este important să vă verificați trigliceridele în mod regulat, mai ales dacă sunteți la risc de a avea un nivel ridicat, recomandă actualno.com.

Comentarii: