Vârsta la care încep să apară schimbări drastice în organism. Oamenii de știință de la Institutul Medical Stanford (SUA) au determinat vârsta după care încep schimbările rapide în corpul uman. Studiul a inclus 108 persoane cu vârste cuprinse între 25 și 75 de ani.
Participanții la studiu au efectuat analize de sânge și alte teste la fiecare câteva luni timp de mai mulți ani. Datele rezultate au permis oamenilor de știință să urmărească modificările legate de vârstă în mai mult de 135 000 de molecule și microbi diferiți și să colecteze aproape 250 de miliarde de puncte de date diferite.
Rezultatele arată că nivelurile majorității moleculelor și microbilor nu se modifică treptat, ci mai degrabă brusc. Au fost identificate două perioade de schimbare rapidă în viața unei persoane: la 44 de ani și la 60 de ani.
CITEȘTE ȘI: Cât de multă apă ar trebui să bea cei mai în vârstă pe caniculă
Aceste schimbări afectează sănătatea, concluzionează oamenii de știință. La persoanele de peste 40 de ani, există modificări semnificative ale numărului de molecule asociate cu metabolismul lipidic, bolile cardiovasculare, afecțiunile pielii și ale mușchilor. La persoanele de peste 60 de ani se observă modificări legate de metabolismul carbohidraților și al cafeinei, reglarea imunității și funcția renală. Studiul explică de ce riscul unor boli crește brusc odată cu vârsta. Printre acestea se numără boala Alzheimer și alte tipuri de demență.
În același timp, oamenii de știință nu reușesc să înțeleagă ce cauzează schimbările bruște la această anumită vârstă. Ei intenționează să continue cercetările, relatează Nature Aging.
Pe măsură ce îmbătrânim, în organism apar următoarele modificări. Apar dureri musculare și articulare, acestea din urmă își pierd mobilitatea. Tonusul muscular și al țesuturilor scade, de asemenea, ceea ce afectează nu numai funcționarea sistemului musculo-scheletal, ci și a sistemelor genito-urinar și cardiovascular.
Creșterea în greutate și bolile aferente reprezintă o altă modificare. Nu toată lumea dezvoltă disfuncții tiroidiene pe măsură ce îmbătrânește. În plus, tulburările în procesele metabolice duc la creșterea în greutate – cu excepția cazurilor în care alte boli nu vă permit să luați în greutate.
CITEȘTE ȘI: Cât de bine auzi? Testul simplu care îți poate arăta vârsta auzului tău
Odată cu vârsta, metabolismul intercelular și circulația sângelui încetinesc. Puteți observa frecvent frisoane și furnicături în vârful degetelor. Venele varicoase nu sunt, de asemenea, neobișnuite la vârstnici. Și, de asemenea, problema cu acumularea de lichide și umflarea se adâncește.