SANATATE

Vitamina care combate infecțiile: Cum îți dai seama că îți lipsește din organism

Foto: Pinterest.com

Vitaminele sunt foarte importante în funcționarea corectă a organismului. Ce simptome îți indică faptul că ai putea avea o carență de vitamina B6?

Vitamina B6 îți influențează starea de spirit, apetitul, somnul și gândirea. Ai nevoie de această vitamină pentru a combate infecțiile, pentru a transforma alimentele în energie și pentru a ajuta sângele să transporte oxigen în toate zonele corpului. Deși carența de vitamina B6 este rară, e important să nu te confrunți cu ea.

Lipsa de energie, un semn că ți-ar putea lipsi vitamina B6

Dacă organismul are un nivel scăzut de B6, te poți alege cu anemie, adică prea puține celule roșii în sânge, motiv pentru care te vei simți obositit și slăbit, scrie doc.ro. Anemia poate proveni și din faptul că nu ai suficient fier în corp. Lipsa altor vitamine, cum ar fi B12 și acid folic, o poate provoca de asemenea.

CITEȘTE ȘI: Nu lăsa fierea să te chinuie: Remediile naturale care calmează durererile și stimulează producerea bilei

Și erupțiile cutanate sunt un semn al carenței de vitamina B6

Semne că îți lipsește B6 pot apărea și pe piele. Corpul tău trece prin schimbări chimice, lucru duce cel mai adesea la o erupție caracterizată de un aspect solzos și mâncărime, de obicei pe față, numită dermatită seboreică. Erupția poate deveni din ce în ce mai evidentă cu timpul. De asemenea, buzele crăpate și cu aspect solzos, la fel și limba umflată pot fi semne ale carenței de vitamina B6.

Lipsa de vitamina B6 slăbește sistemul imunitar

O lipsă de vitamina B6 poate face mai dificilă rezistența organismului în fața infecțiilor și a bolilor. Acest lucru se poate transforma într-un cerc vicios, deoarece cancerul și alte afecțiuni pot epuiza aportul de B6, ceea ce înseamnă că ar trebui să obții și mai multă vitamină pentru a compensa. Această situație poate fi ușor remediată cu un supliment de vitamina B6.

Mâinile sau picioarele amorțite pot indica prea puțină vitamină B6 în corp

Te furnică degetele sau simți că îți amorțesc picioarele? Vinovatul poate fi o tulburare nervoasă numită neuropatie periferică, lipsa de vitamina B6 contribuind la declanșarea acesteia. B6 și alte vitamine din complexul B, cum ar fi B12, sunt esențiale pentru a menține sănătatea nervilor.

Iritarea bebelușilor, posibil semn al carenței de vitamina B6

Dacă bebelușul face mofturi când trebuie să se hrănească, ar putea fi un semn că are prea puțină vitamina B6. Acest lucru s-ar putea întâmpla dacă nu îți hrănești copilul cu nimic altceva în afară de laptele matern mai mult de 6 luni. Prea puțină vitamină B6 poate duce chiar la convulsii. De asemenea, poate face ca auzul bebelușului să devină extrem de sensibil, astfel încât zgomotele îl supără cu ușurință.

Vitamina B6 ar putea atenua grețurile de dimineață

Dacă în sarcină ai parte de greață și vărsături, și nu doar în timpul dimineții, un supliment cu vitamina B6 ți-ar putea fi util. E necesar să ceri sfatul medicului înainte de a lua vitamina (în timpul sarcinii nu ar trebui luate medicamente sau suplimente fără a discuta mai întâi cu medicul).

Vitamina B6 ar putea elimina ceața mentală

Vitamina B6 contribuie la reglarea stării de spirit și a memoriei. Dacă observi că ai început să te simți confuz sau trist fără motive anume, mai ales dacă ești în vârstă, lipsa acestei vitamine ar putea fi adevăratul motiv. Carența de vitamina B6 crește riscul de depresie după un accident vascular cerebral, riscul de fractură de șold și alte boli grave. Această vitamină B6 funcționează uneori în tandem cu alte vitamine din complexul B.

Vitamina B6 ar putea scădea riscul de cancer

O carență de vitamina B6 poate juca un rol în riscul de a face cancer. Cercetătorii nu știu exact de ce se întâmplă așa, însă studiile au asociat lipsa acestei vitamine cu cancerul de stomac și cu cel de esofag. Lipsa vitaminei B6 poate crește, de asemenea, riscul de cancer determinat de hormonii steroizi, cum ar fi cancerul de sân și cel de prostată.

De câtă vitamina B6 ai nevoie zilnic și de unde se poate lua?

Cantitatea de B6 de care ai nevoie în fiecare zi depinde în principal de vârstă, doza potrivită crescând pe măsură ce îmbătrânim. Bebelușii de 7-12 luni au nevoie de 0,3 mg pe zi, iar persoanele de peste 50 de ani, de cel puțin 5 ori mai mult: 1,7 mg pe zi pentru bărbați și 1,5 mg pentru femei. Gravidele au nevoie de și mai multă vitamina B6: 1,9 mg pe zi.

Este ușor să faci rost de o cantitate suficientă de vitamina B6 din alimentație. Carnea de la păsările de curte, carnea de vită și peștele sunt printre cele mai bune surse de vitamina B6. Doar 85 g de ton îți oferă aproape jumătate din cantitatea de vitamina B6 necesară unui adult în fiecare zi. Aceeași cantitate de somon va furniza 30% din doza zilnică recomandată, iar puiul oferă 25%.

Și dacă nu consumi carne poți lua vitamina B6 din alimentație, amidoanoasele cum ar fi cartofii sau porumbul fiind surse bune. Și fructele sunt o sursă majoră de vitamina B6 (cu excepția citricelor, cum ar fi portocalele și grepfrutul). O ceașcă de năut, de exemplu, oferă jumătate din necesarul zilnic de vitamina B6.

Suplimentele cu vitamina B6 sunt utile în caz de carență, însă e bine să fie luate cu acordul medicului și să nu se depășească doza recomandată. Un exces de vitamina B6 poate duce la arsuri și leziuni gastrice sau la deteriorarea nervilor.

Carențe grave de vitamina B6 apar rar. În general, nivelul acestei vitamine poate fi mai scăzut la vârstnici, fie pentru că aceștia nu mănâncă destul, fie pentru că organismul nu absoarbe nutrienții la fel de bine ca înainte. Bolile de rinichi și alte afecțiuni care împiedică intestinul subțire să extragă nutrienți pot fi, de asemenea, vinovați de apariția acestei carențe, la fel și abuzul de alcool.

Administrarea unor medicamente eliberate pe bază de rețetă pot, de asemenea, să ducă la o lipsă de vitamina B6. În acest sens, de fiecare dată când medicul îți prescrie un medicament nou, nu ezita să întrebi despre efectul general al acestuia asupra corpului (atât beneficiile, cât și riscurile).

Buzele crapate

Buzele crăpate si uscate și crăpate., care ard, te ustură, accentuate de purtarea mastii sau expunerea la frig, dar si în orice moment al anului pot trada o carenta a vitaminelor din gupul B. Acest lucru este accentuat si daca aveți obiceiul de a vă linge, de a vă mușca buzele sau de a folosi produse care vă irită și vă usucă buzele.

Simptomele buzelor crăpate includ:

  • Uscăciune
  • Fisuri, mai ales in coltul gurii
  • cojire sau descuamare
  • Sângerare
  • Roşeaţă
  • Arsură, usturime sau furnicături

Cauze și factori de risc ai buzelor crăpate

Diverse lucruri pot provoca buzele crăpate sau le pot face mai probabile. Acestea includ:

  • Vreme rece si uscata
  • Aer uscat în interiorul casei, birou, dormitor
  • Lipsa unei functionari optime a glandelor sebacee
  • Neglijarea hidratarii
  • Purtarea rujurilor sau a balsamurilor iritante, de genul celor care „maresc” volumul buzelor
  • Produse dure sau de uscare precum mentol, camfor sau acid salicilic
  • Prea mult soare
  • Anumite ticuri nervoase- linsul excesiv, atingerea sau frecarea buzelor-
  • Lipsa hidratarii sistemice- nu bei destula apa

Ce afectiuni pot genera uscarea si fisurile buzelor?

Potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor (CDC), atunci când aveți o dezvoltare excesivă a ciupercii Candida la colțurile gurii, aceasta poate duce la infecții în mai multe zone. Candidoza orala poategenera mâncărime sau arsură și crăpături în colțurile gurii, dar si prezenta petelor albe pe interiorul buzelor, limba incarcata sau pe mucoasele obrajilor din interiorul gurii.

Si anumite medicamente vă pot crește riscul de a dezvolta buze crăpate. Medicamentele și suplimentele care pot provoca buzele crăpate includ:

  • vitamina A
  • retinoizi (Retin-A, Differin)
  • litiu (utilizat în mod obișnuit pentru tratarea tulburării bipolare)
  • medicamente pentru chimioterapie

Oamenii care sunt deshidratați sau subnutriți au, de asemenea risc de a avea buzele crăpate decât alte persoane.

Malnutriția poate fi cauzată de deficiențe de vitamine, astfel încât cei cu diete limitate (de exemplu, vegetarieni) trebuie să se asigure că primesc suficient de multe vitamine de care au nevoie.

Persoanele cu dependență de alcool sunt, de asemenea, mai susceptibile la malnutriție din cauza deficiențelor de vitamine, in special de vitamina B, deoarece consumul excesiv de alcool poate interfera cu absorbția acestora din corp. Adulții mai în vârstă prezintă, de asemenea, un risc mai mare de malnutriție, deoarece scăderea poftei de mâncare este frecventă.

Cheilita

Dacă uscăciunea severă și crăparea nu se îmbunătățesc cu îngrijirea de sine, ar trebui să consultați un dermatolog. Cheilita este de multe ori de vină pentru buzele crăpate sever. Aceasta este o afecțiune marcată de pielea crăpată la colțurile gurii și de câteva crăpături pe buze.

Dacă aveți această afecțiune, buzele dvs. pot:

  • să fie de culoare roz închis sau roșu
  • au o textura noduloasa
  • dezvolta ulcere
  • au plăci albe la suprafață

Cheilita este adesea atribuită infecțiilor și bolilor inflamatorii, cum ar fi boala Crohn. Trauma dentară și producția excesivă de salivă pot transforma, de asemenea, un caz obișnuit de buze crăpate în cheilită. Bacteriile pot pătrunde prin fisuri și pot provoca infecții.

CITEȘTE ȘI: Când mâncărimea capului reprezintă mai mult decât o problemă cu mătreața: Afecțiunea cronică de care ai putea suferi

Adulții și copiii care au aparate ortodontice, cei poartă proteze dentare sau copii foarte mici care folosesc suzete, persoanele care fac des afte- sunt toți susceptibili la apariția cheilitei.

Un dermatolog poate stabili dacă buzele uscate sunt pur și simplu crăpate sau dacă aveți cheilită.

Cheilita unghiulară, cunoscută și sub numele de stomatită unghiulară și perlèche, provoacă leziuni umflate și roșii în colțurile din exteriorul buzelor. Excesul de salivă în colțurile gurii este mediul cald perfect pentru a dezvolta ciuperci precum candida Virusurile și bacteriile pot provoca, de asemenea, dezvoltarea cheilitei.

Anumiți oameni sunt mai expuși riscului:

  • au o depășire a buzei superioare, creând unghiuri mai profunde la colțurile buzelor
  • au afte orale regulate
  • folosesc frecvent corticosteroizi sau antibiotice
  • au pielea sensibilă
  • prezinta alte inflamații

Dacă este prezentă candida, medicul dumneavoastră vă va prescrie probabil un antifungic local. „Topic” înseamnă că aplicați medicamentul pe piele. Va trebui să utilizați antibiotice topice dacă o infecție bacteriană este responsabilă de starea dumneavoastră:

  • antiseptice topice pentru a menține fisurile curate
  • unguente cu solutii slabe de cortizol
  • injecții de tip filler cu acid hialuronic pentru a reduce cutele de la colțurile gurii
  • beti des apă sau sugeti o bomboană tare pentru a trata gura uscată sau folositi apa de gura speciala pentru gura uscata

De asemenea, puteți utiliza balsam de buze în mod regulat, vaselina sau uleiul de cocos pe colțurile gurii, care pot forma o barieră față de salivă

Comentarii: