Gatitul legumelor la cuptor este facil, sanatos si o garantie pentru preparate gustoase si apetisante. Insa, daca legumele au marginile arse ori s-au lipit, gatitul la cuptor nu mai este o idee buna.
Daca iti plac legumele la cuptor, invata sa le gatesti corect pentru a fi dulci, fragede si savuroase si a le putea pune pe masa cu incredere in orice situatie. Daca legumele tale sunt prea uleioase, arse sau necoapte este posibil sa faci una din greselile de mai jos. Nu te ingrijora insa! Exista o solutie pentru fiecare dintre ele.
Supraaglomerezi tava cu legume
Li se poate intampla chiar si bucatarilor profesionisti sa inghesuie prea multe legume intr-o singura tava. Insa, daca tava este prea aglomerata legumele se vor inabusi in loc sa se coaca, potrivit acasa.ro. Ele vor arata inestetic si nu vor avea gustul dorit.
Solutia este sa lasi un mic spatiu intre legume, Astfel, acestea vor prinde o crusta placuta la exterior si vor fi moi si suculente in interior. Aranjeaza-le intr-un singur strat, pastrand cel putin un sfert de centimentru intre ele.
CITEȘTE ȘI: Nu toate legumele sunt mai sănătoase crude. LISTA legumelor care ar trebui gătite
Temperatura cuptorului este prea scazuta
Daca ai ars o data o tava cu legume, s-ar putea sa fii tentat sa renunti la legumele facute la cuptor, insa iti recomandam sa nu faci acest lucru. Pentru un rezultat savuros pastreaza o temperatura scazuta in cuptor si gateste-le la foc lent. Insa, daca le doresti crocante si bine coapte, va trebui sa inveti sa modifici temperatura cuptorului cand acestea sunt aproape gata, astfel incat sa prinda acea crusta crocanta la suprafata.
Solutia ar fi sa cresti temperatura cuptorului de la 200 la 220 grade Celsius. Caldura crescuta va pastra legumele fragede si, totodata, le va da un aspect auriu, delicios.
Legumele sunt gatite inegal
Daca sesizezi sa unele legume sunt arse, in timp ce altele sunt inca necoapte in centru, sa stii ca bucatile mici se gatesc mai repede decat cele mari. Solutia pentru ca legumele sa fie gatite uniform este sa le tai la aceeasi dimensiune.
Folosesti prea mult sau prea putin ulei
Daca pui prea mult ulei, legumele tale vor fi prea uleioase, iar daca pui prea putin ele vor iesi prea uscate.
Solutia ar fi ca, inainte de a le pune in tava, sa le asezi intr-un bol mare, sa adaugi peste ele o lingura de ulei si sa le amesteci foarte bine astfel incat toate legumele sa fie complet acoperite cu ulei. Apoi le poti transfera in tava de copt, excesul de ulei ramanand in bol.
CITEȘTE ȘI: Mâncarea ca medicament: Legumele care elimină toxinele din corp
Unele legume se ard mereu
Faci totul ca la carte, dar unele dintre legumele tale inca se ard cand le gatesti in cuptor? Este posibl ca vinovatul sa fie cuptorul pe care il folosesti. Poti verifica acest lucru folosind un termometru de cuptor pentru a masura temperaturile in toate colturile acestuia.
Solutia ar fi sa rotesti tava cu legume in functie de modul in care cuptorul tau incalzeste. Sau sa ii schimbi pozitia in timpul coacerii, mutand tava de pe canalul de jos pe cel de sus. Pentru a face aceste manevre, insa, ar trebui sa iti cunosti foarte bine cuptorul.
Comentarii: