Oamenii de stiinta trag un semnal de alarma: lipsa de vitamina D din organism ne poate afecta creierul!
Vitamina D este promovata adesea pentru beneficiile pe care le are asupra sistemului osos, insa aceasta este necesara si pentru dezvoltarea creierului, precum si pentru mentinerea acestuia sanatos. Oamenii de stiinta au descoperit ca unele celule din creier au receptori pentru vitamina D, care permit creierului sa functioneze la capacitati maxime, scrie doc.ro.
Deteriorarea functiilor cognitive
Un nivel scazut de vitamina D a fost asociat de multe ori cu deteriorarea functiilor cognitive, iar aceasta deteriorare este un indicator pentru dementa. Pe langa problemele de memorie, deficitul de vitamina D ar putea chiar sa creasca riscul de schizofrenie.
CITESTE SI: Vitamina de care depinde fiecare celulă din corp: În ce alimente se găseşte
Un studiu facut de cercetatorii de la Universitatea Queensland, pe soareci, a aratat ca vitamina D ofera protectie impotriva enzimelor care pot afecta anumite zone din creier. Deficitul de vitamina D a afectat mai mult zona dreapta a hipocampusului, decat zona stanga a acestuia – zona dreapta este cea responsabila cu perceptia realitatii. Asta ar putea explica predispozitia persoanelor care sufera de deficit de vitamina D pentru afectiuni precum schizofrenia. Concret, lipsa acestei vitamine din creier poate intrerupe comunicarea la nivelul unor retele neuronale.
Nivel scazut de serotonina
Un alt studiu, facut in anul 2015 de cercetatorii britanici, arata ca deficitul de vitamina D poate fi asociat si cu un nivel scazut de serotonina la nivelul hipocampusului – asta inseamna ca e asociat cu depresia.
Principala sursa de vitamina D este expunerea la soare
Acest lucru declanseaza la nivelul pielii o serie de reactii chimice, ce au ca rezultat producerea de vitamina D in organism. Aceasta vitamina se regaseste si in unele alimente, insa aportul provenit din hrana este extrem de redus. Pe timp de iarna, dar si daca petrecem mult timp in spatii inchise sau la altitudini inalte, unde soarele nu apare foarte des pe cer, nivelul de vitamina D din organism poate fi afectat – intr-o asemenea situatie, solutia sunt suplimentele alimentare care contin vitamina D.
Un nivel optim de vitamina D trebuie mentinut
Astfel incat creierul copilului sa se dezvolte armonios, iar cel al adultului sa fie protejat. Sunt necesare studii suplimentare pe aceasta tema, insa pana la acest moment oamenii de stiinta au asociat deficitul sever de vitamina D cu afectiuni precum dementa, depresia sau chiar schizofrenia.
Doza zilnica de vitamina D
In ceea ce priveste aportul de vitamina D pe care trebuie sa il asiguram organismului, medicii sunt de parere ca doza zilnica recomandata este de 1000-2000 de UI (n.r. unitati internationale). Prin expunerea la soare pret de 15-30 de minute, de 2-3 ori pe saptamana, organismul va obtine aceasta doza de vitamina D. Bineinteles, aceasta doza poate varia in functie de altitudinea la care te-ai expus (implicit, de intensitatea radiatiilor ultraviolete), precum si de portiunea de piele expusa soarelui (daca ai toata pielea acoperita, cu greu vei obtine doza de vitamina D de care ai nevoie, in ciuda expunerii la soare).
Cum te poti asigura ca nu suferi de deficit de vitamina D
In primul rand, poti cere medicului de familie sa iti recomande, anual, analiza de sange care verifica nivelul de vitamina D din organism. Testarea nivelului de vitamina D este in special recomandata persoanelor mai in varsta, femeilor care au intrat la menopauza, persoanelor care isi fractureaza in mod repetat oasele, precum si persoanelor care urmeaza tratamente pe baza de corticosteroide.
CITESTE SI: Știi dacă îți lipsește vitamina D?
Apoi, e important sa petreci timp in aer liber pe timpul zilei, astfel incat sa iti expui pielea la soare. Bineinteles, vorbim despre expunerea moderata, in intervalele orare in care soarele nu este extrem de puternic, astfel incat sa existe risc de arsuri solare.
Totodata, poti mari consumul de alimente care contin vitamina D: iaurtul, galbenusul de ou, uleiul de peste, ciupercile precum si cerealele imbogatite cu vitamina D.
Comentarii: