Din trusa de urgenţă obligatorie de Sărbători nu ar trebui sa lipseasca preparate cu enzime pancreatice (triferment, zimogen, digestal sau redigest), deoarece faciliteaza digestia, dar si medicamente cu saruri biliare, cum sunt anghirolul si colebilul.
Rolul acestora este de a stimula descarcarea vezicii biliare. Carbunele medicinal si smecta (o pulbere care se bea cu lichid) pot fi, de asemenea, folositoare, intrucat absorb gazele si ajuta la inlaturarea toxinelor.
Printre cele mai frecvente afectiuni digestive in perioada Sarbatorilor se numara diareea si constipatia. “Majoritatea diareilor se pot trata doar cu regim alimentar, dar acesta trebuie respectat cu strictete”, spune medicul de familie Călin Ciubotaru din Capitala. El recomanda ceaiul de menta, supa de morcov, apa in care s-a fiert orezul, painea prajita si branza de vaci, orezul fiert, cu morcovi, si carnea de pui sau vita, fara piele. “Cel mai bine este sa fie consumata fiarta sau la gratar”, sfatuieste medicul, potrivit doctorulzilei.ro.
CITEȘTE ȘI: ATENȚIE: Ucigașii silențioși ai bărbaților – Bolile de care ar putea suferi
Dintre fructe, pot fi consumate merele coapte sau bananele bine coapte. In privinta lichidelor, regula este ca acestea sa fie indulcite doar cu glucoza, o pulbere care se poate cumpara de la farmacie.
O alta problema frecventa care se manifesta din cauza alimentatiei specifice acestei perioade este constipatia. Intr-o astfel de situatie, dieta trebuie sa fie bogata in fibre si in lichide. Alimentele care contin o cantitate mare de fibre sunt legumele si fructele, dar si painea neagra sau tărâţele. Dintre lichide, foarte eficiente sunt ceaiurile din plante. “In masura in care se poate, este bine sa fie evitate laxativele, deoarece multe dintre acestea pot fi iritante. Pe termen lung pot chiar sa faca rau organismului”, avertizeaza dr. Ciubotaru.