SANATATE

Uimitoarele schimbări care au loc în creier atunci când renunți la zahăr

Foto: providr.com

Uimitoarele schimbări care au loc în creier atunci când renunți la zahăr. Atunci când nu mai consumați zahăr, creierul dumneavoastră suferă mai multe schimbări importante care pot afecta în mod pozitiv funcția cognitivă, starea de spirit și sănătatea mintală generală.

Zahărul , în special în forma sa rafinată, are un efect puternic asupra creierului similar cu cel al substanțelor care creează dependență, cum ar fi nicotina și alcoolul. Oprirea acestuia poate fi o provocare, dar creierul și corpul se pot adapta în mai multe moduri utile.

CITEȘTE ȘI: Ce se întâmplă în creier dacă ai deficit de vitamina B12

Uimitoarele schimbări care au loc în creier atunci când renunți la zahăr

Simptomele inițiale de sevraj

În primele câteva zile după reducerea sau eliminarea zahărului, creierul poate experimenta simptome de sevraj. Consumul de zahăr declanșează eliberarea de dopamină, un neurotransmițător care joacă un rol-cheie în plăcere și recompensă.

Atunci când nu mai consumați zahăr, nivelul de dopamină scade, ceea ce duce la foame, iritabilitate, dureri de cap și schimbări de dispoziție. Acest lucru se datorează faptului că creierul este obișnuit cu loviturile frecvente de dopamină pe care le primește de la consumul de zahăr.

Ca urmare, unele persoane se pot simți obosite, anxioase sau deprimate în primele etape ale renunțării la zahăr. Aceste simptome dispar de obicei în decurs de o săptămână sau două, pe măsură ce creierul se adaptează.

Stabilitate îmbunătățită a dispoziției

După perioada inițială de abstinență, creierul începe să se stabilizeze. Unul dintre cele mai vizibile efecte este îmbunătățirea reglării dispoziției. Consumul de zahăr poate provoca creșteri și scăderi rapide ale nivelului de glucoză din sânge, ceea ce afectează chimia creierului.

Atunci când glicemia scade, aceasta poate provoca sentimente de iritabilitate, anxietate și oboseală. Prin eliminarea zahărului, preveniți aceste fluctuații, rezultând niveluri mai constante de energie și dispoziție. În timp, creierul devine mai eficient în reglarea neurotransmițătorilor precum serotonina și dopamina, fără a se baza pe vârfurile induse de zahăr.

Îmbunătățirea funcției cognitive

Cercetările arată că un consum ridicat de zahăr poate afecta funcția cognitivă, în special memoria și învățarea. Consumul cronic de zahăr a fost legat de inflamația din creier, în special în zonele legate de memorie, cum ar fi hipocampusul.

Reducerea consumului de zahăr permite creierului să se refacă și să îmbunătățească funcția cognitivă. În timp, mulți oameni se concentrează mai bine, au o memorie mai ascuțită și abilități îmbunătățite de rezolvare a problemelor. Inflamația din creier este, de asemenea, redusă, ceea ce reduce riscul de boli neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer.

CITEȘTE ȘI: Fructul de sezon pe care să îl consumi în fiecare zi: Protejează creierul și inima

Reducerea riscului de probleme psihice

Consumul ridicat de zahăr este asociat cu un risc crescut de tulburări psihice precum depresia și anxietatea. Acest lucru se datorează efectului zahărului asupra sistemului de recompensă al creierului, care, atunci când este suprastimulat, poate duce la un dezechilibru al nivelului neurotransmițătorilor.

Atunci când se renunță la zahăr, creierul se recalibrează încet, ceea ce duce la îmbunătățirea clarității mentale și a rezistenței emoționale, potrivit actualno.com. Pe termen lung, renunțarea la zahăr poate reduce probabilitatea apariției acestor tulburări de dispoziție.

Comentarii: