„Campaniile de vaccinare în masă pot reduce substanțial ratele de infectare și, prin urmare, apariția unor noi variante ale virusului. Deci intensificarea campaniilor de vaccinare ar trebui să poată preveni circulația noilor variante ale virusului”.
Acest postulat simplist este fundamental greșit, explică virologul Geert Vanden Bossche, care atrage atenția asupra faptului că actualele și următoarele campanii de vaccinare în masă vor conduce la o circulație amplificată a variantelor virale mai infecțioase, scrie alephnews.ro.
Dr. Geert Vanden Bossche, virolog independent și expert în vaccinuri, a avut începând din luna martie mai multe intervenții publice, în care avertizează asupra riscurilor folosirii vaccinării în timpul pandemiei de Covid-19 și a adresat o scrisoare deschisă către Organizația Mondială a Sănătății, chemând la dialog și imediată intervenție toate autoritățile, oamenii de știință și experții din întreaga lume, aceasta fiind unica și cea mai importantă urgență de sănătate publică.
Dr. Bossche a lucrat mulți ani în cadrul unora dintre cele mai mari companii medicale din lume: în cadrul companiei GlaxoSmithKline, la Novartis Vaccines & Diagnostics, a fost coordonator al Programului GAVI (Alianța Globală pentru Vaccinuri și Imunizare), de vaccinare împotriva Ebola, a fost angajat al fundației Bill & Melinda Gates, în cadrul unui departament care se ocupa cu descoperirea vaccinurilor și la Centrul German pentru Cercetarea Infecțiilor (DZIF). CV-ul impresionant al expertului poate fi consultat pe pagina sa de LinkedIn.
CITEȘTE ȘI: Saturația de oxigen, indicatorul crucial în evoluția COVID-19: Cum o poți îmbunătăți când scade
În prezent există un consens general între specialiști, că, într-adevăr, vaccinurile nu vor reuși să genereze imunitatea colectivă, declară expertul în vaccinuri. Mai mult, acestea nu vor reuși nici să elimine numărul tot mai mare de tulpini extrem de infecțioase, deoarece anticorpii vaccinali nu se mai potrivesc cu varianta proteinei spike a tulpinilor în circulație.
Virologul belgian demontează discursul tuturor celor care susțin că vaccinarea în masă accelerată va diminua apariția variantelor dominante, va reduce ratele de infecție virală și va aplatiza curbele de morbiditate și mortalitate și trage un semnal de alarmă în fața unei stări de urgență.
Măsurile actuale nu conduc la obținerea imunității colective
La marea majoritate a persoanelor sănătoase, tulpina originală a virusului care produce Covid-19 a cauzat doar simptome ușoare, sau chiar niciun simptom. „Deci, înainte de a recomanda administrarea oricărui tip de vaccin Covid-19 tuturor, trebuie mai întâi să ne asigurăm că vaccinul va reduce rata morbidității și mortalității sub ratele pe care le-am putea aștepta dacă am lăsa pandemia să își desfășoare cursul natural”, spune Bossche.
Dacă se analizează dinamica unei pandemii cauzate de o infecție virală naturală, autolimitată (de exemplu, pandemia de gripă în timpul Primului Război Mondial), este evident că fără intervenția umană, o pandemie duce în final la imunitatea colectivă. Virusul poate deveni apoi endemic, cu manifestări sezoniere (așa cum vedem, de pildă, în cazul virusului gripal). Nicio pandemie nu a durat mai mult de doi ani, nici măcar gripa spaniolă sau gripa porcină și, odată atinsă imunitatea colectivă, reapariția virusului este controlată de sistemul nostru imunitar grație memoriei acestuia privind contactele anterioare cu virusul, spune virologul.
Prin urmare, pentru ca un vaccin să funcționeze mai bine decât pandemia naturală, ar trebui să accelereze imunitatea colectivă. Cu toate acestea, ceea ce vedem acum este exact opusul: vaccinurile nu sunt capabile să prevină răspândirea virusului de către beneficiarii acestora, care sunt expuși tulpinilor emergente extrem de infecțioase. Iar acest lucru împiedică dezvoltarea imunității colective.
În timp ce la începutul pandemiei Covid-19, imunitatea înnăscută le-a asigurat persoanelor sănătoase o primă linie solidă de apărare imună împotriva Covid-19, acest lucru nu mai este valabil atunci când circulă tulpini dominante extrem de infecțioase. Persoanele sănătoase, inclusiv copiii, sunt acum din ce în ce mai expuse la tulpini noi foarte infecțioase, calitatea sau cantitatea anticorpilor lor fiind insuficientă, spune Bossche.
De ce este posibil ca vaccinurile împotriva Covid-19 să mărească infecțiozitatea virală
Acest lucru se datorează faptului că acestea sunt vaccinuri profilactice, concepute pentru a construi imunitate înainte ca persoanele care le primesc să fie expuse la agentul patogen/virus. Aceste vaccinuri nu sunt deloc indicate pentru administrare în timpul unei pandemii, deoarece probabilitatea ca un primitor al vaccinului să fie deja atacat de virus în timp ce nu este încă înzestrat cu un răspuns imun complet crește pe măsură ce crește presiunea exercitată de existența unor variante foarte infecțioase.
Ce se întâmplă când cineva primește un vaccin
La o persoană care tocmai a primit prima doză de vaccin, organismul începe să construiască un răspuns imun. Procesul dezvoltării depline a răspunsului imunitar ar putea dura câteva săptămâni, iar dacă persoana vaccinată este expusă la virus în acest timp, răspunsul său imunitar poate fi prea slab pentru a lupta eficient împotriva virusului. Chiar dacă prima doză ne poate proteja de apariția simptomelor, virusul poate fi în continuare capabil să se replice și să se transmită.
Exercitarea unei presiuni ridicate asupra imunității organismului fără a preveni replicarea și transmiterea virală este o rețetă perfectă pentru proliferarea unor variante virale selective. Ceea ce observăm acum este și mai îngrijorător: nici cei care au fost vaccinați complet înainte de expunerea la Covid-19 nu mai controlează replicarea și transmiterea virusului. Acest lucru se datorează faptului că acum se infectează din ce în ce mai mult cu variante mai infecțioase, a căror proteină spike este diferită de cea cuprinsă în vaccin.
Situația aceasta se poate observa în rata de infecții și de morbiditate în țările care au reușit să vaccineze până acum milioane de oameni în doar câteva săptămâni (de exemplu, Marea Britanie, Israel, SUA).
Deși aceste țări se bucură acum de scăderea ratelor de infecțiozitate, vor cunoaște o creștere abruptă de cazuri de Covid-19 în săptămânile următoare, remarcă Vanden Boschee. Declinul pe care îl vedem în prezent poate fi urmat de un platou de scurtă durată, dar o creștere abruptă ulterioară a cazurilor de boală (severă) este inevitabilă.
CITEȘTE ȘI: Cercetătorii avertizează: De ce nu e bine să iei antiinflamatoare înainte de a te vaccina anti-COVID-19?
Factorii de decizie politică în domeniul sănătății vor realiza în cele din urmă că lucrurile merg în direcția greșită. Din păcate, numai atunci consecințele dezastruoase ale campaniilor de vaccinare în masă vor fi înțelese de OMS și de liderii noștri politici. Prețul pe care va trebui să îl plătim pentru pierderea acestor câteva săptămâni este însă dincolo de ceea ce ne putem imagina, afirmă expertul.
Singurul beneficiu al acestor vaccinuri este că pot proteja temporar împotriva bolilor severe și a mortalității (în funcție de caracteristicile antigenice ale variantei infectante).
Vaccinarea în masă transformă acum din ce în ce mai mult primitorii de vaccinuri în transmițători asimptomatici. Aceștia transmit virusuri extrem de infecțioase persoanelor neprotejate sau încă neinfectate. Această situație este exact opusul a ceea ce se presupune că fac vaccinurile.
Virologul își exprimă surpriza și părerea de rău că, deși situația este urgentă, nu a primit până acum niciun feedback din partea elitei oamenilor de știință care sfătuiesc în prezent liderii politici la nivel mondial.
Comentarii: