SANATATE

Vești bune pentru femei – O formă de cancer des întâlnită poate fi detectată cu o simplă probă de urină

Foto: Pinterest.com

Vești bune pentru femei – O formă de cancer des întâlnită poate fi detectată cu o simplă probă de urină. Două studii conduse de IDIBELL, Institutul Catalan de Oncologie (ICO) și Spitalul Bellvitge din L’Hospitalet de Llobregat (Barcelona), arată că cancerul endometrial (la uter) poate fi detectat cu o probă de urină, fapt care ar evita metode mai invazive.

Cancerul endometrial este unul dintre cele mai frecvente în rândul femeilor, deoarece afectează peste 400.000 de persoane pe an în întreaga lume. În prezent, metodele de diagnosticare sunt dureroase și se fac în mare parte prin biopsii, procedură care constă în extragerea unei mici bucăți de țesut din mucoasa uterului (endometru) prin vagin.

CITEȘTE ȘI: Nutriționit Mihaela Bilic recomandă: Băutura care hidratează la fel de bine ca apa – Stimulează sistemul imunitar și previne cancerul

Vești bune pentru femei

Cele două studii, publicate în revistele științifice „Clinical Cancer Research” și „eBioMedicine„, au arătat că o probă de urină sau o auto-probă vaginală, obținută prin dispozitive mici asemănătoare unui tampon, ar servi la diagnosticarea bolii.

Cercetătorii au analizat ADN-ul din probe de la aproape 160 de femei cu cancer endometrial și l-au comparat cu cel al tumorii originale. Mai exact, cele 47 de gene cele mai frecvent mutate în cancerul endometrial au fost secvențiate.

Mutații similare cu cele ale tumorii inițiale au fost detectate 100% din urină și 73% din autoprobele vaginale analizate, ceea ce le poziționează drept teste neinvazive foarte promițătoare pentru diagnosticul cancerului endometrial. În plus, gena mutantă care poate fi identificată în probe determină comportamentul acesteia și, prin urmare, prognosticul bolii.

Astfel, cercetătorii consideră că aceste noi metode, prin posibilitatea de a prezice prognosticul, ar face posibilă ajustarea tratamentului în funcție de caracteristicile moleculare ale fiecărei tumori, pentru a îmbunătăți supraviețuirea pacientei.

CITEȘTE ȘI: Îţi poate salva viaţa şi e gratuită: Analiza care detectează cancerul în faze incipiente

„Metodele non-invazive ar putea reduce presiunea îngrijirii, nevoia de trimitere la un specialist și ar putea contribui la un diagnostic mai rapid care îmbunătățește supraviețuirea pacientelor”, a asigurat cercetătoarea Laura Costas de la IDIBELL, care a condus cele două studii.

Specialista a remarcat că o întârziere a diagnosticului „impune utilizarea unor tratamente mai agresive și reprezintă un prognostic mai prost”.

Comentarii: