Unde să NU ții mierea: Locul care îi schimbă calitatea și gustul acesteia. Mierea este unul dintre cele mai comune produse sănătoase pe care toată lumea le are acasă. Cel mai adesea este folosită în locul zahărului. În timpul iernii, este un remediu indispensabil pentru viruși și răceli.
Datorită abundenței de substanțe benefice din compoziția sa, acest produs întărește imunitatea și promovează procesele de vindecare. Dar se pare că mulți oameni depozitează mierea incorect.
Unde să NU ții mierea
Mierea este un depozit de substanțe utile, dar depozitarea necorespunzătoare o poate priva de proprietățile sale valoroase. Apicultorul polonez Wojciech Margovnichy avertizează că depozitarea produsului într-un loc aparent convenabil pentru orice gospodină este o alegere foarte proastă.
„Mulți oameni fac aceeași greșeală – depozitează mierea în dulapurile din bucătărie, lângă cuptor, aragaz sau frigider. Cu toate acestea, căldura și aburul îi pot distruge compoziția chimică. Acest lucru reduce calitatea mierii, reducând proprietățile sale benefice și gustative. În plus, poate duce potențial la alte procese distructive în produs”, spune expertul.
CITEȘTE ȘI: Miere cu scorțișoară: Combinația care are un efect puternic asupra unor boli grave
Unde ar trebui să depozitați mierea?
Pentru a păstra cea mai bună calitate a mierii, nu este recomandat să o depozitați la temperatura camerei, care variază între 20-25 de grade.
Un loc răcoros, uscat și umbrit este esențial pentru păstrarea proprietăților mierii. Apicultorul recomandă depozitarea mierii într-o cămară, la subsol sau pe raftul de jos al frigiderului – dar nu în dulapul din bucătărie.
Temperaturile sub 18 grade sunt optime, iar în cazul mierii predispuse la fermentație, cum ar fi mierea de rapiță sau de goldenrod, un frigider poate preveni procesele nedorite, chiar dacă mierea este scoasă din stup prea devreme.
În același timp, este important să controlați nivelul de umiditate din frigider și să depozitați produsul într-un recipient etanș.
Se poate strica mierea?
Deși mierea este cunoscută pentru termenul său de valabilitate extrem de lung, aceasta se poate strica în anumite condiții. De exemplu, fermentarea este un rezultat al conținutului excesiv de apă din miere.
În plus, depozitarea pe termen lung la temperaturi ridicate poate duce la o reducere semnificativă a compușilor benefici din produs.
Pentru a evita aceste probleme, este important să găsiți locul optim pentru depozitarea mierii, precum și să respectați condițiile de temperatură și să controlați nivelul de umiditate din încăpere, mai spune expertul.
Proprietățile utile ale mierii
Proprietățile unice ale mierii au fost cunoscute încă din cele mai vechi timpuri. Chiar și Avicenna în tratatele sale a descris-o ca pe un produs al longevității, un leac unic pentru multe boli. El a prescris-o atât pentru uz intern (pentru tratamentul proceselor inflamatorii din nazofaringe, pentru tulburări digestive), cât și pentru uz extern (ca agent cicatrizant și bactericid).
Proprietățile bactericide ale mierii sunt utilizate pentru combaterea bolilor infecțioase. Interesant este că agenții cauzali ai unei serii de infecții mor în miere. Și toate acestea datorită potasiului inclus în compoziția sa, care privează microorganismele de umiditate.
Proprietăți fungicide – împiedică reproducerea ciupercilor.
Consumul regulat de miere ajută la creșterea nivelului de hemoglobină și a numărului de globule roșii din sânge.
Proprietăți sedative – ajută la normalizarea funcționării sistemului nervos și la combaterea stresului, facilitează procesul de adormire.
CITEȘTE ȘI: Miere neagră: O bombă de vitamine pentru imunitate – Cum să o prepari
Datorită enzimelor pe care le conține, produsul normalizează metabolismul. Are un efect complex asupra tractului gastrointestinal: are un efect laxativ ușor; ameliorează durerea din stomac și duoden în timpul ulcerului peptic, combate eficient arsurile la stomac, greața, subțiază mucusul; restabilește aciditatea normală a stomacului; previne apariția bolii biliare; are un efect benefic asupra digestiei și apetitului.
Produsul are un puternic efect detoxifiant – neutralizează otrăvurile, rezistă la radiații. Este o sursă de fitoestrogeni, care ajută femeile să încetinească procesul de îmbătrânire. Mierea este absorbită 100%, fără a supraîncărca organele excretoare (rinichii).
Comentarii: