NUTRITIE SANATATE

Usturoiul, panaceu universal! De ce nu trebuie ocolit în sezonul gripei, recomandările specialiştilor

Foto: Pinterest.com

Ne place usturiul în diverse preparate, mujdeiul pentru un pui la ceaun sau un peşte prăjit şi se ştie că este unul dintre condimentele de bază ale bucătăriei româneşti. În ultima vreme însă, usturoiul face senzaţie din postura de plantă medicinală. Efecte benefice pentru sănătate şi starea de bine au trecut proba timpului. Ne poate ajuta când suntem răciţi, avem probleme cu tranzitul sau un colesterol mărit, scrie portalul „Ce se întâmplă, doctore?”.

Citeşte şi: Cum recunoști carnea de pui PROASPĂTĂ din supermarket

Iată care sunt, în opinia medicului nutriţionist Florin Ioan Bălănică, beneficiile usturoiului:

  1. Antibacterian şi antifungic. Usturoiul are puternice efecte antibacteriene şi antifungice. Consumul pe termen lung poate preveni instalarea bacteriei Helicobacter pylori, responsabilă de dezvoltarea gastritei, ulcerului gastric şi duodenal.
  2. Antibiotic natural şi antiparazitar. Usturoiul are efect de antibiotic natural şi acţionează împotriva unor microorganisme, cum ar fi: Stafilococul, E. Coli, Proteus, Pseudomonas, precum şi împotriva paraziţilor intestinali (limbrici, oxiuri, tenie etc) prin efectul sau antihelmintic.
  3. Usturoiul este benefic în pneumopatii, iar datorită efectului de antibiotic este indicat în cazurile de viroze, bronşite şi traheite. În plus, s-a remarcat faptul că poate atenua gripa şi inflamaţiile faringiene.
  4. Usturoiul are efecte benefice şi asupra pielii: consumul regulat de usturoi tonifică pielea şi o face netedă.
  5. Poate proteja eficient celulele de acţiunea nocivă a radicalilor liberi, cum ar fi hidrogen-peroxidul sau alţi radicali liberi de peroxid.
  6. Reducerea nivelului de colesterol. Usturoiul este cunoscut în special datorită efectului său de reducere a nivelului de colesterol rău.
  7. De asemenea, s-a demonstrat că usturoiul este eficient în reducerea excesului de glucoză din sânge (zahărul sanguin rivalizează cu colesterolul în calitate de factor cauzator al arterosclerozei şi infarctului).
  8. Reducerea tensiunii arteriale. Consumul de usturoi poate fi eficient în tratarea hipertensiunii arteriale. Usturoiul reduce tensiunea arterială prin două mecanisme, iar prin  neutralizarea substanţelor toxice din intestin acţionează asemenea unui vasodilatator.
  9. Având acelaşi efect şi asupra vaselor sanguine ale intestinului, usturoiul poate fi de un real ajutor pentru persoanele cu dereglări funcţionale ale aparatului digestiv, cum ar fi colitele de fermentaţie, balonările, flatulenţa, constipaţia.
  10. Anticancerigen, usturoiul are importante proprietăţi antitumorale şi poate participa la prevenţia cancerului gastric, de piele sau de colon.

Recomand usturoiul alături de tratamentul medicamentos de specialitate, atât în scop profilactic, cât şi ca adjuvant nutriţional în unele patologii’’, adaugă medicul nutriţionist Florin Ioan Bălănică pentru csid.ro.

Usturoiul este cunoscut pe scară largă atât ca agent preventiv, cât şi ca tratament al multor boli cardiovasculare şi metabolice, incluzând ateroscleroza, tromboza, hipertensiunea şi diabetul. Cercetătorii au demonstrat că, în general, consumul de usturoi are efecte cardioprotectoare semnificative. Specialiştii au ajuns la concluzia, conform unui  studiu publicat în 2016, în Jurnalul de Nutriţie, care a implicat 55 de pacienţi, cu vârsta cuprinsă între 40 şi 75 de ani, diagnosticaţi cu sindrom metabolic, că extractul de usturoi curăţă arterele de acele depuneri toxice.

Comentarii: