SANATATE

Triunghiul malefic: Cele trei probleme care te expun bolilor cardiovasculare

Un stil de viata sanatos este important pentru toata lumea, dar mai ales pentru persoanele care au fost diagnosticate cu o afectiune cardiovasculara. Ingustarea ori blocajele din interiorul arterelor coronare (cele de la inima) pot fi incetinite daca regulile in ceea ce priveste stilul de viata sanatos al pacientului sunt respectate in continuare.

Termenul de boala cardiovasculara se refera la toate afectiunile inimii si ale sistemului circulator, printre care si accidentul vascular cerebral (AVC) si boala arteriala coronariana (denumita si cardiopatie ischemica). Exista mai multe strategii care pot ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare si, implicit, la reducerea riscului cardiovascular.

Astazi ne vom indrepta, insa, atentia, in directia a trei afectiuni pe care pacientii cu risc trebuie sa le tina sub control si in privinta carora trebuie sa mearga in mod regulat la controale medicale.

Importanta analizelor medicale

Hipertensiunea arteriala si colesterolul crescut pot deteriora inima si vasele de sange, insa daca pacientul nu face analize ori investigatiile necesare in privinta sistemului cardiovascular, cel mai probabil el nu va sti daca are sau nu tensiunea mare sau colesterolul mare.

CITESTE SI: Semnal de alarmă al cercetătorilor americani: Cum îţi afectează hipertensiunea creierul

Din acest motiv, sunt importante investigatiile medicale regulate, pentru ca ele pot oferi medicului si pacientului informatii pretioase despre valorile tensiunii arteriale si ale colesterolului seric si, in acest mod, pacientul va afla daca este cazul sa ia anumite masuri pe viitor.

Colesterolul mare (hipercolesterolemia)

Potrivit expertilor americani, adultii ar trebui sa isi faca analize de sange pentru masurarea valorilor colesterolului cel putin odata la 5 ani, incepand cu varsta de 18 ani. Analizele pentru determinarea colesterolului ar putea fi recomandate chiar mai devreme de 18 ani daca pacientul prezinta si alti factori de risc pentru afectiuni cardiovasculare, cum ar fi daca a avut rude la care bolile de inima au debutat precoce, recomanda doc.ro.

Hipertensiunea arteriala

Potrivit expertilor, pacientii ar trebui sa isi masoare tensiunea arteriala cel putin odata la 2 ani, incepand cu varsta de 18 ani, pentru a se face in acest mod screeningul pentru hipertensiunea arteriala – ca factor de risc pentru boala cardiovasculara si AVC.

In cazul in care pacientul are peste 40 de ani sau daca intre 18 si 39 de ani a avut un risc mare de a suferi de hipertensiune arteriala, este bine ca acesta sa il roage pe medicul sau sa ii masoare tensiunea arteriala in fiecare an. Valoarea optima a tensiunii arteriale este sub 120/80 mm Hg (sau „12 cu 8”).

Diabetul ori prediabetul

Din moment ce diabetul este un factor de risc pentru dezvoltarea afectiunilor cardiovasculare, pacientul trebuie sa ia in considerare faptul ca trebuie sa isi faca analize in mod regulat pentru screeningul diabetului zaharat. Cel mai bine este ca persoana sa discute cu medicul curant despre momentul potrivit pentru a i se masura glicemia a jeun (pe nemancate) sau despre momentul in care este bine sa faca testul care determina valorile hemoglobinei glicozilate (HbA1c), pentru ca acestea ofera informatii pretioase despre un posibil diagnostic de diabet zaharat.

De asemenea, in functie de factorii de risc ai pacientului – de exemplu, daca este supraponderal sau are diabet in antecedentele medicale familiale – medicul poate recomanda chiar mai devreme anumite teste ori investigatii pentru diabet.

Daca greutatea pacientului este normala si acesta nu are alti factori de risc pentru diabetul de tip 2, expertii americani recomanda inceperea screeningului pentru diabet la varsta de 45 de ani, apoi retestarea la fiecare 3 ani.

CITESTE SI: Semnale de ALARMĂ transmise de organism: Indicii că eşti aproape de diabet

Bine de stiut!

Valorile colesterolului din sange sunt un factor major de risc pentru cresterea pericolului bolilor cardiovasculare. Daca in urma analizelor de sange, pacientul afla ca nivelul colesterolului LDL („rau”) este prea mare, medicul este cel mai in masura sa recomande tratamentul necesar.

De exemplu, medicul poate prescrie pacientului care are deja o boala cardiovasculara sau care are un risc cardiovascular mai mare din cauza altor afectiuni asociate (cum ar fi diabetul) o terapie cu medicamente special create pentru reducerea valorilor colesterolului – asa cum sunt statinele – sau anumite suplimente care scad valorile trigliceridelor ori pe cele ale colesterolului.

Pentru a reduce valoarea colesterolului, pacientul trebuie sa adopte o dieta saraca in colesterol, cu cat mai putine grasimi saturate, fara zaharuri rafinate si cat mai bogata in fibre.

Comentarii: