Nutritionistii recomanda un consum moderat de unt si un consum extrem de redus de margarina, chiar evitarea acestui produs. Te intrebi de ce nu este sanatoasa margarina?
Daca e sa le compari, untul este produs din grasimi animale, iar margarina contine grasimi vegetale, cum este uleiul de palmier, de rapita, de floarea-soarelui. Ai putea crede ca untul este daunator pentru sanatate, dar nu este deloc asa. De vina este continutul ridicat de grasimi trans din margarina. In comert sunt nenumarate tipuri de margarine, ambalate aspectuos si imbogatite cu vitamine si substante nutritive, insa nu pot face parte dintr-o dieta echilibrata.
De ce nu este sanatoasa margarina? Cercetatorii si nutritionistii dau vina pe grasimile saturate din compozitia margarinelor. Acestea reprezinta principala cauza de aparitie a bolilor de inima si de blocare a arterelor coronariene.
CITEȘTE ȘI: Sănătatea inimii depinde şi de grăsimi. Care sunt grăsimile bune şi unde le găsim
Ideal este ca grasimile trans sa nu depaseasca o treime din cantitatea totala de grasimi consumate pe zi, pentru ca, in exces, acestea favorizeaza aparitia bolilor de inima.
De ce nu este sanatoasa margarina traditionala
Margarinele au in continut apa, diverse „cantitati de lipide si, uneori, suplimente de vitamine (A si D), lecitina, acizi grasi Omega-3, coloranti, arome si posibil lapte praf, in functie de reteta“, spune prof.dr. Nicolae Hancu, in volumul „Abecedar de Nutritie“. Toate retetele pornesc de la cea initiala, inventata de chimistul francez H.Mège Mouriès, in 1869, care a amestecat grasimi animale cu uleiuri vegetale. In timp, procesul de fabricatie al margarinei s-a modificat, astfel ca a inceput sa fie produsa doar din uleiuri vegetale.
In prezent, exista margarine de noua generatie, care se obtin prin amestecarea uleiurilor vegetale cu o cantitate mica de grasime de palmier intersterificata si apoi cu apa. Avantajul margarinei de noua generatie, fata de unt si untura, il constituie absenta colesterolului. Margarinele traditionale, folosite in patiserii, contin grasimi trans, pe cand cele de noua generatie au in compozitie sub 1% acizi grasi trans.
O dieta echilibrata: unt si nu margarina
Oamenii de stiinta din Australia si America au dovedit stiintific faptul ca untul este calitativ superior si aduce beneficii pentru sanatate, spre deosebire de margarina. Este bogat in vitamine, in grasimi saturate, mai precis contine colesterolul „bun“ (HDL), care este vital pentru creier si pentru dezvoltarea sistemului nervos, si are proprietati antifungice, antioxidante si chiar de combatere a formatiunilor canceroase.
CITEȘTE ȘI: Știi să citești eticheta unui produs? NU doar E-urile sunt de evitat!
Margarina, insa, nu a putut convinge in urma experimentelor ca detine calitati favorabile pentru sanatate.
Mai mult, cand se refera la margarina, oamenii de stiinta o numesc: combinatie de substante chimice grase („gunk“).
Si gustul margarinei poate sa intareasca acest lucru, fiind imbogatit de arome sintetice, aditivi si uleiuri rafinate.
Comentarii: