Mult timp s-a crezut in mod gresit ca ceea ce sta la baza succesului unui om este stima de sine. Parce perfect logic ca oamenii de succes sa aiba o stima de sine crescuta. Prin urmare, multi au tras concluzia ca o data cu cresterea stimei de sine, vor veni si rezultatele. Ceea ce s-a dovedit a fi gresit!
Eroarea vine din faptul ca stima de sine este o consecinta a succesului si nu o cauza. Poti sa-ti cresti cat vrei stima de sine, sa te crezi cel mai tare din parcare, insa asta nu inseamna ca vei avea si rezultate.
Intr-un studiu realizat pe un esantion de 1 milion de oameni, auto-controlul a iesit pe primul loc intre trasaturile de caracter pe care oameni simt ca le au cel mai putin. Cu toate astea, alt studiu facut pe un esantion de 1000 de copii, de la nastere, timp de 32 de ani a ajuns la concluzia ca cei care in copilarie au dat dovada de mai multa vointa si auto-control au ajuns sa aiba rezultate profesionale mai bune, sanatate fizica mai buna, sa castige mai multi bani si sa aiba mai putine problema cu legea. Iar rezultatele erau aceleasi, indiferent de mediul social sau de inteligenta, noteaza succesdublu.ro
Cu alte cuvinte, concluzia este simpla: vointa si auto-controlul sunt esentiale pentru o viata prospera si fericita.
Haideti sa vedem cum putem sa ne exersam vointa si auto-controlul cu ajutorul unor trucuri simple:
1. Controlează CONTEXTUL în care trăiești
Majoritatea oamenilor folosesc vointa ca pe o resursa care sa-i scoata din belele atunci cand nu au alta solutie. Oamenii cu multa vointa o folosesc ca o resursa ca sa nu ajunga in belele.
Spre exemplu, daca te hotarasti sa te lasi de fumat, dar continui sa te intalnesti cu prietenii fumatori in locuri unde ei fumeaza, probail, cu ajutorul vointei, vei reusi sa te abtii o perioada sa aprinzi o tigara pana cand ajungi in starea de epuizare si vointa e pe zero. Atunci iti aprinzi o tigara pe furis si te gandesti ca e greu sa renunti.
In schimb, cel mai inteligent lucru pe care poti sa-l faci este sa controlezi contextul astfel incat sa nu fie nevoie sa apelezi la vointa. Arunca tigarile, arunca brichetele, arunca scrumierele, nu iesi cu prietenii fumatori, o perioada. In felul acesta micsorezi ocaziile in care e nevoie sa apelezi la vointa pentru a te lasa de fumat si o folosesti pentru situatiile cu adevarat critice.
Care este ADEVĂRATUL sens al emoticoanelor utilizate în mod obișnuit
De ce VERIGHETA se poartă pe cel de-al patrulea deget al mâinii stângi?
Machiajul pentru PLEOAPE CĂZUTE. Are efectele unui adevărat lifting
2. Construiește-ti obiceiuri bune
Vei avea nevoie in situatii de criza. Majoritatea lucrurilor pe care le facem zi de zi le facem pe auto-pilot, in functie de obiceiurile pe care le avem. Nu pare evident, dar daca te analizezi mai mult observi cate din lucrurile pe care le faci zilnic sunt la fel ca ieri si alaltaieri si acum doua luni.
Partea buna este ca obiceiurile nu necesita o cantitate mare de vointa. Organismul este obisnuit intr-un anumit fel si isi urmeaza automatismele. Partea proasta e ca atunci cand esti stresat sau vointa e pe cale sa se termine, organismul apeleaza la obiceiuri din cele mai proaste. In majoritatea cazurilor, la obiceiuri care te fac sa te simti bine pe termen scurt, rapid, dar cu consecinte pe termen lung. Incepi sa mananci mult si nesanatos. Bei alcool. Te arunci intr-o activitate care iti ofera satisfactie imediata. Un joc pe calculator. etc. Iata de ce obiceiurile bune sunt esentiale!
3. Dormi regulat și destul
La fel ca atunci cand mergi la sala, exercitiile fizice nu sunt totul. Odihna e o parte extrem de importanta. Fara odihna suficienta, rezervele de vointa nu se refac. De fapt, cel mai prost moment in care sa iei o decizie importanta este atunci cand nu ai dormit de mult timp.
Atunci cand nu dormi suficient creierul tau nu este capabil sa absoarba glucoza la fel de bine ca atunci cand esti odihnit. Ca urmare, creierul iti spune ca nu are destula glucoza si imediat simti dorinta dupa alimente bogate in zahar si cafeina ca sa refaci stocul de glucoza.
Cu toate acestea, pentru ca nu poti absorbi glucoza eficient ajungi sa mananci mai mult decat ai nevoie si mai rau, ajungi sa mananci porcarii.
Machiajul natural”NO-makeup-LOOK”
Motive pentru care machiajul NU îți rezistă întreaga zi
4. Fă cele mai grele lucruri pe care le ai de făcut dimineața
Vointa este o resursa limitata si se consuma pe parcursul zilei. Dimineata e cel mai bun moment sa te apuci sa faci lucrurile grele pentru toata ziua respectiva. Stabileste-ti sa incepi ziua in forta, imediat dupa ce te-ai trezit, ai luat micul dejun si ti-ai baut cafeaua e cazul sa faci lucrurile care stii ca te vor obosi mai tarziu.
O idee excelenta este sa nu verifici deloc emailul dimineata. Verificarea emailurilor este consumatoare de energie. Trebuie sa iei mici decizii pentru fiecare email in parte pe care il citesti (il sterg, raspund acum la el, nu raspund deloc…etc) iar aceste decizii consuma auto-controlul de care ai nevoie atunci cand chiar trebuie sa te tii de treaba.
5. Tine-ți sub control glicemia
Tot studiind vointa si auto-controlul, specialistii au ajuns la concluzia ca energia pe care o foloseste creierul pentru a se abtine sau a face in mod voluntar diverse actiuni este obtinuta consumand cantitati mari de glucoza din sange.
Mai mult decat atat, momentele in care iti pierzi controlul sau simti ca nu mai ai vointa sunt strans legate de un nivel scazut de glucoza in sange sau de absorbtia incompleta a acesteia (atunci cand insulina e scazuta sau mecanismul nu functioneaza). Atunci cand oamenii supusi testelor primeau suficienta glucoza, auto-controlul era restabilit. Lucrul acesta era valabil in diverse situatii, de la a-si controla atentia, a se abtine de la tigari, controlul emotiilor si al impulsurilor, reactia la stress etc.
Un lucru interesant este faptul ca alcoolul reduce absorbtia glucozei de catre creier si poate de-asta oamenii care beau ajung sa nu-si controleze impulsurile si sa dea vina pe bautura pentru actiunile pe care le fac.
In concluzie, cand simti ca esti pe cale sa cedezi sau nu te poti controla, mananca ceva dulce. Ceva sanatos!
NU mai consumaţi aceste legume crude! Sunt TOXICE
3 CONDIMENTE care STIMULEAZĂ DIGESTIA
Alimentul din DIETA JAPONEZĂ care te ajută să slăbești chiar și 2 kilograme pe zi
6. Ia pauze dese
Cel mai bun mod pentru a-ti reimprospata vointa este sa imparti toate sarcinile pe care le ai in bucatele mici pe care sa le ataci pe rand si nu toate o data.
7. Fă sport
Orice fel de activitate fizica regulata, de la a merge pe jos, alergare, mers cu bicicleta, squash, baschet etc iti poate imbunatati vointa si autocontrolul.
Orice fel de activitate care iti cere sa-ti formezi o rutina te ajuta sa-ti creezi un obicei care iti mareste depozitele de vointa. Ideea de baza este ca odata ce iti exersezi auto-controlul intr-un domeniu, incepi sa simti imbunatatiri si in celelalte domenii unde ai nevoie de el.
8. Ia mai puține decizii
Cu cat trebuie sa iei mai multe decizii cu atat cantitatea de vointa scade mai repede. Cum ar fi daca te-ai gandit la o modalitate de a-ti automatiza anumite decizii pe care le ei. Poti face asta in mod constient si voluntar.
Spre exemplu, Steve Jobs era renumit pentru faptul ca purta deseori acelasi tip de imbracaminte, blugi, adidasi, helanca neagra. Intrebat de ce face asta a replicat ca are o decizie mai putin de luat in fiecare zi.
Mark Zuckerberg a publicat recent o poza cu dulapul lui de haine in care are doar tricouri si hanorace gri. Motivul este acelasi.
Barack Obama a spus intr-un interviu recent ca are doar doua tipuri de costume, bleumarin inchis si negre. In felul asta isi pastreaza energia pentru deciziile cu adevarat importante.
In mod sigur, poti gasi in viata ta de zi cu zi zone unde poti sa iei mai putine decizii ca sa nu iti consumi vointa inutil.
Succes!
Comentarii: