Laptele de vacă este o importantă sursă de calciu, fosfor, seleniu și de vitaminele A, B2, B5, B12 și D.
Consumul laptelui permite buna întreținere a oaselor și este absolut necesar pentru dezvoltarea osoasă a copiilor, precum și a adolescenților.
CITEȘTE ȘI: Iată ce se întâmplă cu organismul tău dacă bei lapte înainte de culcare
Trucul perfect pentru ca laptele să nu dea în foc
Iată câteva sfaturi cu privire la laptele de vacă:
- Laptele nu se prinde de fundul oalei dacă înainte de fierbere clătiți vasul cu apă rece sau îl ungeți cu unt.
- Nu fierbeți niciodată laptele mai mult de 3 minute. Substanțele hrănitoare din el se distrug.
- Peste laptele afumat se presară sare și se lasă să se răcească. Mirosul va dispărea.
- Când e cald afară, laptele nu se strică așa de repede, dacă la fiert se adaugă o linguriță de zahăr la 1 litru de lapte.
- Laptele praf, amestecat cu un fir de sare fină și apoi cu apă fierbinte, are gustul identic cu al laptelui proaspăt muls.
- Laptele ținut în sticlă și expus la lumină pierde din vitamine.
- Laptele praf, dacă atunci când e amestecat cu apă caldă nu se dizolvă ușor sau face cocoloașe, e alterat.
Trucul perfect pentru ca laptele să nu dea în foc
- Laptele curat se verifică ușor, băgându-se în el o andrea. Dacă atunci când e scoasă afară lichidul se prelinge încet pe ea, rămânând la urmă o picătură, e semn că laptele n-a fost furat de smântână și nici înmulțit cu apă.
- Laptele nu mai dă în foc, dacă pe fundul oalei în care fierbe se pune o linguriță de argint sau o pietricică spălată.
- Laptele nu se acrește și rezistă mai mult, dacă se bagă în el un praf de bicarbonat.
- Laptele fiert nu face spumă deasupra dacă, imediat după ce e luat de pe foc, se acoperă cu o hârtie de pergament, care trebuie să vină în contact cu lichidul. La fel se procedează și cu sosurile pe bază de lapte (bechamel), pentru a evita formarea crustei la suprafață.