Şoferii care au călcat strâmb şi au rămas pietoni vor putea să-şi redobândească mai uşor permisul de conducere, potrivit unui proiect de lege pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, iniţiat de 47 de deputaţi PSD şi unul de la Minorităţi.
Concret, proiectul legislativ, care a fost depus recent la Senat, prevede eliminarea a două dintre cele patru condiţii, prezente în legislaţia actuală, pe care trebuie să le îndeplinească şoferii cu permisul suspendat care doresc să-şi recapete mai rapid dreptul de a conduce maşina, potrivit adevarul.ro.
Astfel, şoferii trebuie să treacă doar de testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie şi să aibă permis de conducere de peste un an de zile, adică să nu fie începători, fără însă a mai fi obligaţi să îndeplinească în plus alte două condiţii: să nu fi solicitat reducerea perioadei de suspendare în ultimii trei ani, iar în ultimii doi să nu fi avut permisul de conducere suspendat.
CITEȘTE ȘI: Toți șoferii trebuie să știe: De ce ating polițiștii farurile mașinilor pe care le opresc în trafic
Pentru a putea beneficia de reducerea perioadei de suspendare a permisului, şoferii trebuie să facă o cerere către şeful Poliţiei Rutiere din judeţul pe rază căruia a fost sancţionat.
O altă prevedere din lege care ar putea fi relaxată se referă la „recidiva“ unor fapte. Astfel, în cazul în care un şofer săvârşeşte, într-un interval de 2 luni de la data restituirii permisului, o nouă faptă contravenţională (pentru care legea prevede ridicarea permisului), la perioada de suspendare a carnetului se vor mai adăuga încă 30 de zile.
Potrivit legislaţiei actuale, termenul în care un şofer trebuie să stea „cuminte“ este de 6 luni.
Sancţiuni suprapuse, nu cumulate
Nu este însă singura veste bună pentru şoferi. Iniţiatorii propun şi suprapunerea perioadelor de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, în cazul şoferilor care au comis consecutiv mai multe contravenţii, astfel încât aceştia să primească mai repede permisul înapoi.
„Când o persoană căreia i-a fost reţinut permisului de conducere pentru o faptă prevăzută cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce, săvârşeşte în perioada în care are drept de circulaţie o nouă contravenţie pentru care se dispune suspendarea exercitării dreptului de a conduce, se aplică suprapunerea perioadelor de suspendare dispuse pentru fiecare contravenţie“, se arată în proiectul de lege.
În prezent, legislaţia prevede că „în cazul suspendării exercitării dreptului de a conduce, se aplică distinct perioade de suspendare pentru fiecare contravenţie“.
CITEȘTE ȘI: Bicicliștii, în vizorul Poliției: Poartă casca de protecție. Îți poate salva viața!
Dreptul la „liberă circulaţie“
Iniţiatorii proiectului invocă libera circulaţie pentru a justifica reducerea perioadelor de suspendare a exercitării dreptului de a conduce. „Este o facilitate acordată cetăţeanului în spiritul şi litera constituţiei privind libera circulaţie“, se arată în expunerea de motive.
Alte argumente folosite de iniţiatori sunt degravarea instanţelor de judecată şi gradualitatea sancţiunilor. „Prin instituirea acestui mecanism, se acordă polibilitatea cetăţenilor de a-şi recupera, în anumite condiţii, permisul, pentru anumite fapte, limitativ, prevăzute de lege, degrevând instanţele de judecată de plângeri contravenţionale. (…) De asemenea, se are în vedere gradualitatea sancţiunilor cetăţeanul putând să-şi recupereze mai repede dreptul de a conduce, fără a mai apela la instanţă, fără costuri şi avocaţi“, potrivit documentului.
Comentarii: