Un nou efect al diabetului descoperit de oamenii de știință: Cum îți mai este afectată sănătatea. Diabetul este una dintre cele mai insidioase boli. Prezența sa duce la o serie de complicații care afectează funcția rinichilor, a ficatului, a inimii, a membrelor și a ochilor.
Dar acestea nu sunt singurele efecte secundare ale acestuia. Potrivit oamenilor de știință, diabetul poate duce la un alt efect secundar pe care persoanele care suferă de această boală nici măcar nu îl bănuiesc.
CITEȘTE ȘI: Simptomele timpurii ale diabetului: 5 schimbări la care trebuie să fii atent
Oamenii de știință au ajuns la concluzia că acesta poate duce la infertilitate atât la femei, cât și la bărbați. Experții notează că până la 15 la sută dintre cuplurile de vârstă reproductivă din întreaga lume suferă de infertilitate, potrivit actualno.com.
La bărbați, diabetul deteriorează ADN-ul și duce la o scădere a numărului de spermatozoizi și a motilității. A avea această afecțiune nu duce neapărat la infertilitate la bărbați, dar le reduce fertilitatea.
La femei, diabetul este asociat cu sindromul ovarelor polichistice și cu alte boli autoimune care pot cauza infertilitate. În plus, diabetul provoacă o modificare a cantității de glucoză din organism, ceea ce îngreunează implantarea ovulului fertilizat în uter.
Prin urmare, probabilitatea de avort spontan la astfel de femei crește cu 30-60%. În plus, mamele cu diabet au un risc crescut de naștere prematură.
CITEȘTE ȘI: Simptomul intestinal care trădează un nivel ridicat de zahăr și diabet
Potrivit oamenilor de știință, respectarea unui stil de viață sănătos, menținerea glicemiei în limite acceptabile, o greutate corporală ideală, renunțarea la fumat și alcool și evitarea stresului sunt cele mai bune măsuri preventive împotriva diabetului .
Consumul de ceai de mușețel, potrivit Dr. Seham Market, este o modalitate de a ține diabetul sub control.
„Ceaiul de mușețel este cunoscut pentru capacitatea sa de a reduce nivelul de zahăr din sânge. Acesta ajută la reducerea progresiei bolii, chiar dacă se consumă doar o ceașcă pe zi. Datorită consumului său, se reduce riscul de deteriorare a celulelor pancreatice din cauza nivelului ridicat de zahăr din sânge”, a mai spus medicul.