Consumul de ulei de măsline te poate salva de la moarte prematură. Poate fi ceva care te ia prin surprindere, însă un studiu a stabilit o legătură între riscul mai mic de boli de inimă și consumul de ulei de măsline.
„Pe parcursul a 28 de ani de urmărire, cercetarea a arătat că participanții care au consumat cea mai mare cantitate de ulei de măsline (mai mult de 1/2 lingură, sau 7 grame, pe zi) au avut un risc cu 19% mai mic de deces prematur în comparație cu persoanele care ulei de măsline nu a folosit niciodată sau rar”, spune un raport al Școlii de Medicină Harvard, bazat pe această descoperire.
După cum este și numele, uleiul de măsline este uleiul presat din măsline. Este folosit în mod obișnuit ca ulei de gătit și sos de salată.
CITEȘTE ȘI: Gargara cu ulei de măsline: Combate gingivita și durerile de gât
Există mai multe tipuri de uleiuri de măsline: ulei de măsline extravirgin, ulei de măsline virgin, ulei de măsline pur, ulei de măsline rafinat și ulei de tescovină de măsline.
Uleiul de măsline extravirgin este de cea mai bună calitate dintre toate, în timp ce uleiurile de măsline rafinate și de tescovină sunt uleiurile de cea mai slabă calitate care sunt extrase din reziduu după presarea măslinei.
De ce este uleiul de măsline un ulei sănătos?
Se știe că uleiul de măsline reduce riscul apariției multor boli. Unul dintre numeroasele motive din spatele acestui fapt este că este bogat în acizi grași mononesaturați despre care se știe că scad nivelul de colesterol rău din organism. Nivelul ridicat de colesterol este un precursor al multor boli și complicații de sănătate.
Uleiul de măsline extravirgin poate reduce inflamația datorită prezenței antioxidanților oleocantali. Studiile au arătat că acest antioxidant poate reduce daunele oxidative cauzate de radicalii liberi despre care se știe că provoacă cancer.
De asemenea, se știe că acidul oleic prezent în uleiurile de măsline are proprietăți antiinflamatorii.
Studiul, menționat mai sus, arată, de asemenea, că, cei care au consumat mai mult ulei de măsline au avut un risc cu 19% mai mic de deces prin boli de inimă, cu 17% mai mic risc de deces prin cancer și aproape cu 29% mai mic riscul de a muri din cauza bolilor neurodegenerative (cum ar fi Parkinson sau Alzheimer). Studiul a mai arătat că aceste persoane au un risc cu 18% mai mic de a muri din cauza bolilor respiratorii.
Un alt studiu realizat în Spania dezvăluie, de asemenea, că există nenumărate beneficii legate de sănătate și de vârstă din consumul chiar și a unei cantități mici de ulei de măsline.
Deoarece este ulei, poate duce la creșterea în greutate?
Creșterea în greutate depinde de câte calorii consumi și de câte dintre ele folosește corpul tău. Dacă aportul caloric este mai mare decât ai nevoie, acest lucru duce la îngrășare. Acesta este motivul pentru care în timpul pierderii în greutate oamenilor li se sugerează să aibă un deficit caloric.
Prin urmare, este sigur să utilizați ulei de măsline în cadrul recomandărilor dietetice.