Tartele sunt preparatele vedetă ale meselor bogate: arată apetisant, sunt gustoase și versatile. Iar dacă vorbim despre umplutură, ai zeci de variante cu care te poți juca.
CITEȘTE ȘI: Surprinde-ți familia cu cea mai simplă tartă cu fructe
Trucuri care te vor ajuta să gătești tarte delicioase
Aluatul de tarte sau aluatul fraged, sfărâmicios, cum i se mai spune, este cel puțin la fel de important ca umplutura. Poți adăuga doar brânză sau fructe într-o tartă și tot va ieși delicioasă, atâta timp cât aluatul este fin și fraged. Crusta de tartă perfectă este un pic dulce și ascunde o aromă fină de unt.
Varianta cea mai simplă este să cumperi foietaj sau aluat fraged gata preparat de la supermarket. Economisești timp, rezultatul este unul gustos, însă dezavantajul este că nu ai control asupra ingredientelor.
Versiunea sărată sau quiche – după cum îi spune numele original, franțuzesc – poate fi savurată în orice moment al zilei. Poți găti o mulțime de variante, cu ouă, brânză și legume, dar poți adăuga șuncă, somon, capere și orice alt ingredient poftești. Pune alături o salată verde și un pahar de vin și cina este gata!
Dacă vrei să impresionezi printr-o umplutură dulce, ai de ales între ciocolată, vanilie, brânză dulce și fructi. Oricare din acestea va asigura reușita preparatului.
Trucuri care te vor ajuta să gătești tarte delicioase
Ți-am pregătit și o listă de trucuri care te vor ajuta să gătești tarte delicioase și să te perfecționezi de la o experiență la alta:
- Folosește unt rece – Pentru ușurință și rapiditate, poți da untul pe o răzătoare.
- Frământă aluatul cu ajutorul unui robot sau mixer de bucătărie – Pentru a păstra ingredientele reci, amestecă-le cu ajutorul unui mixer. Mâinile sunt calde și ar putea topi untul. Dacă nu ai un robot de bucătărie în casă, încorporează-le rapid cu ajutorul unei furculițe sau a unei ustensile pentru frământat.
CITEȘTE ȘI: Tarta cu roșii cherry, ardei și telemea de capră /REȚETE SIMPLE
- Adaugă o linguriță de zeamă de lămâie sau oțet de cidru în aluat – Nu se va simți în gust și vei obține un aluat fraged, perfect!
- Păstrează aluatul fraged la frigider – experții recomandă să înfășori aluatul într-o folie de plastic și să îl pui la odihnă în frigider, cel puțin o oră înainte să prepari tarta. Astfel untul care și-a schimbat textura în timpul frământării se va solidifica. În plus, aluatul va fi mai ușor de manipulat.
- Coace aluatul rece în cuptorul fierbinte – preîncălzește cuptorul la temperatura potrivită rețetei înainte de a pune aluatul la copt.
- Înțeapă aluatul înainte de a-l coace – astfel eviți apariția unor umflături în aluatul copt. Poți folosi o rola specială cu țepi sau o furculiță.
- Unge tava cu puțin unt sau tapeteaz-o cu făină – vei obține o crustă crocantă și o vei putea îndepărta mai ușor din tavă.
- Folosește o tavă specială pentru tarte, cu marginile ondulate – vei obține un aspect deosebit.
- Coace tartele cu umplutură mai lichidă direct pe baza cuptorului – obții astfel o crustă mai crocantă.
- Lasă tarta să se răcească înainte de a o servi – în special la cele cu fructe, unde e nevoie să se lege umplutura.