X

Tu ştii dacă suferi de ‘mentalitatea săracului’? Semnele care îţi arată că ai o problemă

O dorință constantă de a cumpăra ceva pe credit este influența cortizolului responsabil de luarea deciziilor sub influena stresului și înrăutățirea concentrării și scăderea nivelului de autocontrol, ceea ce te face să te simți ca un zombie.

Pe termen lung, senzația de sărăcie are același efect asupra creierului ca și o noapte lungă fără somn, așa că cel mai bine este să identifici din timp atitudinile nesănătoase.

1. Te comporți ca și părinții tăi

Dacă toată copilăria ta ai auzit doar lucruri precum „nu avem bani”, „nu suntem fabrică de bani” sau „trebuie să te mulțumești cu ce ai”, aceste vorbe îți intră în subconștient, deoarece credințele tale includ ceea ce preiei de la părinți și influențează modul în care arăți și te simți. Limitările din copilărie fac pe cineva mai predispus la stres și depresie, potrivit feminis.ro.

2. Îți pasă de ceea ce zic ceilalți

Nu este nimic în neregulă să ai o nuntă de lux, dacă îți permiți și la fel de normal este să te măriți într-o rochie pe care ai mai purtat-o, așa cum a făcut actrița Keira Knightley, dar dacă familia ta cheltuie toate economiile de-o viață pentru o singură zi și chiar intră în datorii, atunci acesta este un semn că suferi de virusul sărăciei.

CITEȘTE ȘI: Învaţă de la cei care s-au îmbogăţit! Cum poţi să economiseşti bani lunar

3. Îți setezi greșit prioritățile

Economiștii care studiază sărăcia consideră că atunci când o persoană are o situație financiară precară, aceasta încearcă să scape de viața plictisitoare, de aceea în India, până la 40% din veniturile familiei se duc pe ritualuri religioase.

În acest sens, o persoană care se consideră săracă începe să se simtă inferioară celorlalte și pentru a-și câștiga locul în societate cumpără cadouri scumpe și își tratează oaspeții cu cele mai delicate preparate culinare, în timp ce pentru sine cumpără un telefon în rate.

4. Te eliberezi de stres mergând la cumpărături

Oamenii cu o situație financiară precară sunt foarte stresați și nivelul de cortizol crește semnificativ după un an de sărăcie, ceea ce influențează memoria, puterea de concentrare și modul de a gândi.

Senzația de sărăcie are același efect asupra creierului precum o noapte nedormită și cauzează cuiva doința de a cumpăra pe credit lucruri inutile, în timp ce facturile sunt uitate undeva într-un colț. De asemenea, autocontrolul descrește nu neapărat pentru că cineva nu vrea să iasă din starea în care este, ci din cauza cantității de cortizol prea mare.

5. Nu ai țeluri sau vise

Mulți oameni încearcă să scape de acest sentiment de sărăcie doar lucrând mai mult, dar problema este că în această situație oamenii nu-și mai permit să viseze sau să se relaxeze și să se bucure de viață. Conform unui studiu realizat în anul 2017, oamenii cu venituri mici simt mai mult că nu pot schimba nimic la viața lor și nu-și mai setează țeluri pe care să le atingă, pentru că se îngroapă în muncă și abia așteaptă sfârșitul săptămânii.

Ideea este că emoțiile noastre din fiecare zi influențează modul în care ne aranjăm viața și ajungem să ne dorim mai puțin în prezent și să pierdem din vedere profitul pe termen lung.

CITEȘTE ȘI: Nu-ţi ajung banii de la o lună la alta? Specialiştii recomandă o metodă care te poate scăpa de această problemă

6. Nu-ți poți spori economiile

O persoană se poate simți adesea blocată la același nivel al veniturilor, chiar dacă își schimbă locul de muncă sau lucrează mai mult. Acest lucru se întâmplă deoarece o persoană se obișnuiește cu un anumit stil de viață și sentimentul de inferioritate nu poate dispărea nici dacă primește un bonus de la muncă, pentru că pe acesta îl cheltuie foarte repede și astfel nici viața per total, dar nici economiile nu devin mai bune.

Obiceiul de a trăi la același nivel prea mult timp face ca o persoană să piardă din vedere oportunitățile de avansare și câștig suplimentar.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro