NUTRITIE SANATATE

Vedeta toamnei, dovleacul, îți face pielea mai frumoasă

Dovleacul se numără printre vedetele toamnei, dar are o însemnătate mult mai mare decât folosit ca decor pentru Halloween sau în prăjituri de toamnă românești.

CITEȘTE ȘI: Secretul care îți arată că un dovleac este proaspăt cules – Exquis

Vedeta toamnei, dovleacul, îți face pielea mai frumoasă

Dacă nu te-a interesat până acum, află că acesta este foarte nutritiv, nu doar gustos și conține din belșug vitamina A (mai ales beta-caroten), luteină, vitamina B, C, E, potasiu, zinc și multe alte minerale.

Dovleacul îți oferă și mulți antioxidanți, cunoscuți pentru beneficiile sale în reducerea stresului oxidativ, întârzie îmbătrânirea și, desigur, te protejează de numeroase boli.

Dacă alegi să îl consumi cu regularitate, îți ajuți sistemul imunitar, îți protejezi vederea, iar pielea devine mai frumoasă și șansele de a te îmbolnăvi scad.

CITEȘTE ȘI: Ce se întâmplă cu sângele și colesterolul tău când mănânci dovleac – Exquis

Vedeta toamnei, dovleacul, îți face pielea mai frumoasă

În drumul nostru pe la piață putem observa mai multe tipuri de dovleac, dintre care amintim:

Plăcintarul este cel mai popular la noi și cel mai dulce. Îl recunoști după forma alungită și are coaja mai subțire, portocalie cu un pic de verzui și, evident, are cea mai mare cantitate de miez. Este ideal pentru plăcinte, dar și supe creme.

Bostanul clasic, ușor turtit, portocaliu, este foarte bun atât pentru preparate dulci, cât și folosit în mâncare.

Dovleacul ghindă are coaja verde cu portocaliu, miezul este portocaliu intens și este ideal de copt și eventual combinat cu miere și alte ingrediente pentru beneficiile nutritive.

Pentru a te asigura că alegi dovleacul perfect, verifică să nu aibă zgârieturi sau lovituri, să aibă coada măcar puțin verde, ceea ce înseamnă că este proaspăt cules și să sune a gol când îl bați. Asta înseamnă că este copt bine.

Dacă este prea mare, porționează-l și pune-l la congelator, fie copt sau fiert, fie crud, bucăți sau răzuit.

Poți păstra dovleacul copt, cuburi sau piure până la 7 zile în frigider, dacă îl depozitezi într-o caserolă sau un borcan de sticlă, închise etanș.

Dacă vrei să păstrezi dovleacul întreg, ai nevoie de un spațiu întunecat și răcoros, ferit de îngheț sau razele soarelui.

Comentarii: