Totul începe de la lista de cumpărături și ce ai la vedere, de obicei, adică în cămară sau frigider. Oricât ai dori să mănânci mai sănătos, dacă ai mereu în față dulciuri, produse de patiserie sau mezeluri, îți va fi foarte greu să te abții.
CITEȘTE ȘI: Secretul Victoriei Beckham pentru a se menține tânără: De 25 de ani are aceeaşi alimentaţie
Trucuri ingenioase pentru o alimentație sănătoasă și echilibrată
Recomandările nutritive s-au tot schimbat de-a lungul anilor și mereu apar informații contradictorii, care ne bagă în ceață.
Totuși, dacă alegem un echilibru sănătos între proteine, grăsimi, legume, carbohidrați de calitate și 1-2 fructe pe zi, după cum simțim că avem nevoie, nu prea avem cum să dăm greș.
Poți salva mult timp și să îți faci viața mai ușoară dacă pregătești în avans mesele.
Păstrează mereu la îndemână o listă cu produsele preferate, eventual o poți lipi chiar pe frigider sau undeva la vedere, în bucătărie.
Apoi, înainte de a merge la cumpărături, verifică lista și ce îți lipsește din frigider și dulap. Ideal ar fi să ai și câteva preparate în minte și să cumperi strict cantitățile necesare.
Trucuri ingenioase pentru o alimentație sănătoasă și echilibrată
Iată alimentele care nu trebuie să-ți lipsească niciodată din casă:
- Ouă – sunt cel mai simplu mod de a face orice preparat mai sățios, sunt sănătoase și versatile.
Fierbe mai multe la începutul săptămânii, prepară omlete și frittata, care rezistă și câteva zile în frigider, pune câteva ouă amestecate cu bacon și legume în forme de brioșe sau gătește-le rapid în tigaie, fără ulei.
- Legume proaspete – cele mai sănătoase și puțin calorice sunt cele cu frunze verzi (salată, rucola, baby spanac etc.), iar acum că trecem de iarna friguroasă, sunt perfecte alături de orice alt preparat.
Dacă le gătești la abur sau la cuptor, fără grăsimi, nici nu are rost să te gândești la calorii, mănâncă-le cu încredere.
Nu ocoli nici legumele congelate, care uneori își păstrează chiar mai bine nutrienții, decât cele care au stat zile întregi prin depozite sau pe rafturi.
- Carne– dacă ai cunoștințe la țară sau producători de carne de bună calitate, de la animale crescute la sol, hrănite natural, este minunat.
Îți poți găti inclusiv mezeluri acasă, mușchi de porc, de exemplu, pentru a reduce din calorii, dar și din multe ingrediente nocive.
Carnea este un preparat sățios, iar împreună cu legumele preferate sunt suficiente pentru o masă nutritivă și fără prea multe calorii.
CITEȘTE ȘI: Cum să ai un abdomen plat cu ajutorul alimentației: Fructele care elimină excesul de lichide din organism
- Fructe – cel mai bun înlocuitor de dulciuri.
De fiecare dată când poftești la dulce, alege în special fructele de pădure, căpșunile sau un măr. Le poți mânca simple, într-un smoothie sau ca salată de fructe, împreună cu puțină miere și zeamă de lămâie.
- Condimente și verdețuri – cea mai bună metodă de a da gust mâncării și de a învăța să-ți placă orice legumă.
Multe bucătării ale lumii se bazează pe 1-2 ingrediente de bază, din care creează artă cu diverse mixuri de plante aromatice, verdețuri și condimente.
Comentarii: