SANATATE

Tu îţi monitorizezi tensiunea? Efectele devastatoare ale hipertensiunii netratate

Foto: Pinterest.com

Hipertensiunea arteriala (sau tensiunea arteriala mare) este atunci cand sangele tau circula prin vasele de sange cu o forta mai mare decat cea considerata sanatoasa/normala.

Cand presiunea sangelui exercitata pe peretii vaselor de sange este mare, ea poate deteriora, in timp, arterele si vasele de sange. Acest lucru duce la complicatii periculoase si chiar la decesul pacientului daca hipertensiunea este lasata netratata.

Trebuie sa retinem ca hipertensiunea arteriala nu are simptome, asta pana cand persoana incepe sa se confrunte cu multe complicatii. Tocmai de aceea este important sa iti verifici in mod regulat tensiunea arteriala si sa iti cunosti foarte bine valorile acesteia.

Ce complicatii pot sa apara in corp din cauza hipertensiunii arteriale care nu a fost tinuta sub control

Anevrism

Un anevrism se formeaza dupa deteriorarile pe termen lung aparute la peretii arterelor, de pe urma tensiunii arteriale mari.
Probleme cu memoria si capacitatea de intelegere: in timp, apar dificultati legate de memorie si de intelegere; acestea ar putea fi un semn precoce care arata ca hipertensiunea arteriala iti afecteaza creierul.

CITEȘTE ȘI: Avertisment teribil al medicilor: Care sunt primele semne ale cancerului ovarian

Dementa

Potrivit healthline.com, unele forme de dementa ar putea fi in mod direct legate de o lipsa a fluxului de sange catre creier.

Hemoragie in interiorul ochiului

Vasele de sange deteriorate se pot rupe in spatele globului ocular, cauzand o acumulare de lichid.

Sindromul de apnee in somn

Aceasta tulburare a somnului a fost corelata cu hipertensiunea arteriala si poate fi declansata de tensiunea mare.

CITEȘTE ȘI: Semnale de ALARMĂ: Şase simptome despre care nu ştiai că sunt cauzate de bolile inimii

Vedere incetosata sau pierderea vederii

Specialistii spun ca vederea incetosata sau pierderea vederii poate sa rezulte de pe urma deteriorarii vaselor de sange situate in spatele ochilor;

Durere in piept

Aceasta (numita si angina) poate fi un semn al unui atac de cord sau un semn ca fluxul sangvin catre inima este redus;

Aritmii

O bataie neregulata a inimii (sau aritmia) poate fi un semn al arterelor blocate de la nivelul inimii pacientului;

Insuficienta renala sau afectarea rinichilor

Specialistii spun ca afectarea rinichilor se intampla atunci cand hipertensiunea arteriala deterioreaza arterele care duc la rinichi si la vasele mici de sange din rinichi. In timp, rinichii isi pierd capacitatea de a filtra substantele de care corpul nu mai are nevoie.

Hipertrofia ventriculara stanga

Cand inima e nevoita sa munceasca mai mult pentru a pompa sangele prin tot corpul, acest lucru poate duce la marirea in volum a ventriculului stang, ceea ce se mai numeste hipertrofie ventriculara stanga;

Infarct miocardic sau accident vascular cerebral (AVC)

Hipertensiunea arteriala netratata poate duce la un atac de cord sau la un accident vascular cerebral atunci cand arterele ajung sa fie blocate;

CITEȘTE ȘI: Alertă declanşată de medici: Ce boli grave ascunde oboseala cronică

Afectarea arterelor

Hipertensiunea arteriala uzeaza in timp peretii arterelor sanatoase, provocand rupturi;

Insuficienta cardiaca

Tensiunea arteriala mare si arterele ingustate fac ca muschiul inimii sa lucreze si mai mult, de-a lungul timpului, lucru care poate duce in cele din urma la insuficienta cardiaca.

Intarirea arterelor

In timp, peretii deteriorati ai arterelor colecteaza depozitele de colesterol din sangele care circula prin ele. Cand aceste depozite devin groase si se intaresc, ele reduc fluxul de sange.

Disfunctii erectile

In timpul excitarii si stimularii sexuale, penisul are nevoie de mai mult sange. Vasele de sange ingustate pot impiedica acest lucru si, prin urmare, pacientului ii va fi mai dificil sa ajunga la erectie si chiar ii sa isi mentina erectia.

Cheaguri de sange

Daca arterele pacientului sunt mai inguste decat ar fi normal, un cheag de sange care ar putea in mod normal sa circule prin acea zona ar putea sa se blocheze in acea artera; acest lucru provoaca un blocaj, ducand la un atac de cord (infarct miocardic) sau la un atac cerebral, cum mai este numit accidentul vascular cerebral;

Uscaciune vaginala sau dorinta sexuala scazuta

Vaginul se bazeaza pe un flux de sange crescut in timpul excitarii sexuale, iar vasele ingustate de sange pot contribui la un apetit sexual redus si la uscaciunea in zona vaginului.

CITEȘTE ȘI: ‘Elixirul vieții’: Vitamina care îți poate salva viața și unde se găsește

Osteoporoza

Hipertensiunea arteriala determina corpul sa elimine mai mult calciu, lucru care poate duce, in timp, la osteoporoza.

Comentarii:
preload imagepreload image