NUTRITIE SANATATE

Trucuri și idei pentru a găti fructele de mare

Foto: Pinterest.com

Fructele de mare au început să devină din ce în ce mai populare și accesibile în bucătăria noastră.

În cazul în care le cumpărăm proaspete, iată câteva principii după care să le alegem:

  • Mirosul trebuie să fie proaspăt, ca apa mării, nu greoi și neplăcut.
  • Carnea nu ar trebui să prezinte vreun lichid gelatinos, nici pete sau fisuri.
  • Scoicile și stridiile trebuie să fie închise. Dacă sunt ușor deschise și le atingi, ar trebui să se închidă dacă sunt vii.
  • Ochii creveților sau calamarilor trebuie să fie limpezi, la fel ca în cazul peștelui.
  • Carnea trebuie să fie fermă iar aspectul lucios și curat, nu tulbure.

CITEȘTE ȘI: Condimentele care dau gustul special al preparatului mediteranean și asiatic- Supa de creveți

Trucuri și idei pentru a găti fructele de mare

Creveții sunt extrem de populari, gustoși și pot fi gătiți în multe feluri. Ideal ar fi să folosești creveți întregi sau în carapace, pentru mai multă savoare.

Cei curățați și prefierți tind să fie mai procesați și pot fi mai greu de gătit, chiar dacă au avantajul de a fi consumați cu ușurință.

Evită să cumperi creveți prefierți, pentru că, de obicei, sunt prea fierți și nu mai lasă loc de nicio aromă.

Creveții se gătesc foarte simplu și rapid. După ce au fost decongelați și aduși la temperatura camerei, se condimentează cu sare, piper și ierburi aromate, după gust și se adaugă în tigaia cu unt topit sau ulei, în care am pus și usturoi, eventual.

Se țin 2-3 minute pe o parte, se întorc pentru încă 2 minute și asta este tot. Îi poți mânca simpli, cu orez, în paste sau salate.

Trucuri și idei pentru a găti fructele de mare

Calamarii se numără printre preferații tavernelor grecești și nu numai, mai ales umpluți cu feta sau chiar cu creveți.

Sunt destul de versatili și delicioși, mai ales dacă îi prepari cât trebuie. Dacă îi prepari prea mult sau îi adaugi direct în tigaie sau pe grătar, va fi tare. În general, se gătesc ori foarte puțin, la foc tare, ori lent între 30-60 de minute.

Cea mai simplă variantă este să îl fierbi timp de 30-40 de minute, până se frăgezește, iar apoi să îl gătești cum dorești câteva minute.

O altă variantă este să îl bagi la cuptor direct congelat, timp de aproximativ 15 minute, la 175⁰C.

Gătește-l apoi în tigaie pentru o textură caramelizată. Pune în ulei sau în unt și usturoi, ceapă și ce condimente și ierburi mai dorești.

CITEȘTE ȘI: Cum poţi să eviţi riscul intoxicaţiei cu mercur din carnea de peşte şi fructele de mare

Midiile se găsesc și în Marea Neagră, așa că avem șanse mari să le găsim proaspete și vii, foarte important de verificat atunci când le cumperi.

Midiile trebuie spălate foarte bine, de mai multe ori, pentru a elimina orice urmă de nisip sau reziduri. Se gătesc foarte rapid, ideal la abur, deși pot fi consumate și negătite.

Comentarii: