Vine vremea țânțarilor: Care sunt cei care se hrănesc cu sânge. Țânțarii vin când se încălzește vremea și pleacă întotdeauna prea târziu. Chiar și iarna, ei ne fac surprize neplăcute. Acestea sunt insecte cu adevărat enervante și o persoană, în timp ce se scarpină după o mușcătură de țânțar, nu poate decât să se întrebe pentru ce i-a destinat natura.
1. Câte specii de țânțari există în lume?
Cercetătorii au numărat cel puțin 3.000 de specii de țânțari, dintre care 70 se găsesc în sudul Europei. Însă doar câteva specii atacă oamenii. Majoritatea preferă alte animale – păsări, amfibieni și nevertebrate.
CITEȘTE ȘI: Băutura care ține țânțarii la distanță: Trebuie să bei un singur pahar
2. Ce mănâncă țânțarii masculi?
„Am fost mușcat de un țânțar” – această frază se aude relativ des. Însă, nu țânțarul mascul este cel care mușcă ci întotdeauna este cel de sex feminin. Numai femelele sug sângele. Motivul este că sângele este bogat în proteine, care sunt foarte importante pentru dezvoltarea ouălor. Iar masculii sunt prin natura lor „vegetarieni pașnici” – se hrănesc în principal cu nectar de flori.
3. De ce mă mănâncă mușcăturile de țânțari?
Răspunsul este că saliva țânțarilor conține un anticoagulant, o substanță care împiedică coagularea sângelui și care este folosită pentru a-l aspira mai ușor. Mâncărimea este cauzată de sistemul nostru imunitar, care „ar trebui” să coaguleze rapid sângele pentru a limita sângerarea – și, prin urmare, luptă împotriva acestei substanțe.
4. Țânțarilor le plac festivalurile de bere?
S-a observat că țânțarii sunt deosebit de agresivi față de persoanele care beau bere sau vin. Motivul este că organismul iubitorilor de alcool produce mai multă acetonă, etanol și metanol, care sunt eliminate din corpul nostru prin transpirație. Dar, în realitate, țânțarii nu sunt atrași de alcool și de petrecerile cu bere, ci de dioxidul de carbon produs de respirație și de piele, precum și de acidul lactic, care poate fi simțit la o distanță de până la 30 de metri.
5. De ce fac țânțarii sunetul „zzzzzz”?
Acest sunet enervant este cauzat de bătaia foarte rapidă a aripilor – care este de 300 până la 600 de ori pe secundă. Prin comparație, pasărea colibri, care bate din aripi cel mai rapid dintre toate păsările, bate din aripi între 12 și 80 de ori pe secundă. Potrivit unor oameni de știință, bâzâitul țânțarilor este un strigăt de dragoste pentru a atrage femelele.
6. La ce sunt folosiți țânțarii?
În fine, de ce are nevoie natura de aceste insecte inutile și enervante? Ei bine, dacă ele există, atunci, până la urmă, este pentru un anumit scop… Da, într-adevăr: unii țânțari sunt esențiali pentru hrănirea păsărilor care migrează de la o regiune geografică la alta – de exemplu, țânțarii din speciile Aedes impiger și Aedes nigripes, care se hrănesc cu insecte, păsări, amfibieni și pești.
Și există flori care sunt polenizate de țânțari – cum ar fi unele orhidee din familia Platanthera.
7. Sunt țânțarii periculoși?
Multe specii nu sunt periculoase și nu ne îmbolnăvim din cauza mușcăturilor lor. Cu toate acestea, există țânțari care transmit boli de-a dreptul mortale. De exemplu, potrivit celei mai autorizate reviste medicale, The Lancet, malaria transmisă de țânțari ucide 1,2 milioane de oameni în fiecare an. Acest lucru se datorează sărăciei, murdăriei și lipsei de echipamente de protecție de bază, cum ar fi cearșafurile și plasele de țânțari.
CITEȘTE ȘI: Cât de tare să te ferești de țânțari: Principala grupă de sânge de care aceștia sunt atrași
8. La ce oră ies țânțarii?
Țânțarii sunt nocturni: ei se distrează noaptea. Ei sunt mai puțin activi în timpul zilei, deoarece este cald – și, în consecință, preferă să stea la răcoare atunci.
10. Există metode naturale de combatere a țânțarilor? Există ceva ce urăsc țânțarii?
Da, uleiul extras din iarba pisicii (Népeta catária) este o modalitate naturală excelentă de a ucide țânțarii. Potrivit unor studii, acest ulei este chiar mai puternic decât cele mai eficiente repelente chimice pentru insecte, relatează actualno.com.
Comentarii: