SANATATE

Un medic experimentat distruge miturile despre masca de protecţie – Cât de importantă este de fapt

revista22.ro

Dacă situația in procuratura este asa cum este, care este situatia in instante? Sunt judecatorii independenti sau si in randul acestora exista influente politice?

Un medic chirurg american ieşit la pensie a postat un mesaj pe Facebook în care atrage atenţia asupra importanţei purtării măştii de protecţie pentru limitarea răspândirii coronavirusului.

În America au fost înregistrate, până la acest moment, cele mai numeroase cazuri de infecţie cu virusul SARS-CoV-2 (peste 2,5 milioane) şi aproape 130.000 de persoane au decedat.

Iată, mai jos, mesajul medicului chirurg Samuel Laucks:

„Iată cum stă treaba cu masca de protecţie.

Am experienţă de 39 de ani în chirurgie şi în majoritatea timpului am fost nevoit să port mască de protecţie. Sute, mii de colegi de-ai mei cu care am lucrat de-a lungul anilor au purtat şi ei mască de protecţie. Niciunul dintre noi nu s-a îmbolnăvit, nu a leşinat şi nu a murit din cauza lipsei de oxigen sau a dioxidului de carbon inhalat.

E adevărat, persoanele care suferă de grave afecţiuni pulmonare pot respira mai greu cu masca de protecţie. Dacă plămânii tăi sunt într-o stare atât de proastă, cel mai probabil nici nu trebuie să ieşi în public în condiţiile actuale, consecinţele unei posibile infecţii cu noul coronavirus pot fi fatale.

CITEȘTE ȘI: COVID-19: Cât de tare să ne temem că țânțarii ar putea transmite infecția cu coronavirus?

Ce rost mai are să purtăm masca de protecție

Dar, te-ai putea întreba, pe bună dreptate: „Având în vedere că virusurile se pot găsi în particule foarte mici eliminate prin tuse, strănut, vorbit, ce rost mai are să purtăm mască de protecţie, oricum trec prin ea, nu-i aşa?”

Da, e adevărat, particulele de salivă infectate pot trece prin materialul poros al măştii. Însă virusurile nu au picioare să meargă dintr-o parte în alta. Şi nici aripi să zboare într-o cameră, ca un ţânţar, nici capacitatea să se strecoare ca un vierme prin masca de protecţie. Nu, virusul este o particulă mică de tot care conţine material genetic.

Noul coronavirus, şi nu numai, se transmite prin picăturile fluide de salivă eliminate prin tuse, strănut, cântat, râs, vorbit sau pur şi simplu prin respiraţie. Majoritatea picăturilor de salivă vor fi împiedicate să se răspândească într-o încăpere dacă porţi mască.

Purtarea măştii de protecţie este o metodă eficientă de a-i proteja pe cei din jurul tău dacă eşti purtător al virusului (chiar dacă nu ştii asta – pentru că sunt şi foarte multe cazuri de COVID-19 fără simptome). În plus, dacă cineva din jurul tău elimină picături de salivă, acestea au şanse mult mai mici să pătrundă prin mască, asta dacă porţi una.

Dar principalul motiv pentru care ar trebui să porţi mască de protecţie este acela de a-i proteja pe ceilalţi!

Poate ţie nu-ţi pasă de propria persoană, dar ai putea să faci acest gest pentru a proteja sănătatea familiei tale, a prietenilor tăi, a colegilor tăi de muncă, a vecinilor tăi etc.

Masca nu asigură 100% protecţie. Totuşi, COVID-19 este o boală cu atât mai severă cu cât încărcătura virală este mai crescută. Cu alte cuvinte, dacă inhalezi mai multe particule infectate, riscul să dezvolţi o formă severă de COVID-19 este mult mai crescut. De ce nu faci asta, din moment ce e atât de simplu? Ce ai de pierdut?

CITEȘTE ȘI: Fii atent la glicemie – Creșterea ei te face vulnerabil în fața infecțiilor, inclusiv a coronavirusului

„Dar cum rămâne cu drepturile mele, cu libertatea de a alege?”

„Dar cum rămâne cu drepturile mele, cu libertatea de a alege?” te-ai putea întreba. Hai să o luăm aşa: nu ţi se permite accesul într-un magazin dacă porţi doar chiloţi şi nu ai voie să urinezi pe unde ai chef. Ai ceva de obiectat împotriva acestor restricţii? Regulile, respectate de toată lumea, sunt o componentă esenţială a societăţii civilizate.

„Dar sunt atât de inconfortabile măştile astea…” Ei bine, unii ar spune că disconfort înseamnă că îi strâng chiloţii sau pantofii, dar, cu toate astea, tot le poartă. Chiar sunt măştile atât de oribile încât să nu le poţi tolera sub nicio formă, ştiind totuşi că astfel le protejezi sănătatea celor din jurul tău?

„Dar eu nu mă îmbolnăvesc niciodată, nu mi-e frică!”

Atunci poartă o mască pentru binele celorlalţi oameni care nu sunt atât de perfecţi şi de sănătoşi ca tine!

Există dovezi puternice că masca de protecţie face diferenţa în ceea ce priveşte transmiterea acestui nou virus! Te rog, pentru binele altora (dar şi al tău), poartă mască de protecţie. Nu te va omorî!

PS: Apropo, poartă masca de protecţie CORECT, adică gura şi nasul să fie acoperite!
PPS: Nu purta mască de protecţie când alergi de unul singur, într-o zonă neaglomerată. Nu are rost.
Mulţumesc, Sam Laucks!”

Comentarii: