„Variola maimuţelor” a generat alertă în Europa. Autorităţile portugheze au identificat 5 cazuri de infecţie, iar Italia şi Suedia au înregistrat câte un caz. De asemenea, serviciile de sănătate din Spania testează 8 cazuri potenţiale, după ce Marea Britanie a plasat Europa în stare de alertă pentru acest virus. În România nu există niciun caz şi nici măcar o suspiciune de variolă a maimuţei.
„A fost confirmat un caz de variolă a maimuţelor la o persoană din zona Stockholm”, a anunţat Agenţia suedeză pentru sănătate publică, într-un comunicat, citat de G4Media. Persoana infectată „nu este grav bolnavă, dar a primit tratament”, a precizat autoritatea, precizând că nu ştie încă unde şi cum s-a produs infecţia.
Autoritatea „investighează în prezent, împreună cu centrele regionale de control al infecţiilor, dacă există mai multe cazuri în Suedia”, a precizat aceasta.
CITEȘTE ȘI: Atenție la combinația de medicamente care îți poate distruge rinichii – Ibuprofenul e vizat direct
Variola maimuţei a ajuns şi în Italia, Spania şi Statele Unite
Primul caz de variola maimuţei a fost identificat şi în Italia, fiind vorba de un bărbat revenit din Insulele Canare, care s-a prezentat la urgenţe, la spitalul Spallanzani din Roma. „Tabloul clinic a fost caracteristic, iar virusul variolei maimuţei a fost identificat rapid prin tehnici moleculare şi secvenţiere genetică din probe de leziuni cutanate”, a informat spitalul, conform ANSA.
Bărbatul este în izolare, în stare generală bună, iar investigaţiile epidemiologice şi depistarea contacţilor sunt în curs de desfăşurare, potrivit Mediafax. Alte două cazuri suspecte sunt investigate de medicii de la spitalul Spallanzani din Roma. Suspecţii nu au, conform spitalului, semne clinice grave.
Autorităţile sanitare din Massachusetts au confirmat, de asemenea, un caz de variolă la un bărbat care a călătorit recent în Canada. 23 de cazuri suspecte de variola maimuţei au fost analizate la Madrid. Starea de sănătate a pacienţilor suspecţi evoluează „favorabil”, deşi trebuie ţinuţi sub observaţie.
În general, spun cei de la Spallanzani, „transmiterea sa se face pe cale respiratorie”, dar, având în vedere caracteristicile celor 23 de cazuri analizate, se bănuieşte că posibila contagiune ar fi putut avea loc prin contact sexual.
Un raport european este aşteptat „la începutul săptămânii viitoare”
Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) se aşteaptă să publice primul său raport de evaluare a riscurilor „la începutul săptămânii viitoare”, a anunţat agenţia UE pentru boli şi epidemii. Agenţia, care spune că „monitorizează îndeaproape situaţia”, recomandă „izolarea şi testarea cazurilor suspecte şi notificarea rapidă”.
Câteva zeci de cazuri suspecte sau confirmate de variolă a maimuţelor au fost depistate de la începutul lunii mai în Europa şi America de Nord, ceea ce ridică temeri că boala începe să se răspândească. Marea Britanie, care a raportat primele cazuri, depistate începând cu 6 mai, a ridicat miercuri seară numărul total de persoane infectate la nouă.
Autorităţile sunt în general liniştitoare, subliniind în Spania şi Portugalia că boala nu este foarte contagioasă între oameni. Cu toate acestea, creşterea numărului de focare aparente este îngrijorătoare, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat luni că analizează cu atenţie faptul că unele dintre cazurile din Marea Britanie par să fi fost transmise în cadrul comunităţii homosexuale.
OMS a mai declarat marţi, 17 mai 2022, faptul că doreşte să facă lumină, cu ajutorul Marii Britanii, în privinţa cazurilor de variolă maimuţei depistate în această ţară de la începutul lunii mai, potrivit Libertatea.ro. În România nu există niciun caz.
Care sunt semnele bolii
Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi, a explicat, joi, într-un filmuleţ postat pe pagina sa de Facebook că în România nu există niciun caz şi nici măcar o suspiciune de variolă a maimuţei, boală depistată în Europa şi America de Nord.
Medicul a mai spus că boala nu se transmite uşor şi poate fi prevenită prin vaccinarea împotriva variolei umane.
„Numele «variola maimuţei» este impropriu folosit, în schimb, agreat de lumea medicală, deoarece este un virus care circulă cel mai adesea la mamiferele mici din Africa, cum ar fi şobolanii, despre care se crede că sunt, într-adevăr, rezervorul bolii. Cu toate acestea poate afecta şi maimuţele, leziunileşi umflăturile vizibile ale afecţiunii pe un grup infectat prezente la primate de cercetare în anul 1958 au condus către această denumire a patologiei. Este un virus asociat de obicei călătoriilor în Africa de Vest”, a explicat lorin Roşu.
Medicul a mai explicat că virusul variolei care este responsabil pentru boala denumită „variola maimuţei”, provoacă „o boală uşoară care se vindecă spontan în câteva săptămâni”. „Semnele clinice sunt reprezentate de erupţie – aceasta este asemănătoare rujeolei, herpesului uneori chiar şi sifilisului – febra, cefaleea, dureri de spate ganglioni limfatici umflaţi, un semn foarte important, frisoane, oboseală accentuată”, a precizat medicul.
CITEȘTE ȘI: Cum recunoști criza de fiere: Cauzele care duc la apariția acesteia
Florin Roşu a mai explicat cum se transmite acest virus. „Prin contact cu fluidele corporale sau picături de salivă de la persoanele sau animalele infectate. Dar nu se transmite uşor. În schimb nu există vaccin sau tratament special destinat acestei patologii. Prevenţia poate fi realizată prin vaccinarea împotriva variolei umane, metodă care şi-a verificat eficacitatea chiar în anul 2003, când s-a stopat răspândirea acesteia în Statele Unite ale Americii”, a mai spus medicul Florin Roşu.
Dr. Virgil Musta explică în ce situaţii apare variola maimuţei, pentru care nu există tratament
„Este o boală asemănătoare cu variola, dar nu are aceeaşi gravitate. Apare, de obicei, în Africa. În Europa şi în SUA a apărut în cazuri foarte rare. Nu este la fel de contagioasă ca variola, dar la persoanele cu deficienţe imune pot da şi forme mai severe de boală.
Se manifestă ca un sindrom pseudo-gripal, cu febră, dureri de cap, cu dureri de muşchi, de oase şi oboseală extremă. La câteva zile de la apariţia acestor semne, începe să apară o roşeaţă pe piele, după care evoluează similar cum evoluează leziunile din variola sau cele din varicelă. Deci roşeaţa se transformă în vezicule care mai apoi se transformă în cruste.
Evoluţia este cam de 2- 3 săptămâni şi nu are tratament specific. Ca prevenţie, vaccinul împotriva Variolei previne parţial şi pentru această boală. Tratamentul este de vitamine, antiinflamatoare simptomatice. S-a constatat că persoanele, chiar dacă fac boala, dacă sunt vaccinate de variolă au forme uşoare de boală”, a precizat medicul Virgil Musta, pentru WOWbiz.ro.
Comentarii: