LIFESTYLE SANATATE

Trucuri de neratat: Cum să ai buze perfecte și iarna

Foto: Pinterest.com

În sezonul rece, din cauza vântului şi a gerului, pielea (în special de pe mâini) și buzele noastre se usucă mai mult și mai des comparativ cu alte perioade ale anului. Schimbările de temperatură, aerul prea uscat din locuinţă, precum și aerul rece contribuie la uscarea şi crăparea buzelor.

Primul pas pentru o îngrijire corectă este folosirea unui balsam de buze cu factor de protecție de cel puțin 15, iar în perioadele cu zăpadă se recomandă și protecție UVA și UVB, pentru a împiedica buzele să se ardă.

Hidratarea buzelor

Ar trebui să se facă în mod constant, mai ales în perioadele reci. Potrivit doc.ro, cel mai bine ar fi să folosiți produse cosmetice cu extracte naturale, precum untul de cacao, unt de shea, ceară de albine și ulei de cocos.

Rujurile mate, deși sunt în tendințe sezonul acesta, pot usca excesiv pielea. Cel mai bine ar fi să căutați rujuri ce conțin uleiuri hidratante, cum sunt cel de cocos și jojoba și extracte care impermeabilizează, evitând astfel deshidratarea.

Stresul poate fi și el o cauză

În condiții de stres, irigarea sanguină în buze este mai redusă, deci buzele sunt mai sensibile. În plus, în această situație, unele pot dezvolta un tic, de a-și mușca buzele și de rupe bucățile de piele uscate.

CITEȘTE ȘI: De ce buzele noaste par roșii? De ce diferă de alte zone ale pielii?

Exfolierea

În mod contrar îngrijirii pielii, când vine vorba de buze, exfolierea nu este recomandată. Trebuie folosit balsam de buze constant, cu proprietăți de hidratare, regenerare și cicatrizare.

Dacă apar bucăți uscate de piele, cel mai bine ar fi să așteptăm să cadă singure și să nu le rupem, pentru că pot provoca răni.

Nu atinge şi nu îţi linge buzele

Buzele nu au niciun fel de protecţie proprie, ceea ce înseamnă că de fiecare dată când le atingi sau le lingi, acestea sunt în mod direct afectate. Este esenţial să încerci să nu înrăutăţeşti lucrurile, cum ar fi să îţi treci limba peste buze, de foarte multe ori pe zi. Deşi te simţi bine pe moment şi ai senzaţia că îţi hidratezi buzele, o dată ce saliva de pe suprafaţa lor s-a evaporat, acest lucru îţi va lăsa gura şi mai uscată. Enzimele din saliva sunt pur şi simplu prea dure cu buzele tale delicate.

Urmează o dietă sănătoasă

O dietă bună este esenţială nu doar pentru pielea ta, cât şi pentru buzele tale. Vitaminele şi alte substanţe hrănitoare se reflectă direct asupra stării buzelor tale. Este esenţial, aşadar, să rămâi pe calea cea bună şi să adopţi o dietă sănătoasă, pentru a avea buze frumoase.

CITEȘTE ȘI: Cele mai SEXY buze! Detaliu la care nu te-ai fi gândit

Hidratează-te şi bea multă apă

Unul dintre cele mai importante lucruri, când vine vorba de buze sănătoase, este să îţi menţii organismul hidratat. Aşa cum pielea ta are nevoie să fie hidratată de la interior, la fel şi buzele tale au nevoie de apă din belşug. Încearcă să bei în jur de 2 litri de apă/lichide pe zi.

Îndepărtează machiajul

Buzele tale trebuie să poată respira, iar acest lucru se întâmplă când sunt curate, fără nicio urmă de ruj sau alte produse pe ele. Aşadar, asigură-te că îndepărtezi toate urmele de machiaj de pe buze, înainte de a merge la culcare. Foloseşte o dischetă demachiantă umedă sau o loţiune demachiantă şi şterge-ţi buzele până devin curate.

Hidratează-ţi buzele peste noapte

Când suntem treze, ştim când buzele noastre sunt uscate, dar acest lucru ar putea fi o mare problemă atunci când dormim. Aerul din încăperea în care ne odihnim tinde să usuce buzele în timpul orelor de somn, aşa că şi în timpul nopţii, acestea au nevoie de hidratare.

Asigură-te că foloseşti o cremă de buze intens hidratantă sau un balsam de buze foarte bun, înainte de a merge la culcare. De asemenea, poţi folosi puţină smântână sau lapte în acest scop ori, dacă vrei, poţi încerca ghee (untul purificat) pentru a-ţi hidrata buzele.

Păstrează întotdeauna în geantă un balsam de buze

Nu se ştie niciodată când buzele tale vor începe să se usuce. Ca să fii pregătită, nu uita să ai la îndemână, în poşetă, un balsam de buze cremos, de bună calitate şi hidratant. E bine să îl foloseşti chiar şi atunci când călătoreşti, încă de la primele semne ale uscării buzelor.

Foloseşte ruj atunci când ieşi afară

Vestea bună este că este bine să foloseşti un pic de ruj înainte de a ieşi în oraş, în aer liber, mai ales în lunile din sezonul rece. Întrucât buzele nu au o protecţie naturala, faptul că foloseşti un ruj hidratant te va ajuta să creezi un astfel de strat protector peste ele. În plus, folosirea rujurilor îţi protejează buzele de acţiunea razelor soarelui, de aerul prea uscat, de murdărie şi de alţi factori.

Cum eviţi crăparea buzelor (mai ales în sezonul rece)

Crăparea buzelor poate să aibă loc aproape în orice anotimp, nu doar în lunile de iarnă. Pentru a preveni şi pentru a trata aceste neplăceri, aplică zilnic un balsam de buze de calitate. Fă-o în aşa fel încât produsul să acopere puţin şi marginile buzelor. Caută la farmacie un produs care oferă protecţie împotriva razelor soarelui (cu SPF) şi care conţine elemente precum vitaminele A, C sau E şi alfa-hidroxi acizi (AHA).

Comentarii: