NUTRITIE

Un specialist celebru explică de ce se îngrașă cei mai mulți după ce țin post: `Dacă mănânci un lighean de cartofi prăjiți, n-ai ținut post dacă la sfârșitul postului ești mai gras. Nu-i nicio evlavie în această ipocrizie`

Se apropie Crăciunul și vin sărbătorile cu mese bogate, îmbelșugate și cu cât mai multe calorii. Pentru unii, adaptarea este extrem de problematică, deoarece vin după o perioadă de post de 4o de zile. Însă majoritatea se confruntă, după post, cu altceva. Iar medicul primar specialist în diabet, nutriție și boli metabolice Simona Tivadar dă de pământ cu cei care se îndoapă cu așa-zise produse de post.

”Postul cum se ține acum este o mare ipocrizie. Marea majoritate se îndoapă cu tot felul de produse, unele mai dubioase decât altele, produsele de post care au umplut galantarele magazinelor… Dacă ai minima curiozitate de ați arunca ochii pe etichetă, te îngrozești…

Postul nu trebuie să fie o perioadă în care nu se mănâncă doar produse animale, proteine de origine animală, postul este o perioadă care prin excelență trebuie să fie o perioadă fără grăsime. Să mănânici cartofi prăjiți nu înseamnă să ții post, să mănânci dulciuri vegane nu înseamnă că ții post…

CITEȘTE ȘI: Mit sau adevăr? Cât slăbești de fapt dacă renunți la pâine

Din contră, nu faci decât să te îndopi cu grăsimi saturate, în cantitate enormă, și la sfârșitul postului să fii mai gras, mai bolnav, și cu analizele de sânge mai proaste. Inclusiv canoanele bisericești au zile de dezlegare la untedelemn, deci postul ar trebui să fie o perioadă în care să nu se mănânce grăsime..în mod special.”, explică Simona Tivadar, într-o intervenție la Radio România Actualități.

”Istoric este asta. Postul ortodox este perioada în care nu se mâncau niciun fel de proteine animale, nu brânzeturi, nu ou, nu existau uzine care să facă cantități de ulei în cantitate industrială, cantitatea de ulein era prea mică, și atunci grăsimea, untura de porc, era și un fel de frigider, nu? Când se tăia un vițel, bucăți mari de carne se puneau în untură și era o formă de conservare.

Jumătate din zilele anului erau de post, nu se mânca niciun pic de grăsime, și eu invit pe oameni să se gândească la post din această perspectivă. Vă dați seamă ce măsură de igienă sanitară, de profilaxie a bolilor cardiovasculare se impunea?

Se mâncau plăcinte la cuptor cu legume, majoritatea acestora veneau după perioade în care era mâncare din belșug Dacă mănânci un lighean de cartofi prăjiți, n-ai ținut post. Dacă la sfârșitul postului ești mai gras, Nu-i nicio evlavie în această ipocrizie.”, este categorică Simona Tivadar.

 

 

 

 

Comentarii: