Verdețurile sunt nelipsite din orice bucătărie și ele care dau o savoare deosebită fiecărui preparat. Mai mult decât atât, poți prepara numeroase sosuri, pesto sau marinade pentru carne, care să aducă un plus în meniul familiei tale.
Pe lângă clasicele verdețuri din grădina tradițională, își fac treptat loc în bucătăria modernă și cimbrul, coriandrul, busuiocul, rozmarinul și multe altele.
CITEȘTE ȘI: Când trebuie să adaugi verdețurile în mâncare?
Verdețurile care dau savoare preparatelor din orice bucătărie
Verdețurile proaspete nu rezistă mult timp, de aceea este de preferat să alegem o modalitate de a le păstra. Cel mai la îndemână mod este uscarea și depozitarea lor: uscarea se face în cuptor, iar depozitarea cea mai simplă este în recipiente de mici dimensiuni.
Pătrunjelul, mărarul, tarhonul și leușteanul uscate își păstrează mai bine aroma și culoarea dacă sunt ținute în borcane de culoare închisă.
După 1 an, verdețurile uscate își pierd aroma, indiferent dacă le țineți în pungi de hârtie sau în congelator. În plus, ele devin ușor toxice.
Înnoiți-vă proviziile din an în an!
Verdețurile care dau savoare preparatelor din orice bucătărie
Nu păstrați niciodată verdețurile în pungi de plastic deoarece putrezesc repede.
Mărarul, tarhonul și rozmarinul se conservă ideal pentru iarnă dacă sunt puse în borcane cu sare. Un strat de verdețuri, unul de sare și deasupra un capac. La folosire, se trec printr-un jet de apă.
Nu tăiați niciodată verdețurile pe un fund de lemn. Sucul aromat este imediat absorbit de scândura uscată. E preferabil să tăiați mărarul și pătrunjelul pe o farfurie întinsă de porțelan.
CITEȘTE ȘI: Acesta este condimentul-medicament. Ajută ficatul și stomacul să funcționeze optim
Verdețurile uscate își recapătă mirosul dacă înainte de a le pune în mâncare le așezați o clipă deasupra unui vas cu apă în clocot.
Mărarul verde, pătrunjelul, tarhonul și leușteanul pot fi păstrate câteva zile cu aceeași prospețime și savoare, dacă după ce le-ați spălat și zvântat bine, le închideți într-un borcan de sticlă și le lăsați la frigider.
Tocați verdeața și puneți-o cu puțină apă în forma pentru cuburi de ghață. Le veți avea la îndemână sub formă de pătrățele colorate, bune de folosit pe loc, la supe și mâncăruri.
Comentarii: