NUTRITIE SANATATE

Unul din cele mai benefice alimente pentru cei vârstnici: Este bogat în vitamina A, seleniu și vitamina B

hotelunirea.ro

Unul din cele mai benefice alimente pentru cei vârstnici: Este bogat în vitamina A, seleniu și vitamina B. Acest aliment este unul dintre cele mai utile pentru vârstnici – este bogat în substanțe nutritive precum vitamina A, seleniu și diverse vitamine B, informează Healthdigest.com.

După atingerea vârstei de 50 de ani, se recomandă limitarea sau eliminarea anumitor alimente din dietă. De exemplu, se recomandă eliminarea alimentelor sărate, dulci și prea procesate, precum și reducerea consumului de pâine albă și paste cu un conținut ridicat de carbohidrați. Ouăle nu fac parte din categoria produselor care ar trebui eliminate din dieta persoanelor în vârstă.

CITEȘTE ȘI: Leguma care îi protejează pe vârstnici de hipertensiunea arterială: Este bogată în magneziu și potasiu

Unul din cele mai benefice alimente pentru cei vârstnici: Ouăle

Ouăle sunt foarte bine cotate pentru valoarea lor nutritivă. Acest lucru nu înseamnă că ele ar trebui consumate la fiecare masă. Ca toate alimentele sănătoase, este mai bine să fie consumate împreună cu alte alimente bogate în nutrienți, se arată în articol.

O revizuire din 2023 publicată în Nutrients a constatat că există sprijin general pentru consumul a cel puțin un ou pe zi pentru a îmbunătăți sănătatea generală. Acesta afirmă că „dintr-o perspectivă nutrițională, 7-14 ouă pe săptămână, ca parte a unei diete variate și echilibrate, pot fi benefice pentru majoritatea oamenilor.

„Pentru persoanele în vârstă cu niveluri normale de colesterol, două ouă pe zi sunt acceptabile ca parte a unei diete sănătoase pentru inimă”, spune nutriționistul Tony Castillo.

O sută de grame de produs conțin 13 grame de proteine pure. Albușul de ou, spre deosebire de proteinele vegetale sau animale, este mult mai ușor de digerat de către organism datorită structurii sale. Este plin de antioxidanți puternici care conțin o gamă bogată de aminoacizi. De exemplu, lecitina – sprijină perfect ficatul și previne depunerea colesterolului pe pereții vaselor.

Gălbenușul nu este mai puțin util. Consumându-l, o persoană primește un complex valoros de vitamine și macronutrienți, cum ar fi vitaminele A, K, E, B12 și multe altele. Produsul conține, de asemenea, o componentă care are un efect bun asupra sistemului nervos.

CITEȘTE ȘI: Carența de care pot suferi și tinerii, nu doar cei vârstnici: Se manifestă prin umflarea limbii, pierderea gustului și oboseală persistentă

Cu toate acestea, produsul ar trebui să fie consumat în cantități limitate de către persoanele care au niveluri ridicate de colesterol din sânge. Nu mai mult de 2-3 ediții pe săptămână.

În plus, înainte de a consuma ouă, acestea trebuie prelucrate cu atenție, deoarece coaja produsului poate conține bacterii periculoase.

Pentru a reduce toate riscurile, trebuie să respectați următoarele reguli:

  • Nu cumpărați ouă cu coaja deteriorată;
  • Păstrați ouăle în frigider;
  • Termenul de valabilitate cu indicele D al cojii este de până la 7 zile;
  • Termenul de valabilitate cu indicele C este de la 8 la 25 de zile,
  • Spălați ouăle înainte de utilizare și gătiți-le timp de 10 minute;
  • Ouăle spălate se păstrează doar 12 zile;
  • Utilizați ouăle crude cu precauție.

Comentarii: