Una dintre cele mai răspândite plante din țara noastră, brusturele, cunoscut și sub denumirea de captalan, are puternice proprietăți detoxifiante. Sub formă de ceai, pulbere sau tinctură, rădăcina de brusture poate fi utilizată ca adjuvant în prevenirea cancerului și a diabetului.
Brusturele este o plantă bianuală și este bine ca rădăcina de brusture să fie culeasă în primul an, înainte ca planta să înflorească. Momentul prielnic recoltării este toamna, iar de la plantă se păstrează doar rădăcina, care se spală, se taie bucăți și se lasă la uscat, potrivit clicksanatate.ro.
Sistemul limfatic, care este format dintr-o rețea de vase, prin care transportă limfa în întregul organism, are rolul de a curăța celulele corpului de toxine. Rădăcina de brusture stimulează sistemul limfatic și grăbește astfel procesul de detoxificare a organismului. Pentru decoct, macină rădăcina de brusture până când obții echivalentul a 2lingurițe cu pulbere. Amestec-o cu 200 ml apă, lasă la macerat peste noapte și strecoară. Fierbe pudra 2-3 minute în 200 ml apă, strecoară din nou și combină cu maceratul. Bea decoctul pe parcursul zilei.
CITEȘTE ȘI: Sfatul medicului: Cum ții glicemia sub control cu ajutorul unor plante
Persoanele care se confruntă cu retenția de apă pot bea 2-3 căni de macerat din rădăcină de brusture. Remediul îmbunătățește funcționarea rinichilor, eliminând astfel excesul de apă din organism. Odată cu apa sunt eliminate și substanțele toxice. Pentru macerat, combină 4 lingurițe cu pudră de rădăcină de brusture cu 400 ml apă. Lasă peste noapte, la temperatura camerei și filtrează a doua zi. Bea maceratul dimineața și seara, cu jumătate de oră înainte de masă.
Rădăcina de brusture conține inulină, o fibră solubilă care îmbunătățește digestia și scade cantitatea de zahăr din sânge. Pentru a echilibra valorile glicemiei este recomandată tinctura de brusture. Pune100 g de rădăcină măcinată de brusture în 500 ml alcool pur, toarnă amestecul într-o sticlă, pe care o ții într-un loc răcoros 14 zile. Filtrează și ține tinctura într-un recipient din sticlă, la frigider. Bea zilnic o cană de apă în care ai dizolvat o lingură de tinctură.
Pulberea din rădăcină de brusture este valabilă doar 14 zile! După acest interval oxidează.
Persoanelor care sunt susceptibile de a suferi de cancer de sân, de colon sau de pancreas, precum și cele care au trecut deja printr-o astfel de experiență le este recomandat ceaiul de brusture. În cadrul studiilor pe animale s-a observat că această plantă are proprietatea de a inhiba dezvoltarea celulelor maligne. Brusturele conține arctigenin, un polifenol cu rol antioxidant care împiedică celulele canceroase să se înmulțească. Ceaiul se bea doar la recomandarea medicului.
CITEȘTE ȘI: Avertisment pentru părinţi: Plante INTERZISE în casă dacă ai copil mic
Rădăcina de brusture are rol antiinflamator, ceea ce ajută la ameliorarea durerilor articulare, mai ales cele cauzate de osteoartrită. Un studiu publicat în „Jurnalul Internațional de boli reumatice “ a arătat că 3 căni de ceai de brusture pe zi reduc valorile markerilor inflamatori, în special proteina C-reactivă.
Femeile însărcinate trebuie să evite produsele naturiste pe bază de brusture, deoarece pot afecta fătul. De asemenea, brusturele nu este recomandat nici celor care sunt deshidratați, întrucât are efect diuretic.