Diuretice, laxative, depurative, cireşele sunt desertul ideal pentru copii, dar şi pentru cei care suferă de reumatism, artrită, constipaţie şi celor cu probleme digestive. Despre ele, cercetătorii în domeniul alimentar spun că sunt un adevărat medicament care face toți banii!
Căci probabil nu e unul dintre dumneavoastră care să nu fi citit sau să nu se fi amuzat la celebrele bancuri despre prețul cireșelor care circulă odată cu apariția lor la tarabele din piețe. Da, e adevărat, 50-70 de lei kilogramul înseamnă mult, dar oare cât valorează sănătatea?
Citește și: Recomandări inedite ale medicilor: Ce se întâmplă dacă îţi pui ceapă pe gât înainte de culcare
Ne protejează de cancer
Cu o porţie de aproximativ 125g de cireşe acoperim 20-30% din aportul zilnic recomandat de Vitamina C, susţin specialiştii. Aceeaşi porţie permite asigurarea a 25% din aportul zilnic recomandat de provitamina A sau caroten, vitamina indispensabila frumuseţii pielii, antioxidant celular şi factor protector împotriva cancerului. Cireşele participa în egală măsură la acoperirea nevoilor organismului de vitamina B9 sau acid folic.
De asemenea, cireșele sunt mană cerească pentru sistemul digestiv. Sunt o bună sursă de fibre și sunt foarte importante şi în prevenirea cancerului de colon, datorită conţinutului mare de antioxidanţi.
Citește și: Ce trebuie să faci pentru a avea un creier mai eficient. Cele două activități recomandate de specialiști
Aliat de nădejde pentru un creier sănătos
Experții susțin că cireşele menţin sănătatea creierului şi previn pierderea memoriei. Antocianii din aceste minunate fructe protejează celulele creierului împotriva stresului oxidativ şi ajută la prevenirea formării plăcilor aterosclerotice şi apariţiei bolilor neurodegenerative cum ar fi demenţa.
Medicii recomandă consumul de cireșe și pentru o imunitate cât mai bună. Cireşele au o acţiune anti-infecţioasă importantă, regenerează ţesuturile, fiind extrem de utile în lupta împotriva îmbătrânirii datorita acţiunii lor regenerate şi de eliminare a toxinelor.
Și pentru că sunt sărace în principii nutritive, pot fi consumate, fără probleme, de persoanele mai plinuţe sau de diabetici. Cireşele luptă, în egală măsură, împotriva obezităţii şi fermentării intestinale.
Comentarii: